mam to samo pytanie co Adams... lookałem na F6 na przedostatnich targach w Łodzi (nawet wypstrykałem gościom z Nikona pół filmu zanim się zorientowalem że jest w puszce)... dla mnie, przynamniej po krótkim obcowaniu - body idealne...
![]()
Szukaj
mam to samo pytanie co Adams... lookałem na F6 na przedostatnich targach w Łodzi (nawet wypstrykałem gościom z Nikona pół filmu zanim się zorientowalem że jest w puszce)... dla mnie, przynamniej po krótkim obcowaniu - body idealne...
![]()
Pozdrawiam
Maciej
Panowie, to była pewnie taka luźna dywagacja kolegi Milord, podobnie jak z obiektywami. Zakładam się o skrzynkę dobrego piwa, że nie miał go nawet w rękach.
Pozdrawiam
pytanie do posiadaczy D2X -
zwrociłem uwage na wyswietlacz menu w nowym D2Xs i jest tam cos czego nie ma
D200 - i teraz pytanie - czy w D2X było ? czy to nowa pozycja ? bo wtedy jest szansa
ze pojawi sie i w jamiejś wersji softu do D200 - a chodzi mi o informacje w exifie przy
AF'ie. Jest AF / VR - i podane czy C czy S i VR - on/off. To przydatne....
Poszukiwanie świętego grala - 2 stałki i sigma, reszta zoomy
Vadim wygrałes zakład
w kazdym razie powodzenia w poszukiwaniach,
proponuję jednak zapodac sobie najpierw zeissa z F
"czuję jak rodzi się moc"
jurgen -![]()
![]()
- no co ty! Zeissa ZF to teraz robią azjaci z Cosiny, a nie germański übermensch.
Też ciekawym, czym to F6 ustępuje F5-tce.
W D2X nie ma oznaczenia, że działa VR.Zamieszczone przez krzysztof jot
Pzdr
lenek
Śmieszny jesteś koloZamieszczone przez Vadim
W rękach miałem już wiele aparatów i F6 jest dla mnie bardzo dziwnym pomysłem, albo bardzo zwykłym aparatem z kilku powodów:
Brak komina - przykręcanie peryskopu była to dla mnie ostateczność, której widzę, że nie da się uniknąć. Wymienny pryzmat był dla mnie rozwiązaniem idealnym. Zaprzestanie jego stosowania jest dla mnie niezrozumiałe i stanowi krok wstecz.
Brak gripa - rozumiem że panowie z japonii nie są typami siłaczy ale tłumaczenie że body jest za ciężkie o te "pare" gram jest dla mnie śmiechu warte. Jasne można sobie go dokupić i przykręcić, tylko po co skoro poprzedni model miał to od razu. To niech może Nikon ze wszystkich aparatów pozdejmuje gripy skoro takie ciężkie i niech może zaprzestanie produkcji szkiełek od 300 w góre bo też do lekkich nie należą. Przyjmuję to tłumaczenie jako głupie.
F5 było aparatem idelalnym. Prawie. Dla osób które korzystały z różnych pól ustawiania ostrości, obramowanie aktywnego pola grubszą ramką, w przypadku pomiaru na obszary ciemne, równało się ze zmianą kierunku patrzenia na coś jasnego, wybraniu właściwego pola, żeby potem powtórnie ustawić się w kierunku właściwego kadru. Podświetlanie pół jest lepszym rozwiązaniem, które co prawda zrobiono w F6, ale wspomniane wyżej przyczyny sprawiły że jest to tylko kolejne body jakich wiele i wcale nie gorszych.
Jeśli jeszcze tego nie zrozumiałeś to nie mamy o czym gadać.
F5 wyznaczyło kierunki w jakich powinny być rozwijane profesjonalne korpusy i do dnia dzisiejszego stanowi jeden z lepszych korpusów w moim mniemaniu. F6 to pomyłka.
pozdrawiam
Milord
P.S. Gdzie mi chcesz dostarczyć tą skrzynkę piwa???
[/quote]
Brak komina - przykręcanie peryskopu była to dla mnie ostateczność, której widzę, że nie da się uniknąć. Wymienny pryzmat był dla mnie rozwiązaniem idealnym. Zaprzestanie jego stosowania jest dla mnie niezrozumiałe i stanowi krok wstecz.
Dla mnie nie jest to ważne, ale owszem zgadzam się dla konkretnych rodzajów fotografi to zrozumiałe niedociągnięcie
Brak gripa - rozumiem że panowie z japonii nie są typami siłaczy ale tłumaczenie że body jest za ciężkie o te "pare" gram jest dla mnie śmiechu warte. Jasne można sobie go dokupić i przykręcić, tylko po co skoro poprzedni model miał to od razu.
Zgadzam się całkowicie. Korpus z D2 byłby idealny
F6 z dokręconym gripem jest jak D2. Minimalne wydłużenie zestawu wzięto pod uwagę, wsadzając na grip dodatkowy multi selector. A w D2 kominka też ni hu hu - za to korpus szczelniejszyZa to jest Multi-CAM 2000...
Panowie, bardzo prosze. Mamy na forum wydzielone miejsce na dyskusje o:
a - sprzecie analogowym,
b - jakosci roznych produktow Nikona.
Niniejszym wiec przypominam, ze mowimy tu o nowym korpusie cyfrowym Nikona. Na razie nie zamykam tematu ale zdecydowanie prosze o powrot do jego tematu!
Skontaktuj się z nami