Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69
    Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Milord

Napisałeś:

"...Taką informację otrzymałem od gościa, którego polecił mi Nikon Polska jako człowieka, który zna dobrze obiektywy tej marki "

A gość pewnie od kolegi, który sprzedaje Leicę...
    Robiłeś zdjęcia Leicą? Miałeś okazję porównać najlepsze szkła firm L, N i C ze sobą? A co z Zeissem? Piszesz tak trochę bez przekonania, na zasadzie jedna baba drugiej babie.

Pozdrawiam

Domyślnie

Milord zie.
    Mam podobne „rozterki”, jeśli chodzi o dobór sprzętu. Po obejrzeniu Twojej galerii jestem zadowolony i wcale się nie dziwię, że wszystkie prace poszły.

Czasem myślę, że granica zdolności postrzegania jest nieskończona. Też staram się dążyć do doskonałego obrazu chodź sam nie wiem gdzie on jest. „ Wyższy stan wiedzy” znacznie pogarsza „jakość” oglądanych prac.
    Nadmiar techniki nad zdrowym rozsądkiem zaczyna dominować. Często zastanawiam się przy ocenie czy to może mi się podobać. Tak podoba mi się. Powiedzieć głośno, dać do zrozumienia?
    To idzie w drugą stronę. W moich pracach widzę niedoskonałości sprzętu i swoje. Jak daleko zajdziemy w tym „wyścigu zbrojeń”?
    Czy lepszy sprzęt rozwiąże problem? Jeśli tak to, jaki sprzęt? Ktoś powie „sprzęt to nic ważne, kto i jak się nim posługuje” – bez sensu. Więcej robisz coraz więcej widzisz. Nam za mało a „większość” nigdy tego nie zauważy.
    Sytuacja jest tak skomplikowana, że musisz sam dokonać wyboru
    (odkrywcza myśl eee) na podstawie własnych spostrzeżeń i przemyśleń. Powodem są Twoje prace, których nie idzie poddać ocenie jednoznacznie w sposób, w jaki „większość” chce tego dokonać. (ocena na podstawie własnego doświadczenia lecz mniejszego niż twórca)
    Czy dopuszczamy myśl w której pewna dystyngowana Pani na oficjalnym bankiecie powiedziała „ z dobrym sprzętem jest tak jak z facetem, każdej pasuje inny a najważniejsze aby dodrze leżał w dłoni”
    x

Domyślnie

Vadim - czytaj co piszę, a nie to co pomiędzy literkami - napisałem że rozmawiałem z gościem którego polecił mi Nikon Polska - to powinno Ci wystarczyć. Myślę, że nie polecono mi byle głąba, który nie wie o czym mówi. Zadawałem konkretne pytania i dostawałem konkretne odpowiedzi. I o to mi chodziło.

Andrzej - jestem pod wrażeniem i dziękuję
    Myslę, że granica tego "wyścigu" nie istnieje. Każdy kto chce coś robić "na poważnie" będzie w tym dązył do doskonałości, stąd też wieczne niezadowolenie z tego co się ma, bo chciałoby się więcej. W tej chwili przygotowuję kolejną wystawę, prawdopodobnie zdjęcia będą już robione na innym sprzęcie, Jakim? Jeszcze nie wiem. Rozmawiam w tej chwili z ludzmi i myślę że sprzęt przetestuję w tym sezonie o decyzja o zakupie zapadnie po Photokinie. Jeśli Śląsk nie jest Ci daleki to wyślij mi swoje namiary - jak będzie tak daleko wyślę Ci zaproszenie na wystawę. Przy okazji pogadamy o granicach optyki w kontekscie zdrowego rozsądku przy lampce wina

pozdrawiam

Milord

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Milord

Ja nie pytałem, kto Ci kogo polecił, bo mnie to grzeje, za przeproszeniem. To, że z kimś rozmawiałeś z kimś z polecenia NIkon Polska, to mi nie wystarczy. Przeczytaj uważnie, to co napisałem (masz znacznie mniej do przetrawienia).
    Pytałem czy Ty sam pracowałeś na tym sprzęcie? Czy miałeś okazję w praktyce sprawdzić to, co mówiły Ci osoby uznawane przez Ciebie za autorytety? Czy to jest może tak, że przyjąłeś bezkrytycznie i za pewnik ich słowa? O to pytam. Twoja wiedza i doświadczenie, czy tylko Twoje zaufanie do innych?

Pozdrawiam

Ps. A co do zoomów, to Leica wcale nie musi ich robić setki. Wystarczy 28-35-50 f/4.0 TRI-ELMAR-M Asph...

Domyślnie

Vadim,

Pracowałem na Nikonie przez 7 lat. W tym czasie robiłem zdjęcia na F90X i szkiełkach:
    Nikkor 35-100/3.5-4.5 IF D
    Nikkor 50/1.8 D
    Nikkor 180/1.8 IF ED
    Nikkor 17-35/2.8 AF-S
    Nikkor 28-70/2.8 AF-S
    Nikkor 70-200/2.8 AF-S (przez tydzień miałem przypięte body F100)
    Nikkor 80-200/2.8
    Sigma 105/2.8 EX Macro
    Od czasu do czasu pracuję na body S2Pro. 4 lata temu przez 10 dni testowałem Kodak DCS 660 (cyfrówka Kodaka oparta na F5-ostatnim porządnym body Nikona, na F6 szkoda mi słów).
    Ze szkiełek używałem jeszcze jakieś inne Sigmy i Tamrony - nie pamiętam szczegółów - nic szczególnego to nie było. Nie będę się wdawał w szczegóły o każdym obiektywie, bo pewnie wolałbyś sam wyrobić sobie zdanie o każdym z nich. Czy takie doświadczenie jest dla Ciebie wystarczające? Mam nadzieję

pozdrawiam

Milord

Domyślnie

Milord, Vadim pytał, czy robiłeś bezpośrednie porównania szkieł Nikona Canona i Leici czy Zeissa. Wymowa jego słów jest taka, że nie należy się przypalać na szkło po oglądnięciu tabelki MTF i wysłuchaniu opinii "ekspertów" (często również patrzących przez pryzmat tychże tabelek)

A jeśli naprawdę potrzebujesz kwadratowych jaj jeśli chodzi o jakość, to daruj sobie mały obrazek i kup MF, albo jeszcze lepiej LF - tam jakość faktycznie jest taka że buty spadają, a nawet najcudniejszy Canon to przy tym tylko żałosna zabawka, sam sobie zresztą rzuć okiem:
    http://www.luminous-landscape.com/es...-testing.shtml

Domyślnie

Napisałem w jednym z poprzednich postów tak:
    "W tej chwili przygotowuję kolejną wystawę, prawdopodobnie zdjęcia będą już robione na innym sprzęcie, Jakim? Jeszcze nie wiem. Rozmawiam w tej chwili z ludzmi i myślę że sprzęt przetestuję w tym sezonie o decyzja o zakupie zapadnie po Photokinie."

Wtedy też będę mógł się wypowiedzieć na ten temat bardziej dogłębnie. Jeśli chodzi o Leicę, to zostałem zaproszony do Solms , gdzie będę mógł przetestować wszystko jak będę chciał.
    Jeśli będziesz chciał chętnie podzielę się wówczas moją wiedzą ilustrując ją przykładami

Co do większych formatów - chętnie ale jest jeden problem. Wszystkie fotki robię na materiale Kodak High Speed Infrared. Jest to jedyny materiał na którym faktycznie mogę zarejestrować podczerwień. Inne materiały sięgają w tą długość bardzo płytko i mnie nie zadowalają. Niestety Kodak robi ten materiał tylko dla 35 mm. Jeśli znasz jakieś lepsze filmy o podobnym lub lepszym zasięgu a dostępne dla innego formatu, daj znać.
    Co do tabelek, to traktuję je w taki sposób że jeśli zobaczę w nich coś ciekawego to zaczynam się tym interesować. Nie traktuję ich jak alfę i omegę. Tych jednak co szukają informacji na temat szkiełek odsyłam na www.photodo.com. Naprawdę ciekawe informacje i szczegółowa procedura testowa...

pozdrawiam

Milord

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Milord

Rozumiem, że to są czeskie błędy, bo przecież nie ma czegoś takiego jak:
    - Nikkor 35-100/3.5-4.5 IF D
    - Nikkor 180/1.8 IF ED

A w temacie, to tak jak Czornyj zwrócił uwagę.
    Twoje ostatnie wyjaśnienie sprowadza mnie do jednej konkluzji: facet coś chce, wie co, ale nie do końca wie czym. Ma już określone zdanie na temat jednego sprzętu i go dyskwalifikuje, bo z opowiadań wychodzi, że inny jest lepszy. Sorry, ale myślę że temat będzie rzeczowy, jak już będziesz po osobistych testach.

Pozdrawiam

Domyślnie

Sorki, walnąłem się po "czesku"
    Oczywiście 35-105/3.5-4.5 IF D i 180/2.8 IF-ED

pozdrawiam

Milord

P.S. "Opowiadań" nie biorę całkiem na serio, bo wiesz jak to jest z wędkarzami, co rusz jak któryś opowiada jaką rybę złowił to ona ciągle rośnie
    Czytam testy, oglądam zestawienia, co mogę to sam sprawdzam i tyle. W tym roku mam zamiar tą sprawę rozwiązać i chętnie podzielę się przemyśleniami

pozdrawiam

Milord

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Milord
    Vadim,

na F6 szkoda mi słów).

Milord
    Dlaczego? Pytam bez ironi.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni