Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69

Domyślnie

Dlatego też nie gloryfikuję żadnego sprzętu. Jeśli doczytasz mojego posta na spokojnie to stwierdzisz że poszukuję rozwiązania a nie że go znam (poza różnicą między Nikonem D2X a Canonem EOS 1 Ds Mark II, która jest mi znana bardzo dobrze).
    Zamierzam w tym roku sprawdzić wszystkie systemy i wtedy wypowiem się ostatecznie...
    Zapewne jak większość z Was nie lubię gdy producent bawi się w ciuciubakę i marketingiem nadrabia braki w technologii... i chodzi tu tylko o jakość a nie o kolejne literki czy cyferki w nazwie korpusu...
    A co do zdjęć... no mojej wystawie sprzedałem wszystkie prace - świadczy to jednak nie o tym że szkiełko było takie czy inne, ale o tym że ten kto stał za szkiełkiem miał jakąś wizję. Dobre szkło pomaga tylko pokazać innym to, co nosisz w głowie...
    W tym roku robię kolejną wystawę, choć pomysłów mam na 2 lub 3. Wszystko jednak musi miec swój czas.

pozdrawiam

Milord

Domyślnie

Problem wlasnie w tym ze ta przewaga, w pewnym sensie oczywista, nie zawsze sie przeklada na jakosc zdjecia (mimo pelnej klatki, niskich szumow itd). Za przyklad niech sluza dwa pliki, oba wykonane z RAW/NEF. Nikon z ob. 28-70/2,8, Canon z 24-70/2.8. MOwie ozywiscie o D2X i 1Ds mkII.

1. http://www.dpreview.com/reviews/Niko...2x-raw-acr.jpg

2. http://www.dpreview.com/reviews/Niko...ii-raw-acr.jpg

Sluze wieksza iloscia podobnych przykaldow. Nikon niestety lezy na plecach przy wysokim ISO i temu sie nie da zaprzeczyc. Sa jednak aspekty obrazowania tego bubla jak go nazwales, od Sony.

Domyślnie

admin,
    No to tutaj Nikon rozwala o ziemię tą jedynkę...
    Adminie niektórzy jednak mają gdzieś te winiety CA itd. itd. Kogo ja przynajmniej nie zapytam odpowiada mi na dwa sposoby(pytanie:"dlaczego chcesz FF po co ci to!":
    -onanistycznie tekstem jak z katalogu zapluwając się okropnie i opowiadając jaką mu takie 5D da jakość że ho ho(co śmieszne ci ludzie mają zerowe pojęcie często nawet o podstawowej obróbce obrazu... bo walą w ipg)
    -i 2 grupa do której ja także należę... Po prostu nie obchodzi ich wiele więcej niż to tylko to żeby obiektywy miały znowu ogniskową 1:1

A co do D200 hehe nie wiem co większości ludzi odwaliło... szczególnie u nas na forum użyszkodników nikona(w końcu ). Wiem co dają canony na wyjściu(ipg i Raw z ACR) i wiem co mam z D200(wiem co miałem z D70…)(z takiego jednego durnego nikon capture…) i dla mnie D200 dajeeeeee lepszą jakość*. Zdjęcia są piękne, płynne ostre. Tak pod wpływem tych dyskusji wyjąłem nawet płytkę dvd ze zdjęciami z 20d . LUDZIE co wy tam widzicie pokażcie mi bo ja nie wiem…

Już dawno temu znajoma poprosiła mnie żebym porobił jej parę fotek na wieczorku poetyckim… był też chłopak robił eosem 350 chyba z l-ką z Lampą. Niedawno oglądałem swój album robiony D200 z17-35/2.8 bez lampy i tego chłopaka… No aż heh miło spojrzeć a ISO u mnie od od 800 do 1250 non stop. Barwa światła taka że heh zachciało mi się nagle białej karty. Ale wyszło świetnie, ostro szum ABSOLUTNIE nie przeszkadzał(nawet wołany w ACR co mnie samego zaskoczyło). A z tego cwanona przepały z lampy na co 2 zdjęciu, nie ostro! Ślisko kolory pfeeeeeeee. Koledzy szkoda gadać ostatnio jedne z piękniejszych zdjęć zrobiłem moim Cwanonem A610!
    Dlatego dla mnie liczy się ogniskowa, światło a reszta… mógł bym pewnie robić wszystkim… byle by dawało mi tyle przyjemności co dzisiejszy wyskok z F100…

*Dużooo lepszą także od D70… a słyszę nawet od admina głosy o jakichś „niższych czułościach stosowanych”, gorszym obrazowaniu…

PS. Ostatnio przeglądałem też fotki z pbase z 5D. Matryca zajebista, ale co z tego skoro widać po zdjęciach bogatych FF-owców. Pomiar matrycowy do pupy w tym aparacie… od zwykła puszeczka którą można robić wspaniałe fotki jak się umie… jak zresztą wszystkim
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin
    ... Sa jednak aspekty obrazowania tego bubla jak go nazwales, od Sony.
    No. aberracja chromatyczna na zdjęciu zrobionym przez Nikona taka że głowa boli. Przyjrzyj się np. temu ciemnemu budynkowi z prawej strony foty

Nie odbieraj moich postów jako atak na Nikona. Robiłem tym sprzętem zdjęcia przez parę lat. Nie mam zamiaru jednak tolerować dłużej polityki firmy, która przespała czas kiedy inni pracowali nad matrycami, pojawiło się sporo lepszych szkiełek, nawet hasło "robimy najlepsze zdjęcia świata" jest dawnym hasłem reklamowym Leicy, a cały marketing opiera się na dodawaniu co rusz to nowych literek do nazwy i zakładaniu badziewnych matryc sony'ego.

pozdrawiam

Milord

Domyślnie

Milordzie, nie pomyliles zdjec? Moze widzisz cos wiecej niz inni, ale dla mnie to w tym konkretnym przykladzie, D2X zjadl Canona na sniadanie. Taki tani korpusik, polowa ceny

Nie odbieram zadnego postu krytycznego jako jakikolwiek atak. Mnie naprawde niewiele interesuje jakim sprzetem bedziesz robil zdjecia. Wolalbym je obejrzec niz gadac o tym czym zrobione. Tylko nie pokazuj bledow aparatu i optyki tam, gdzie jej nie ma. Ja nie kupuje korpusu by zrobic komus na zlosc. Nie obrazam sie na koncern ze zrobil lub nie zrobil czegos tam. Po prostu wykorzystuje to co mam

Domyślnie

Marcinie, przepraszam ze sie nie odnioslem. Zgadzam sie z wiekszoscia Twoich tez, wiec nie ma sensu bic piany.

Domyślnie

Milord - jak widzę twoją www to znaczy, że robisz dużo w podczerwieni. To na tyle różne od "normalnej" fotografii, że przebadałbym matryce pod katem jak sobie z tym radzi.
    Tu róznice mogą być nawet większe ze względu na zastosowany filtr IR na matrycy. Będziesz chciał go zdjęć? Wiesz jak bez tego filtru robi D2x czy 5D ? Radziłbym to porównać. Ja nie mam pojecia kto tu lepiej wypadnie, nie polecam niczego.
    Co do optyki to w IR też inaczej pracuje, dawniej obiektywy miały czerwoną kropkę na skali odległosci i było wiadomo gdzie nastawić odległość. Leikowskie stałki pewnie dalej mają.
    Testy obiektywów sa na tradycyjny zakres swiatła uzywany w fotografii - od czerwonego do filoletu. A ty pracujesz na zakresie ciut obok. Wady uwidaczniają sie tam chyba bardziej. Nie masz łatwo, nie widziałem testów optyki na taki zakres światła. Ale pewnie wędrujesz po specjalistycznych stronach o IR i moze tam cos takiego jest. Bardziej bym sie sugerował optyka, która jest tam polecana.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Milord
    jak ktos ma kaskę- to może sobie wybrać obiektyw za 25 tysiów a do niego sobie kupić tanie body za 15 tysiów
    D300 + kilka szkiełek + lampa + statyw

Domyślnie

Hehe niezle ))
    Z obiektywami problem jest dość spory ponieważ Leica nie zaznacza "red point" na swoich obiektywach. Ma za to kilka szkiełek apochromatycznych, które ogniskują cały zakres światła w tym samym miejscu więc problem nie istnieje od 70mm w góre. Do tej ogniskowej trzeba sobie przeliczac samemu. Canon oprócz apochromatyki ma również zaznaczone kropki na obiektywach. Nikon też to stosuje, ale szkiełka są gorsze poza kilkoma wyjątkami, no i nie ma apochromatyki, więc użerasz się cały czas.
    Jeśli chodzi o korpus cyfrowy to nie zdejmowałbym filtru IR, bo wykorzystywałbym go do zdjęć koncepcyjnych w agencji. Do podczerwieni uznaję tylko klasyczny film.

pozdrawiam

Milord

Domyślnie

... przepraszam, ale o czym jest ten temat?
    Pzdr
    lenek

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów