Na mnie update nie dzialaa powiedz mi jak wygladaja te korekty w stosunku do odleglosci, np. z bliska twarz i cala sylwetka
bo ja musze kombinowac i zmieniac
![]()
Szukaj
Na mnie update nie dzialaa powiedz mi jak wygladaja te korekty w stosunku do odleglosci, np. z bliska twarz i cala sylwetka
bo ja musze kombinowac i zmieniac
![]()
Jakby nie to ISO to chyba bym się wkurzył, że go kupiłemA na serio - mój z testowanymi do tej pory Nikkorami BEZ NAJMNIEJSZYCH ZASTRZEŻEŃ... Do D80 też musiałem "dobierać" Tamrona 17-50, Sigmę miałem tylko 17-70/2,8-4.5 i niestety na szerokim kącie miałem BF, więc generalnie podobna sytuacja...
Ale na wątpliwe pocieszenie mogę dodać, że mój znajomy ma Canona D30 i 350 (czy cóś) i do tego Canonowski 70-200/2,8 - z D30 ma FF na odległości 20m na metr, a z 350 szkoda gadać... i nie ma kalibratora
O problemach związanych z Minoltą, którą posiadałem przed Nikonem to już w ogóle nie ma sensu pisać, więc... dobrze nie jest, ale i tak nie najgorzej
![]()
u mnie jakos to wszystko normalnie dzialaAF trafia w punkt i nie ma znaczenia jakie szklo jest podpiete
![]()
wyglada to niezle ale szalem bym tego nie nazwal ...da sie robic zdjecia ...
Dokładnie ten typ tak ma D300 i cierpi na hroniczy FF. W sumie bez znaczenia jakie szkła używamy, jakiego producenta. Jeśli robi skuchę w ostrzeniu nawet na szkle które nie wymagało regulacji (co się zdarza bardzo rzadko) to zawsze wali w FF, a nigdy BF.
Jedyny ratunek dość skuteczny to ta regulacja w body która jest pomocna jeśli szkło jest sprawne i z korpusem nie ma coś bardziej na rzeczy typu brudne czujniki AF lub uszkodzone.
FF które serwuje D300 trzeba polubići nauczyć się z tym żyć
![]()
Ostatnio edytowane przez robin102 ; 25-08-2008 o 16:05
Dzis sprawidzilem reszte szklarni.
Tamron 17-50 (+17) czyli ff
N50 f/1.8 (0) czyli OK
N18-70 (0) czyli OK
N70-300VR (0) czyli OK
Tokina 12-24 (0) znow Ok
Wniosek nasuwa sie jeden - z nikorami wszytko gra
A teraz pytanko. Po podlaczeniu Tamrona, body go wykrywa i automatycznie ustawia korekte +17 i to jest zrozumiale, po podlaczeniu np 50tki lub innych nikkorow korekty nie ma czyli 0, rozpoznaje obiektywy fajna rzecz. Lecz po zapieciu Tokiny body ustawia +17 tak jak bylo dla Tamrona. Czemu tak sie dzieje? Czy mozna cos przestawic zeby Tokine i Tamrona D300 traktowal jako dwa osobne szkla i nie ustawial w nich tej samej korekty, bo tokina jej przeciez nie potrzebuje? Co zrobic w takim przypadku? Czyzbym musial wylaczac korekte recznie po zapieciu Tokiny? Niebardzo mi sie to podoba, bo z pamiecia kiepsko
![]()
Ostatnio edytowane przez charmside ; 25-08-2008 o 22:40
charmside, Nikon dał ci możliwość regulacji i wykrywania jednego kundla, ciesz się z tego , a nie biadol![]()
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
No to wszystko jasne. Dzieki
ja rozumiem ze jasne szkla sie testuje bo tam GO jest naprawde malaale N 18-70 czy Tokine 12 -24 czy N 70-300 :d czy przy przeslonach ktore oferuja wylapie sie ten problem ?
Skontaktuj się z nami