Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Question problem z kolorami w NXie

Witam,
    praktycznie od początku wywoływania rawów korzystałem z CSa. Najpierw wersji drugiej, później wersji trzeciej. NX gdzieś tam był na komputerze, ale nigdy jakoś mi nie podpasował.
    Jednak ostatnio po kilku próbach i obróbkach - bardzo mi się spodobał. Zauważyłem, że można osiągnąć bardzo ciekawe i interesujące efekty.
    Jednak mam pewien problem z kolorami (profilem kolorów?)

Więc do rzeczy:
    (pozwoliłem sobie wklejać liniki - gdyż zdjęcia są duże - po to by przyjrzeć się dokładnie kolorowi i jego odcieniowi)
    (jeśli moderator stwierdzi - że lepsze byłoby jednak obrazki - proszę o wklejenie IMG )

Tak wygląda zdjęcie w NXie które obrobiłem (proszę nie komentować kadru, kolorków itd - tylko po prostu o "efekt" który ... za chwilkę o tym )
    fotka w NX 1.3.1

Gdy chcę zapisać fotkę, to mam 2 możliwości - zapisania z profilem kolorów lub bez niego.
    Oto fotka z profilem:
    fotka z profilem kolorów
    Bez profilu:bez profilu kolorów

Po zapisaniu w jpga (a raczej tiffa) - próbowałem odratować fotkę jakoś w PS,
    po mieszaniu kilkoma suwakami udało mi się osiągnąc podobny efekt (ale nie identyczny ! )
    proba odratowania w psie.

Tak więc, jak widać, problem jest spory. Po zapisie JPGa z NXa mam zupełnie inne kolory niż te - które mam w NXie. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Warto zauważyć, że tak się dzieje - gdy wchodzę w przestrzeń niebiesko - zieloną - gdy te kolory dominują. Jeśli pracuję bardziej w czerwono - żóltych odcieniach - różnice są mniejsze lub w ogóle ich nie ma)
    Korzystam z profilu kolorów samsunga (jeśli potrzebne - dokleję później ich nazwę)

Warto też zauważyć, że problem występuje również gdy otwieram rawa (jpga także)
    W NXie mam wtedy dość dziwny, czerwony zafarb. Dlaczego? Nie wiem. Zmieniajac profile kolorów - kolorystyka się zmienia (kontrasty, gammy i inne pierdoły się zmieniają - jak to w profilach) ale czerwony zafarb ciągle pozostaje)

Oto przykład czerwonego zafarbu:
    RAW otwarty przez CS3

RAW otwarty przez NXa

Inną ciekawostką jest fakt, że zapisując plik, ratując go w PS i otwierajac go przez przeglądarke IE - ma inne kolory, kontrast, etc - niż otwierając go przez przeglądarke windowsa (proszę spróbować)
    zobaczyć fotkę, ściągnąć ją i zobaczyć ponownie - różnica jest, prawda?

Teraz mam pytanko - kto mi powie - jak doprowadzić NXa do stanu używalności? Tak, żeby było normalnie?

Kiedyś poinstalowałem różne profile kolorów (łącznie z tymi z D2... nie pamiętam czy to było "X" czy "S". Ale - w CSie nie zauważyłem różnicy więc je odinstalowałem)
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 25-08-2008 o 13:01 Powód: orto.
    | D80 | T17-50 |SB 800 |

Domyślnie

naprawdę nikt nic nie wie?
    | D80 | T17-50 |SB 800 |

Domyślnie

mam podobny problem, na szczęście nie tak wielki.
    D80 + N18-70 + 55-200 + N50/1.8 + T12-24/4 + Sb600 + dylematy

Wink

W menu:
    Edit\Preferences\Color Management\Default_RGB_color_space
    ustaw
    sRGB_IEC61966-2.1,

oraz zaznacz pole wyboru Use_this_instead_of_embedded_profile.

Powinno pomóc

Domyślnie

z tego co pamiętam to tak robiłem i nie koniecznie pomagało. Ale spróbuję raz jeszcze
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 25-08-2008 o 13:02 Powód: orto.
    | D80 | T17-50 |SB 800 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tojo Zobacz posta
    W menu:
    Edit\Preferences\Color Management\Default_RGB_color_space
    ustaw
    sRGB_IEC61966-2.1,

oraz zaznacz pole wyboru Use_this_instead_of_embedded_profile.

Powinno pomóc
    Ustawiłem i nie pomogło
    | D80 | T17-50 |SB 800 |

Domyślnie

Napisz w jaki sposob uzywasz profili samsunga.

Domyślnie

Profil kolorów ustawiony w nvidii. Bez niego nie da rady ustawić naturalnie monitora. Z nim - jest ok

Teraz NX działa w sRGB (CS zawsze dzialal w tej przestrzenii) - i nadal fotki mają indentyczny problem. I wyglądają dokładnie tak samo - niezależnie od wybranego profila (chodzi mi o zdjęcie po zapisie)
    | D80 | T17-50 |SB 800 |

Domyślnie

Jaki masz monitor, czy te profile samsunga to profile od tego monitora czy moze cos przypadkowego z sieci. W jakiej przeglądarce oglądasz zapisane JPGi, czy po ponownym otwarciu w CS lub NX JPGi maja zmienione kolory.

Sprobuj jeszcze tego:

http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-0.php

Uprawnienia umieszczania postów