Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Nikon EM czy F601 ?

WIitam ponownie Kompletując sprzęt, dostałem ofertę na kupno body EM w stanie iglastym za 230 pln , w tym winder. Czy warto za tyle brać? Czy też lepiej wg Was 601/801 kupić? Body ma być do manualnych szkiełek.

Domyślnie

EM nie ma żadnego trybu w którym się ustawia czas, to tylko automat ( plus czas 1/90 - jako jedyny do wyboru).
    Zestawianie go z F801 jest dziwne, F801 to super maszynka z olbrzymimi możliwościami, mam go nadal
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Porównywanie EM do 601, czy tym bardziej 801, to nieporozumienie. EM to automat, choć lustrzany. 601 to co innego...
    P.S. Miałem je wszystkie; EM był moim pierwszym Nikonem, mam do niego sentyment, ale o manualnej ingerencji w ustawienia możesz zapomnieć. Ja kombinowałem ISO, w końcu się wkurzyłem i zmieniłem na F601, a zaraz potem na F801s. Zrób to od razu. Różnica w cenie nie jest taka, jak kiedyś.
    Ostatnio edytowane przez lodzermensch ; 23-08-2008 o 22:57
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

Dzięki za porady jedną 801 mam już, szukam drugiego body, zależało mi na pełnym manualnu, ale ... może drugie 801 to dobry wybór, faktycznie. Dodam, że cena tego nikona EM bez windera to jedynie 100 pln i to mnie trochę kusi...

Domyślnie

EM nie ma funkcji manualnej, więc jak szukasz manuala to on musi odpaść jako wybór body. Może ty myślisz o FM ? To totalnie co innego. Ale FM za 100 zł nie dają
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

trochę sobie tłumaczę sprawę, że czas mogę dobierać dziurą, ale to nie to samo... koszmarnie drogie te body manualne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    F801 to super maszynka z olbrzymimi możliwościami, mam go nadal
    Podobnie mam do dzisiaj N8008s. Jeden z najlepszych pomiarów matrycowych z jakim się spotkałem.
    601 - według mnie dyskwalifikuje go zasilanie.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Podobnie mam do dzisiaj N8008s. Jeden z najlepszych pomiarów matrycowych z jakim się spotkałem.
    601 - według mnie dyskwalifikuje go zasilanie.
    Zasilanie i niekompatybilność z wieloma współczesnymi mu akcesoriami, np. SB-24. Na dzisiejsze - to taki powiedzmy D40. W zasadzie dobry, ale...
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Może ty myślisz o FM ? To totalnie co innego.
    Albo FE
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

a powiedzcie mi jeszcze, jak naświetla nikon EM ? w miarę poprawnie? do slajdu się nada? aparat ma być do krajobrazówki, więc jakoś przeżyję brak czasu, bo dziura 11, statyw i wio ale naświetlanie jest dla mnie ważne... poradzi sobie ze slajdami? (oczywiście z moim też pomyślunkiem)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów