Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Dylemat...

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Uzywana puszka to moze byc mina taka sama jak uzywany samochod, choc mozna kupic nowa i tez wyladuje w serwisie (w moim D70 padla matryca).

Mam w swoim zestawie kilka szkiem Nikona i tym 2 kupione jako nowe (50/1.8 i AF-S 24-85). Pozostale to uzywane ALE sam je osobiscie odbieralem. Jak chcesz koniecznie miec dobre szkla to nie musza byc nowe, wazne aby byly w dobrym stanie. Nie masz kasy a chcesz miec dobry sprzet, zacznij od uzywanych w dobrym stanie. Jak kupisz w dobrej cenie to nie stracisz na odsprzedazy.

Moim zdaniem 18-200 jest za drogi i nie warty tych pieniedzy, lepiej kupic 4 stalki ktore Ci podalem albo tez uzywane: AF-D 35-70/2.8 i AF 24/2.8 (moze byc Sigma) lub AF 85/1.8. Albo pobaw sie w angielskiego e-bay'a z zakupami w Hong Kongu (jakies 20% taniej niz w PL).

Z innej beczki, to swego czasu oblecialem pare slubow Nikonem FE2 z 20/2.8, 50/1.8 i 100/2.8, owszem bylo troche zabawy ze szklami, ale nie zaluje.

Swoja droga to 99% zdjec z tych imprez co chcesz robic bedzie w odbitkach 10x15 wiec po co szarpac sie na super ostre szkla.
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 24-08-2008 o 10:49

Domyślnie .

Mówiąc super ostre szkła masz na myśli te stałki prawda?. Bo z tego co wiem, to właśnie one są ostre jak żyleta. Czyli co z jednej strony 18-200 ze stabilizacją wg. Ciebie za drogi i nie wart swojej ceny a z drugiej nie ma sensu do tego typu imprez mieć tak ostre szkła jak te stałki?. Szukam właśnie na allegro jakiś dobrych cen stałek i jeżeli coś znajdę w okolicach 3miasta to może pojadę zobaczyć i ewentualnie jeżeli będzie wszystko na miejscu, tak jak powinno być to skuszę się. Gall z twojej ostatniej wypowiedzi naprawdę ciężko stwierdzić, w którą stronę pójść - czy w stałki, czy w jakieś ciemne uniwersalne. Wiem, że moje pytania mogą wydawać się banalne, ale tak to jest jak nie miałem nigdy okazji pobawić się stałką. Sprawdzone obiektywy wszystkie nikona i sigma w pomorskim na allegro i nie ma nic praktycznie ciekawego. A mam jeszcze kilka dni żeby zdecydować, w którą stronę pójść - czy w stałe, czy w zoomy.
    Ostatnio edytowane przez uczenn ; 24-08-2008 o 12:50

Domyślnie

Jak nie wiesz co Ci potrzeba to kup byle co, z tym ze nie masz pieniedzy a zmiany sa koszmarnie drogie.

Ostre szkla to nie tylko staloogniskowe, sa tez zoomy ktore moga konkurowac ze staloogniskowymi.

Nie masz kasy -> kup uzywane dobre szklo po jednej imprezie bedziesz wiedzial co potrzebujesz.

Masz kase -> kup 24-70/2.8 i 70-200/2.8 i po klopocie

Poza tym dobre zdjecia da sie robic nawet pudelkiem po chinskich trampkach.
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 24-08-2008 o 12:58

Domyślnie

Ja bym obstawiał za tymi dwiema stałkami 35mm i 85mm. Dokupywanie do nich 50mm nie jest niezbędne. 50kę można zastosować jako hardcorowe rozwiązanie budżetowe, gdy na nic więcej nie ma kasy.
    D700, D750, D800, N24-70, S35/1.4 ART, S50/1.4 ART, N50/1.8, N85/1.4

Domyślnie ok

W takim razie kupię na razie Nikkora 18-200mm 3.5-5.6 VR II, zawsze dobrze mieć jeden uniwersalny zoomik, nawet jak później wypchną go stałki, to i tak na spacery i rodzinne wycieczki w sam raz. Oblęcę na tym studniówki, a po studniówkach zacznę powoli, bez pośpiechu zbierać jasne stałki. Zawsze będę mieć na uniwersalnym całą rozdziałkę, więc na spokojnie będę mógł sobie dokupywać obiektywy stałoogniskowe. Dziękuje z góry za odpowiedzi i mam nadzieję, że wystarczy mi ten zoomik na sam początek.
    Ostatnio edytowane przez uczenn ; 24-08-2008 o 14:14

Domyślnie

A lampe masz i umiesz z niej korzystac? Bo nie licz na ta wbudowana.

Powodzenia
    KL

Domyślnie

Napiał Ci to gALL, napisał Sztolcman, napiszę i ja: kup sobie 2 stałki: 35mm f2 i 85mm f 1.8 To jest bardzo dobre i uniwersalne rozwiązanie. Te obiektywy są jasne, ostre i mieszczą się w kieszeni. Wiadomo, Twoje pieniądze - Twój wybór. Jestem jednak prawie pewien, że jak kupisz 18-200 to za rok, przy jego sprzedaży wspomnisz nasze słowa... A ten zoom traci na wartości dużo więcej, niż w/w stałki...

Domyślnie

Ja poleciłbym raczej N 24/2.8 i N 50/1.4. Lampę też nie zaszkodzi kupić, na początek może być sb-400, widziałem ją za 200zł w fotojokerze.
    D750, F801, FM2n, 24/2.8D, 35/2D, 50/1.8 AF, 85/1.4D, 50/1.8AI
    Mamiya 6, 50/4, 75/3.5, 150/4.5

Uprawnienia umieszczania postów