Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Dylemat...

Domyślnie ok

W takim razie kupię na razie Nikkora 18-200mm 3.5-5.6 VR II, zawsze dobrze mieć jeden uniwersalny zoomik, nawet jak później wypchną go stałki, to i tak na spacery i rodzinne wycieczki w sam raz. Oblęcę na tym studniówki, a po studniówkach zacznę powoli, bez pośpiechu zbierać jasne stałki. Zawsze będę mieć na uniwersalnym całą rozdziałkę, więc na spokojnie będę mógł sobie dokupywać obiektywy stałoogniskowe. Dziękuje z góry za odpowiedzi i mam nadzieję, że wystarczy mi ten zoomik na sam początek.
    Ostatnio edytowane przez uczenn ; 24-08-2008 o 14:14

Domyślnie

A lampe masz i umiesz z niej korzystac? Bo nie licz na ta wbudowana.

Powodzenia
    KL

Domyślnie

Napiał Ci to gALL, napisał Sztolcman, napiszę i ja: kup sobie 2 stałki: 35mm f2 i 85mm f 1.8 To jest bardzo dobre i uniwersalne rozwiązanie. Te obiektywy są jasne, ostre i mieszczą się w kieszeni. Wiadomo, Twoje pieniądze - Twój wybór. Jestem jednak prawie pewien, że jak kupisz 18-200 to za rok, przy jego sprzedaży wspomnisz nasze słowa... A ten zoom traci na wartości dużo więcej, niż w/w stałki...

Domyślnie

Ja poleciłbym raczej N 24/2.8 i N 50/1.4. Lampę też nie zaszkodzi kupić, na początek może być sb-400, widziałem ją za 200zł w fotojokerze.
    D750, F801, FM2n, 24/2.8D, 35/2D, 50/1.8 AF, 85/1.4D, 50/1.8AI
    Mamiya 6, 50/4, 75/3.5, 150/4.5

Domyślnie

A jakie są zalety obiektywów, które polecasz względem tych 35 i 85mm?:]. Znaczy chciałbym usłyszeć jakieś argumenty, które mnie przekonają .
    Ostatnio edytowane przez uczenn ; 24-08-2008 o 19:45

Domyślnie

Opcja lannesa też jest bardzo dobra, dla wielu być może nawet lepsza niż 35/85. Przy jego wariancie będziesz mieć generalnie trochę szerzej (zakładam, że masz matrycę w rozmiarze APS-C) i dla APS-C może nawet bardziej uniwersalnie. Tutaj już dochodzą do głosu osobiste preferencje: albo ktoś lubi szersze kąty, albo trochę węższe. Najlepiej to idź do sklepu albo do kolegi, podepnij jakiegokolwiek zooma i zrób sobie parę zdjęć na standardowo spotykanych ogniskowych w stałkach: 20, 24, 28, 30/35, 50, 60, 85 i powiedzmy 90/105. Wtedy będziesz widzieć, co potrafią dane ogniskowe i jak się przez nie patrzy na świat. Tutaj tak naprawdę nikt Ci nie pomoże, bo to bardzo osobista sprawa.

Domyślnie

Pozwolę sobie się wtrącić i powiedzieć, że jeśli jesteś początkującym fotografem, to nie za bardzo IMHO ma sens pakowanie się w stałki które są jednak sprzętem dosyć specjalistycznym. Na starcie dobrze mieć coś w miarę uniwersalnego, ponieważ to jest etap na którym dochodzisz do tego czego najbardziej będziesz lubił / potrzebował używać. Super ostre obiektywy również nie mają na początku zbyt wiele sensu bo genialna ostrość nie jest na starcie ważna. 18-200vr to prawdopodobnie idealny wybór dla początkującego, ew. Sigma o podobnych parametrach: S18-200OS

Oczywiście późniejsza wymiana sprzętu jest kosztowna, dlatego też nie warto na początek wydawać na obiektywy zbyt wiele pieniędzy.
    Ostatnio edytowane przez kowalski ; 24-08-2008 o 20:37

Domyślnie

Start to był 3-4 lata temu, wtedy kupiłem sobie fuji s5500 z założeniem do nauki. Sprzętowo może nie mam obeznania, bo bardziej interesowałem się fotografią niż sprzętem fotograficznym. Skoro większość odradza takie rozwiązanie to chyba podążę ich myślą i pójdę jednak w stałki. A zresztą po kupnie jeszcze będę miał 2-3 miesiącę, żeby dobrze obeznać się ze sprzętem . Tak se pomyślałem przez chwilę i chyba jednak skuszę się na jedną szeroką stałkę, bo jednak dobrze mieć jedno szkło, które może dużo uchwycić z bliska. Pewnie to będzie ta 24mm f/2.8
    Ostatnio edytowane przez uczenn ; 24-08-2008 o 21:50

Domyślnie

A może 17-50? Zakres ogólnostudniówkowy, a jasny, do tego np. sb 800/900, bracket, kabelek, bo dużo zdjęć będzie w pionie. Jeszcze jest sigma 30/1.4, sigma 20/1.8, mz ta ostatnia +50/1.8 w zupełności wystarczy. Aha, jeszcze co do stałek, to raczej się w nie nie pchaj bez 2 body, tam na prawdę nie ma nawet sekundy na przepinanie.

Domyślnie

Patrzylem na obiektywy z tym zakresem i jak sigmy i tamrony sa tanie to nikkor 4000 zl kosztuje. Wiesz moze skad ta cena?. Tymbardziej, ze wszystkie maja swiatlo 2.8...?. A reszta osob jak widzi zmienianie obiektywow na takich imprezach przy jednym body? Bedzie na to czas?.
    Ostatnio edytowane przez uczenn ; 24-08-2008 o 23:37

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów