Jestem nowy na tym forum, czytałem wiele postów na temat obiektywów do ślubów, studniówek bądź zdjęć robionych w kościele. Jednak moja sytuacja finansowa wygląda nieco inaczej i nie wiem na co się zdecydować. Nie miałem okazji korzystać z za wielu obiektywów, dlatego też mam problem z podjęciem decyzji co kupić. Większość na fotografowanie takich imprez poleca jasne stałki, jednak raczej nie stać mnie na razie na 3obiektywy, a też jedna stałka na pewno się nie nada. Dlatego też widzę kilka możliwości rozwiązania problemu, jakim jest kupienie szkieł pod takie imprezy. (mam body Nikon d80)
1) Kupić na razie jakiś porządny uniwersalny nikkor 18-200 3,5-5,6 VR II i średnią lampę błyskową. [ poźniej najwyżej po studniówkach skuszę się na jakąś jedną stałkę, na przykład Nikkor 50mm ze światłem 1.8, bądź 1.4 ]
2) Kupić uniwersalną tańszą Sigmę 18-200 3,5-6,3 bez stabilizacji, lecz zainwestować w porządniejszą lampę błyskową [ różnia cenowa pomiędzy sigmą a nikkorem to ponad 1000zł, więc można by nawet dołożyć z 300-400zł na lepszą lampę i kupić od razu stałkę tą Nikkor 50mm f/1,8 ]. Tutaj nie wiem czy warto wydawać ponad 1000zł na ciut jaśniejsze szkło Nikkora, który ma stabilizację?
3) Kupić może jakiegoś zooma o mniejszym zakresie, lecz ze światłem poniżej 3. Jakiś 18-70 f/2.8 [ tylko, żeby się zmieścił w cenie 2200zł ].
Za pomoc z góry dziękuję i przepraszam, że odnawiam ciągle powtarzany temat na tym forum. Jednak większość ludzi ma większy budżet :>
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami