Lilia wodna
Szukaj
Lilia wodna
bardzo ladne , czysty kadr ,fajne odbicie w wodzie , super .
ciąć, ciąć, ciąć - jak chcesz - ale ciąć![]()
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
Nie wydaje mi się, żeby cięcie było dobrym wyjściem. Jak go potnę, to nie będzie miał czym oddychać. Będzie wtedy wyglądał jak w sklepie z kwiatami w jakiejś sadzawce. A tu nie chodzi tylko o kwiat, ale i o otoczenie, w którym sobie tam żyje.
borregard to tylko moja sugestia - wydaje mi się że to zdjęcie (które bardzo mi sie podoba - zwłaszcza woda i odbicie), można spokojnie przyciąć - od bardzo znacznego przycięcia do lekkiej korekcji - w zasadzie każdy sposób przycięcia będzie tu IMHO dobry bo rozłożenie akcentów na zdjęciu jest byle jakie - a szkoda. Ni jak sie to zdjęcie ma do zasad kompozycji, ani tu nie wyeksponowano planów, ani nie ma "złotego podziału". Dlatego JEDYNIE sugeruję autorowi próbę dokadrowania...
wszystkie poniższe zdjęcia to tylko propozycje - sam nie wiem która dobra/najlepsza ale ja bym je ciął... jakkolwiek ale ciął...ale to ja bym tak zrobił - każdy ma prawo do swojego zdania - prawda?
może tak, a może inaczej:
a najbardziej to chyba tak:
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
Znam zasadę "złotego podziału". Ale przy tych wszystkich cięciach, kwiat nie ma czym "oddychać". Poza tym światło na liściach z tyłu też ma znaczenie. A obcinając ba wyrzucając to, odbieramy znaczenie tym liściom. Takie jest moje zdanie.
W ostatnim cięciu, wygląda tak jakby zaraz cały świat miał się "zwalić na głowę" temu biednemu kwiatuszkowi.
werwolf, oczywiście...
dla mnie jednak w tym zdjęciu te zielone liście są w ogóle zbędne - i gdyby ich nie było, a także gdyby kwiat był cały ostry - i wszystko jakoś konkretnie wykadrowane do zdjęcie byłoby SUPERDOKWADRATU!
Fantastycznie wyszła woda i odbicie oraz ten "skóropodobny" liść!
PS w ostatnim cięciu podkreśliłem tylko symetrię tej kompozycji.
Tak "naprawdę" to jest Grążel biały.Zdjexie sympatyczne a najlepsze odbicie w wodzie.Poszukałbym jednak lepszego kadru i swiatła.
Spróbuj bardzo wszesnie rano albo pod wieczór.Kompozycyjnie to prawa ciemna część zbyt ciązy.
Sam Grążel naswietlony OK,ale cos za cos.
Ogolnie IMHOm nieżle,ale można nad tematem jeszcze popracować?
Pozdrawiam
tomek61
www.tomaszkubis.pl
Skontaktuj się z nami