Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Welland 940 OTG

Domyślnie Welland 940 OTG

Witam!

Mam pytanie związane z partycjonowaniem dysku i sposobem działania obudowy. Czy po zapełnieniu jednej partycji obudowa będzie kopiować na następną? Co to jest partycja aktywna?
    Głupie pewnie moje pytania, ale wybaczcie - na komputerach mało się znam

Dzięki z góry za pomoc!
    Canon 40D + 17-40L f/4 + 70-200L f/4 + 580 EX II
    fanaberiafoto.eu

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piaseczno k.Wa-wy

Domyślnie

Raczej nie będzie. Zamiast windowsa (który potrafi utworzyć partycję w rormacie FAT tylko do wielkości 32 Gb) użyj do sformatowania dysku jakiegoś innego programu np. Acronis PartitionExpert, PartionMagic i nie zaprzątaj sobie takimi problemami głowy.
    Pozdrawiam,
    Janusz

Domyślnie

Sprawdziłem empirycznie - kopiuje tylko na jedną partycję.
    Canon 40D + 17-40L f/4 + 70-200L f/4 + 580 EX II
    fanaberiafoto.eu

Domyślnie

a mi powiedziano (sklep), że Digimate III (to co innego niz ty masz, wiem) po zapełniejniu 1 partycji przejdzie na nastepną sam. Ale tego nie sprawdzę, bo załozyłem tylko 1, całe 80 GB. Ale nie w windows XP. Problemem nie było np 32 MB, ale mi chciał zakładac tylko w NTFS, a nie w FAT32. Więc partition magic pomógł.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Będzie kopiował na jedną pierwszą partycje. Gdy się zpełni pierwsza partycja, DM krzyknie Full
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piaseczno k.Wa-wy

Domyślnie

Jacek_Z, problem z ograniczeniem wielkości partycji w windowsie dotyczy tylko formatu FAT dlatego windows pokazał Ci możliwość formatowania tylko w NTFS, bo wykrył większą pojemnośc twardego.
    Pozdrawiam,
    Janusz

Domyślnie

możliwe, ze tak było, ale FAT 32 moze mieć więcej, utworzoną w innym programie mam partycje 75 GB.
    Windows XP to obsługuje jak już jest załozona, ale samemu nie potrafi załozyc tak dużej partycji. nie wiem czemu. jakies ograniczenie.

aha - jak włozyłem czysty niesformatowany dysk to nie pokazywało zadnej jego pojemności. miał 0 bajtów. i nie mogłem wcale w XP kazać założyć partycji np. 30 MB w opcji FAT32.
    Czyli jak sie ma za duży dysk to chyba nie mozna go w XP w ogóle skonfigurować w FAT32. chyba, że założyć mu w NTFS a potem przerobic na FAT 32, ale nie próbowałem tej drogi. Windows chyba nie da opcji zakładania kilku partycji, a tylko zmieniania rozmiaru pierwszej partycji.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piaseczno k.Wa-wy

Domyślnie

Windows może założyć kilka partycji bez problemu, ale w FAT nie da się przekroczyć granicy 32GB niezależnie od tego czy chcesz utworzyć partycję od podstaw, czy przeformatować z NTFS na FAT. Ma takie dziwne ograniczenie i nie wiem z czego to wynika. Na szczęście są niezależni produceni oprogramowania.
    Nawet niesformatowany dysk podłączony do komputera powinien pokazać jego pojemność. Wydaje mi sie że przyczyna opisywanego przez Ciebie zachowania leżypo stronie firmwaru obudowy. Może jest to ukłon w stronę firm nie związanych z Microsoftem?
    Pozdrawiam,
    Janusz

Domyślnie

Będąc na wyjeździe zrobiłem prawie 50 GB fotek i mój kochany Digimate II plus po zapełnieniu pierwszej partycji zaczął grzecznie kopiować na drugą. Drugiej już nie zapełniłem.

Podział mam najprostrzy możliwy 32, 22, 22 - dysk 80 GB. Pierwsza partycja 32, rozszerzona 44 i na rozszerzonej 2 dyski logiczne po 22. Całoś zakładana i formatowana pod Windowsem.

Zresztą byłem o to spokojny, bo przed wyjazdem nagrałem tyle zdjęć na pierwszą partycję by ją całą zająć i obserwowałem co się stanie.

Rezultat w 100% spełnił moje oczekiwania.

Więc nie wypisujcie tu mądrości ludowych i ludycznych tylko sprawdźcie empirycznie jeśli nie wierzycie, że tak to działa.

Te obudowy OTG takie kompletnie debilne nie są.

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

OTG to On The Go. A DigiMate to co innego.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów