Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: jak działa VR

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie jak działa VR

Mam pytanie jak zrealizowane jest działanie systemu VR w obiektywach nikona.
    Ale tak dokładnie. Nie na czym polega idea, tylko jak jest to zrealizowane.
    Przy okazji może wyjdzie - jak to ma prawo się spisywać przy zdjęciach seryjnych? - bo są wątpliwości.
    Z jakiego powodu nie powinno się używać przy statywach z zablokowaną głowicą?
    Skutek znam, chcę znać przyczynę.
    i podobnie - czemu nie jest wskazane używać go przy krótkich czasach?

w tym wątku jest o tym co się dzieje z VR
    http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=252609#252609
    ale dlaczego?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Sorry, że odkopuję tak stary wątek, ale przeszukując googla, forum i stronę nikona z wyjaśnieniem działania technologii VR nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, które zresztą zostało tu zadane:

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    jak to ma prawo się spisywać przy zdjęciach seryjnych? - bo są wątpliwości.
    Otóż przymierzam się do kupienia drogiej zabawki jaką jest N 300/2.8 VRII. 99% zdjęć robię w serii. Wiem, że po wciśnięciu spustu do połowy VR się aktywuje i trwa to kilka sekund. Ale co dalej? Stąd moje pytania:

1. Czy da się wystrzelić serię 8kl/s tak, żeby na każdym zdjęciu VR zadziałał, czy trzeba przed każdym kolejnym zdjęciem ponownie wciskać spust do połowy żeby aktywować VR?

2. W moim D300 przyciskanie spustu do połowy nic nie robi, bo łapanie ostrości mam ustawione wyłącznie na przycisk AF-ON. Jak w takiej sytuacji będzie wyglądać sprawa aktywacji VR? Będzie działać jak wcisnę AF-ON, czy aktywacja jest na stałe sprzężona ze spustem i będzie działać tylko jak go wcisnę do połowy?

Wiem, że to mogą być banalne pytania, ale nigdy nie miałem obiektywu z VR, więc sam nie miałem okazji testować jak to działa.
    Najbardziej zależy mi na odpowiedzi na pierwsze z nich, bo nie chcę wydawać 20 tysi na obiektyw z systemem którego mogę nigdy nie użyć.
    | D300+MB-D10 | S10-20/3,5 | N50/1,8 | N300/2,8 VR | TC17 | YH324C | MF685B | GH-2 Gimbal | MF486RC2 |
    Pozdrawiam Mateusz Cofta

Domyślnie

Bardzo Cię przepraszam, bo nie chciałbym Cię urazić - wg mnie najlepiej podepnij na chwil od kogoś N70-300VR. Wszystko Ci się wyjaśni od razu.

Ja mogę powiedzieć, że:
    - VR jest aktywowany tylko po naciśnięciu spustu do połowy. Jak nie chcę używać VR w danym momencie a chcę sprawdzić ostrość, to naciskam AF-ON.
    - Zdjęcia seryjne wykonują się bez problemu, VR wyłącza się dopiero po chwili, po ich zakończeniu.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

D700 i 70-200, VR nie włącza się pod AF-ON, przed chwilą sprawdziłem a byłem prawie pewny że się włącza : )
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Bardzo Cię przepraszam, bo nie chciałbym Cię urazić - wg mnie najlepiej podepnij na chwil od kogoś N70-300VR. Wszystko Ci się wyjaśni od razu.
    Wolałbym tak zrobić - wtedy nie musiałbym pytać , ale niestety wśród moich znajomych nikt nie ma żadnego obiektywu z VR.

Ja mogę powiedzieć, że:
    - VR jest aktywowany tylko po naciśnięciu spustu do połowy. Jak nie chcę używać VR w danym momencie a chcę sprawdzić ostrość, to naciskam AF-ON.
    - Zdjęcia seryjne wykonują się bez problemu, VR wyłącza się dopiero po chwili, po ich zakończeniu.

Pzdr.
    Cytat Zamieszczone przez eskimos Zobacz posta
    D700 i 70-200, VR nie włącza się pod AF-ON, przed chwilą sprawdziłem a byłem prawie pewny że się włącza : )
    Wielkie dzięki za wyjaśnienia chłopaki. Poszło szybciej niż myślałem .
    | D300+MB-D10 | S10-20/3,5 | N50/1,8 | N300/2,8 VR | TC17 | YH324C | MF685B | GH-2 Gimbal | MF486RC2 |
    Pozdrawiam Mateusz Cofta

Uprawnienia umieszczania postów