Szukaj
Ostatnio edytowane przez vasco5 ; 14-09-2008 o 22:13
DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoSwiecidełko
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
sądzę, że ilość MPx ponad 12 jest priorytetem dla jakoś góra 5-ciu % świadomych fotografów.
O d700 się nie martw, to w tej chwili jeden z absolutnie najlepszych aparatów na rynku.
Dzisiaj dzięki uprzejmości pewnigo canoniera na plenerze robiłem 1DsMk3 - a na nim 50/1.2 i 135/2 (używając w obu obiektywach przysłony 2). Robiłem portrety. Celność AF oceniam na nieco powyżej 60%, często zamiast oka miałem ostrą brew, czubek nosa (na obu szkłach). D700 (też użyczony do porównania) dało mi ostrość tam gdzie chciałem w 100% przypadków, co prawda przy przysłonie 2.8 (zoom 70-200VR) ale to bez znaczenia, bo to i tak malutka głębia i widać że oko jest w centrum GO, widac gdzie się GO zaczyna i kończy, więc można to stwierdzić.
Być może jest to spowodowane za dużym punktem AFa w 1DsMk3, bo taką zalezność zauważyłem po porównaniu D200/D700. Nie znam specyfikacji dotyczących wielkości punktu pomiarowego AF. Bardzo jestem ciekaw, ale nigdzie do tego nie mogę dotrzeć.
AWB było także lepsze w D700, czym jestem zaskoczony, bo ja się krytcznie odniosłem do body, które wcześniej testowałem. W tamtym D700 skóra była oddawana źle. W tym co miałem dzisiaj - dobrze. A 1dsMk3 dawał w AWB skórę czerwoną, trzeba było opracowywac RAW. Z nikona jpg był do przyjęcia.
Aha - światło było złe, sine niebo. Plus zieleń wokoło. To ciężkie warunki dla AWB.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-09-2008 o 23:01
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
No sam widzisz... poszczególne modele różnią sie od siebie... no ale to dziwne... choć w sumie linia produkcyjna to linia produkcyjna zawsze coś może wyskoczyć
a o ilości pikseli chodziło mi o to, że D700 to raczej takie body studyjne i w tej kwestii jednak potrzeba nieraz większych formatów...
choć wtedy to już średni format
więc zależy co komu potrzebne
ale co nie zmienia faktu, że nadal cena za D700 jest sroga... przynajmniej w Polsce.
Jacku - kilka sprawek. punkt ostosci w wizjerze marka wygląda i pracuje inaczej niż w d200/d700, miałem z tym na początku ostre przejścia. druga rzecz - f2 a f2.8 - to jednak róznica. kolejna jest taka, że ja jednak muszę odszczekać część peanów, które wypisywałem na fotopolis o ultrajakości AF d700 - skończyłem juz pracę z materiałem z tego slubu i niestety tak różowo, jak sądziłem, nie jest. choc oczywiście jest dużo lepiej niż w 5d. ale pudeł mam naprawde niemało.
dziwi mnie jeszcze coś - ja ze swoimi piatkami i 135/2 mam, w ciemno powiem, spokojnie 99% trafień w sytuacjach portretowych, to jest najcelniejszy obiektyw, jaki miałem w canonie. nawet 85L trafia mi na 1.2 w systuacjach jakie opisujesz na pewni nie mniej niż 8 na 10 strzałów. tym bardziej dziwne. ale wreszcie - zabawię się w moda: to jest wątek o 50d zdaje się![]()
na to wygląda, niestety. D3 phoenixa i D700 wilka dają ładne kolory skóry, fajnie działa AWB. D700 które testowałem z Adamem - kiepskie. Ja nie wiem, czy to jednak nie było jakies przedprodukcyjne body. Szkoda. Adam - weź inne do ręki, zobacz.
Możliwe, że trzeba to jakoś wyczuć. Próbowałem stosowac także metodę z nikonaD200 z 85/1.4 (zestaw używany nagminnie, wyczuty absolutnie) daje mi ostrośc tam gdzie chce na 2/3 zdjęc, tych z minimalną GO, mimo, że nastawiam ostrość na dolne rzęsy, co mi poprawiło statystyki trafień. D3/D700 - mam celnie w ponad 80%. 85mm na śrubokręt nie chce przeastrzać. Z 70-200 AF-S ostrośc mam w blisko 100% zdjęć (też metoda na dolne rzęsy)
OK, koniec OT![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-09-2008 o 23:06
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami