Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22
    kobieta Awatar abre
    Miasto
    Chatka Fanaberka pod Otwockiem

Domyślnie szybkie tele dla FX

Długo zastanawiałam się czy założyć ten temat. Przekopałam forum na kilka sposobów ale mam wrażenie, że im więcej czytam tym mniej wiem.

Szukam szybkiego tele do sportu, pod pełną klatkę. Ważna jest jakość wykonania, dobre obrazowanie w centrum ale też przynajmniej akceptowalne w narożnikach, oczywiście dobre światło. Cena - rozsądna.

Brałam pod uwagę 70/80-200 f/2.8 ale ogniskowa, która w przypadku DX wydaje się być jeszcze wystarczająca przy FX niestety przestaje. Po przeanalizowaniu exifów wychodzi mi że na DX najwięcej działam w zakresie ogniskowych 70-200, potem przerwa i dużo na samych 300mm (obiektyw N70-300 vr). Żąglerka obiektywami (zoom + stałka) raczej nie wchodzi w grę - w czasie przejazdu zawodnika mam najczęściej możliwość zrobienia zdjęcia na max 3-4 przeszkodach a sam przejazd trwa w sumie 60-90 sekund...

Kolejna opcja to Sigma 100-300mm f/4.0 APO EX DG HSM
    ewentualnie Sigma 120-400mm f/4.5-5.6 DG OS HSM

I mam wrażenie, że na tym mój wybór, jeśli chodzi o zoomy, się kończy. Ale może coś przegapiłam, czegoś nie wzięłam pod uwagę...?
    Pola Gałczyńska

moje www

Domyślnie

A 70-200/2.8 + np. telekonwerter 1.4x lub 2x brałaś pod uwagę? Nikon TC-14E II zmniejsza światło tylko o jedną dziełkę przesłony, więc przy obiektywie 2.8 większego problemu nie będzie.

kobieta Awatar abre
    Miasto

Domyślnie

Nigdy nie miałam do czynienia z telekonwerterami. To co wyczytałam na forum to że po podpięciu:
    - spada jakość obrazowania
    - spada prędkość ostrzenia

Prawda czy "miejska legenda"?
    Pola Gałczyńska

moje www

Domyślnie

Nikkor AFS 200-400/4 VR
    Nikkor AFS 80-400/4.5-5.6 VR

Jak widac nie tylko Sigma. Nikonowski SWM jest szybszy od Sigmy HSM'a.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Nikkor AFS 80-400/4.5-5.6 VR
    on nie ma silnika...

kobieta Awatar abre
    Miasto

Domyślnie

Nie spotkałam się z AF S 80-400, tylko AF.

"Osiołkowi w żłoby dano
    w jednym owies, w drugim siano..."

Tylko że owies nie posolony a siano za mało piep...

Mam wrażenie, że zawsze potrzebuję tego, czego nie ma
    Ostatnio edytowane przez abre ; 22-08-2008 o 01:32
    Pola Gałczyńska

moje www

kobieta Awatar abre
    Miasto

Domyślnie

Chwilowo stanęło na af-s 70-200 + tc-14.

Nikkor AFS 200-400/4 VR wygląda zachęcająco ale cena nieco za wysoka

Może ktoś wpadnie na jeszcze inny pomysł?
    Pola Gałczyńska

moje www

Domyślnie

nie jestem pewien, ale chyba TC14 nie przenosi VR. mogę się mylić, ale jakoś tak mi się wydaje. chyba kenko przenosi vr. jeśli sie mylę proszę o poprawienie.

pozdrawiam
    Mamiya + Sony

kobieta Awatar abre
    Miasto

Domyślnie

To mniej o VR chodzi a bardziej o to AF-S. Podobno to jedyny Nikkor z tego przedziału ogniskowych współpracujący dobrze z telekonwerterami. Na stronie Kenko nie znalazłam nic o VR.
    Pola Gałczyńska

moje www

Domyślnie

Nikonowskie TC14II, TC17II, TC20II przenoszą AF-S i VR. Uwaga - muszą być wersji II - najnowszej. TC14II nie pogarsza jakości 70-200VR - sprawdzalem.
    Starsze telekonwertery nikona moga nie przenosić AF-S albo VR.
    A może poczekać jeszcze na jakąs premierę? Może nikon się w końcu zlituje i unowocześni swój pierwszy obiektyw z VR: AF Nikkor 80-400/4.5-5.6D. Tylko dodanie AF-S, plisss....
    Zgodnie z niegdyś wyrażona na pl.rec.foto opinią Starego Wiarusa, SWM nikona jest szybszy od HSM sigmy z uwagi na sprawniejszą komunikację z korpusem. Nikon chyba nie udostępnia protokołu komunikacji korpus-obiektyw i sigma musi opracowywać komunikację z korpusem metodami "partyzanckimi", co daje w efekcie wolnieszy AF.
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów