Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Tokina 35mm f2.8

Wszystko fajnie tylko dlaczego nie 1.4???

Tokiny są bardzo fajnie zbudowane i taka 35mm f1.4 z pewnością nie dałaby spać specom od Sigmy jak i tu znacznej części

http://optyczne.pl/1188-nowo%C5%9B%C...%C4%99cia.html
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Domyślnie

Widziałaś kiedyś macro ze światłem 1.4?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Spoko panie, tylko po kiego makro takie ?
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Domyślnie

GO fajna, ale z jakiej odleglosci to makro. Bezsens (prawie) zupelny.

Domyślnie

hm... a PC-E Micro Nikkor 24/3.5? A powstale jeszcze za analogowych czasow takie konstrukcje jak chocby Micro 55/2.8? Szeroki obiektyw do Macro wcale nie jest takim nonsensem, przeciez macro to nie tylko robaczki, ale i chocby czesc packshotow...
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    hm... a PC-E Micro Nikkor 24/3.5? A powstale jeszcze za analogowych czasow takie konstrukcje jak chocby Micro 55/2.8? Szeroki obiektyw do Macro wcale nie jest takim nonsensem, przeciez macro to nie tylko robaczki, ale i chocby czesc packshotow...
    PC-E jest tutaj zlym przykladem. Chyba wiesz o tym dobrze i tylko przez chwile o tym zapomniales.
    A micro 55mm to jest sporo dluzej niz 35mm. Te 55mm uwaza sie za minimalne minimum z uwagi na mala odleglosc obiektow od soczewki.

Domyślnie

35mm na cropie daje ponad 50mm. A to już bywa standardem wśród szkieł macro.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Tyle, ze 55mm to minimum dla cropa wlasnie. Oj, chyba sie ktos zapetlil. Zeby byc uczciwym - do makro nie polecam tak krotkich ogniskowych.
    Gdyby ta tokina byla jeszcze tania, to mozna byloby ja rozwazyc, jako standard na cropie + do zabawy w pstrykanie kwiatkow.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Tyle, ze 55mm to minimum dla cropa wlasnie.
    W takim razie jestem pelen podziwu dla wizjonerstwa konstruktorow Nikona, ktorzy przewidzieli niepelnoklatkowe matryce i uzytecznosc ogniskowej 55mm wlasnie na APS-C obliczajac takie obiektywy jak Micro 55 w czasach, kiedy nawet AF byl jeszcze sennym marzeniem.

Zauwazcie tez, ze ta Tokina to obiektyw DX, nie jest przeznaczona dla pelnej klatki. Zatem jej kat widzenia bedzie odpowiadal 52,5mm.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maras Zobacz posta
    Widziałaś kiedyś macro ze światłem 1.4?
    f/1.4 nie. Jaśniejsze niż f/2.8 - tak.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów