Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: kto wie ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa /prawie/

Domyślnie kto wie ?

kochani proszę o info tych którzy coś wiedzą na temat Nikkora 28-200 AF D. Nie tego plastikowego, lecz tego starszego modeli, metalowego. Byłem zmuszony w trybie pilnym kupić jakiś uniwersalny zoomik na wakacje, kupiłem to ustrojstwo o którym piszę, za grosze kupiłem, z zamiarem natychmiastowej wymiany po powrocie z wakacji /wszak za takie pieniądze to nic dobrego się nie kupi/ a po powrocie z wakacji pełne zaskoczenie! Fotki takie że .... Chodziłem, pytałem w sklepach, komisach, nikt nic na temat tego obiektywu nie potrafił powiedzieć. Stąd też pytanie do Was forumowicze, wiecie coś na temat tego szkiełka?

Domyślnie

Tu masz link do strony ze skromnym opisem, ale niestety bez testu i opinii o obiektywie. Może to Ci coś pomoże?
    Mam nadzieję, że to o ten obiektyw chodzi?

http://www.photodo.com/product_1061.html

Pozdrówka
    Yoora

a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa /prawie/

Domyślnie

Dzięki, ale raczej by mi chodziło o małe info na temat własności tego obiektywu, zwłaszcza jego oceny nie tylko w testach ale także, a może przede wszystkim użytkowników tego obiektywu. Nawet opini tych którzy tylko słyszeli o tym obiektywie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa /prawie/

Domyślnie

Dzięki. Przeczytałem i zdziwiłem się, zdaje się iż przypadkiem nabyłem całkiem spoko szkiełko...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wielebny0 Zobacz posta
    Dzięki. Przeczytałem i zdziwiłem się, zdaje się iż przypadkiem nabyłem całkiem spoko szkiełko...
    Ten obiektyw w pełnej klatce jest jednym z największych porażek Nikona i dlatego szybko poszedł z w zapomnienie ale o dziwo w formacie DX jak rzadko inny sprawuje się znacznie lepiej - można by rzec że jest wręcz dwa razy lepszy wDX niż FX. Jakkolwiek jego jakość nadal jest przecietna choć chyba nie skłamię iż powiem że i tak będzie nieznacznie lepszy od ostatnio bardzo popularnego 18-200.
    Jakość zdjęć po przymknięciu do f8 jest akceptowalna i jedyna poważna i nieusuwalna wada do fatalna dystorsja na 28mm.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa /prawie/

Domyślnie

Taaaa, dziwne, bo ja właśnie jestem zaskoczony in plus jego jakością, jak pisałem fotki są takie że ho ho, dobre po prostu. A i ken rokwell też jakby ocenił go dość dobrze, i gdzie tu prawda, Poza tym co znaczy że szybko zniknął? 14 lat produkcji to mało?. Nic to jednak czegoś się dowiedziałem. I jestem z niego bardzo zadowolony. A co?!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rarog Zobacz posta
    Ten obiektyw w pełnej klatce jest jednym z największych porażek Nikona i dlatego szybko poszedł z w zapomnienie
    A miałeś okazję używać tego obiektywu?
    Był to zdecydowanie najlepszy obiektyw o takim zakresie ogniskowych jaki kiedykolwiek sie pojawił, nie był żadną porażką, a zniknął z oferty Nikona z przyczyn czysto ekonomicznych - był za drogi w produkcji, podobnie zresztą jak kilka innych cenionych na świecie i na forum obiektywów np 75-300/4,5-5,6, 70-210/4, 70-210/4-5,6 czy 28-105/3,5-4,5
    Ostatnio edytowane przez Smurf ; 22-08-2008 o 20:36
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Ten starszy superzoom Nikona bije na glowe wszyskie superzoomy o tym zakresie, lacznie z Zeisem do Contaxa.

To szklo nie bylo zadna porazka, chyba ze finansowa, bo bylo za drogie (tak samo jak AF-D 70-180 micro).

Tamron jest bardziej chwalony (II seria 28-200) ALE jego faktyczna ogniskowa to ok. 30-150 ... ot takie male niedomowienie Tamrona.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa /prawie/

Domyślnie

Taaa, wiecie co koledzy? po tej rozmowie mam dwa wnioski:
    1/ warto było by taki podkącik założyć z informacjami o nieco starszych konstrukcjach,
    2/ przyjmując że to faktycznie była porażka nikona, która fotki robi takie jakie robi, to co dopiero może pokazać szkło wskazane jako średnie lub świetne?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów