Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikkor 85 mm f/1.8 do D70s

Witam was!!

Przymierzam sie do wyposazenia studia (lampy, parasolki, softboxy itp) no i zaczelem zastanawiac sie nad obiektywem. Po przewertowaniu forum chyba zdecyduje sie na Nikkor-a 85mm f/1.8 tylko czy bedzie ok do Nikona D70s?

Myslalem tez ze moze to szklo bedzie bardziej uniwersalne: Sigma 50-150mm F2.8 II APO EX DC HSM.
    Sam nie wiem. Co wy o tym myslicie?

Pozdrawiam!!

Domyślnie

Oczywiście, że będzie OK. A dlaczego by nie?

Domyślnie

Zwatpilem gdy szukajac na ebay znalazlem wielokrotnie w opisie D40, D50, D60, D80, D200 itd wiec zaczalem sie zastanawiac co ze seria D70, D70s? Dlatego obawy.
    A co myslisz o Sigmie 50-150?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matteo Zobacz posta
    Zwatpilem gdy szukajac na ebay znalazlem wielokrotnie w opisie D40, D50, D60, D80, D200 itd wiec zaczalem sie zastanawiac co ze seria D70, D70s? Dlatego obawy.
    A co myslisz o Sigmie 50-150?
    Ta sigma jest chwalona, ale właściwie do czego szukasz obiektywu, bo stałka 85mm ma całkiem inne zastosowanie niż ta Sigma... ?
    Więc najpierw odpowiedz sobie na pytanie "do czego ma być to szkło".

Domyślnie

Szklo przede wszystkim do portretu zarowno w studio jak i plener.
    Sigma wydaje mi sie bardziej uniwersalna. Co do obiektywow stalo ogniskowych to nie mam zadnych daswiadczen.
    Co masz na mysli Gadula mowiac za 85mm ma calkowicie inne zastosowanie. Jak bys mogl mi to wyjasnic troszeczke glebiej bylbym super wdzieczny. Nie chcialbym inwestowac w cos co okaze sie super ale nie dla mnie.

Domyślnie

Zastanów się przede wszystkim, czy 85 mm nie jest za wąskie do studia. W rzeczy samej, to książkowa ogniskowa do portretu,
    ale na D70 będziesz miał ogniskową ~ 130 mm. Żeby zrobić portret typu tzw. popiersie, czyli ujęcie od ramion,
    musisz wówczas fotografować z odległości co najmniej 4-5 metrów.
    Be obscure clearly...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NIGGA Zobacz posta
    Zastanów się przede wszystkim, czy 85 mm nie jest za wąskie do studia. W rzeczy samej, to książkowa ogniskowa do portretu,
    ale na D70 będziesz miał ogniskową ~ 130 mm. Żeby zrobić portret typu tzw. popiersie, czyli ujęcie od ramion,
    musisz wówczas fotografować z odległości co najmniej 4-5 metrów.
    Nigga dobrze pisze ale decyzja żeby w to miejsca brać Sigmę 50-150 .... też dziwna. Ten dłuuuugi koniec jest po pierwsze kiepski w Sigmie a po drugie tym bardziej niż N85 nie do wykorzystania w atelier. Poszukałbym czegoś zdecydowanie krótszego raczej 24-80mm najlepiej Nikkora

Domyślnie

Do studia jak najbardziej. Tylko musi to być dość długie studio, bo inaczej pozostaną dość ciasne kadry.

Domyślnie

No jak zwylke macie racje. Troszke boje sie tej stalej 85mm wiec prawdopodobnie zdecyduje sie na sigme. Nikkor moze w przyszlosci.
    A co myslicie o obiektywach typu Sigma 50-500 F/4-6.3 EX DG HSM? Wiem ze troche ciemny i na koncach troche sobie nie radzi (podobno). Testowal to ktos do portretu?
    Wiem co powiecie. Po co ci taki ciezki kloc!! Tu znowu stawiam na uniwersalnosc, na ptaszki tez by sie poszlo. To chyba jakas paranoja bo jak cos jest do wszystiego to jest do niczego.
    Mimo wszystko czekam na wasze opinie.

Dzieki wielkie!!

Domyślnie

Nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Chcesz skompletować zestaw do studia, a boisz się stałki. Kup 50 albo 85 i zrobisz nią 99% rzeczy. Andy_O przez długi czas fotografował w studio mając tylko Nikkora 60/2.8 i bardzo dobrze mu to szło.

Pytasz o Sigmę 50-500 i uniwersalność. Do studia możesz mieć szkiełko kitowe albo obiektyw manualny, bo nie jest to reporterka (potrzeba posiadania szybkiego autofocusa) czy inne zastosowania portretowe (potrzeba posiadania jasnego szkła, aby uzyskać m.in. małą głębię ostrości). W studio możesz robić wszystkim - od Sigmy 4,5 do Nikkora 600. Jednak najlepiej sprawdzi się coś z zakresu kilkudziesięciu milimetrów.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów