Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Problem z NEF w D50.

Witam. Po raz pierwszy. Posiadam takowy problem: Podczas robienia zdjęć w NEF (D50) na wszystkich wyraźnych liniach na foto (mam tu na myśli np. kontury samochodu), widać coś jakby drabinkę. Jeśli to samo zdjęcie zrobię w JPEG problem nie występuje. Nie wiem nawet jak to nazwać. Z góry dziękuję za zainteresowanie. W wolnej chwili mogę podesłać przykład takiego zdjęcia.

Domyślnie

pokaz foto

Domyślnie

Najlepiej wstaw zdjęcie z tym problemem, napisz czy po wywołaniu NEFa także jest ten problem
    P.S
    Jeśli nie dasz rady wstawić zdjęcia wyślij do mnie to wrzucę na serwer
    Pozdrawiam

Domyślnie

Napisz też jakim programem wywołujesz/oglądasz NEFy.
    D300; 18-200vr; 50/1.8; 10-20 sigma; 85/1.8; 24-70;sb800; sb600, frotka 055pro, amatorskie/dyskretne studio fotograficzne ...i trochę pierdołów

Domyślnie

Wysłałem jedno zdjęcie do Antoniny, ale to faktycznie jest chyba wada programu do przeglądania, którego używam - Fast Stone Image Viewer. Po otworzeniu w sofcie Nikona tego nie ma.

Domyślnie

Nic takiego nie widzę poniżej twoje zdjęcie i jego wycinek problem na pewno w programie, którego używasz

Domyślnie

jesli przegladasz w Fast Stone to przy otwarciu pliku na pelen ekran program dopasowuje domyslnie obraz do rozmiaru ekranu. mozesz przykladowo wcisnac sobie podczas wyswietlanai A co pokaze pelny rozmiar fotki i zobaczysz czy cos jest nie tak

Domyślnie

Dzięki wszystkim! To jedna wina programu. Ale ciekawe jest to, że po wciśnięcu "A", jak podpowiedział Heffi, obraz wygląda ok. Dziwne drabinki powstają natomiast przy zwykłym przeglądaniu i powiększaniu z poziomu, że tak to nazwę "menu". Hmm...

Domyślnie

Wiele programów tak ma. Gdyby za każdym powiększeniem/pomniejszeniem chciał używać perfekcyjnego algorytmu, zajmowałoby to dużo więcej czasu procesora.
    Pisząc "drabinki" miałeś na myśli "schody"?
    www.mojefoty.com
    Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
    Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor

Domyślnie

No jeśli z kolei Ty mówiąc schody, masz na myśli coś jakby piksele, to nie. To bardziej przypomina obraz z mojego tunera TV-USB na Laptoku, kiedy rozciągnę go na cały ekran a w TV jest akurat jakaś szybka akcja. Cokolwiek by to nie znaczyło.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów