Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: d700 a D3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skulinski Zobacz posta
    Jasne, ja pisze z punktu widzenia swiezo upieczonego posiadacza d700, bez zadnego doswiadczenia z puszkami jednocyfrowymi. Jednak nie ma konkretow w tym co piszesz.. sila przyzwyczajenia to ogolnik, ktory moze dzialac w kazda strone. Ja np przyzwyczailem sie do d70s i nie moge sie przestawic ze przyslone zmieniam teraz kolkiem z przodu z korpusu... albo jesczez nie doszedlem do tego gdzie to zmienic

Oczywiscie nie mam zamiaru sie spierac, masz tu wieksze doswiadczenie.
    W tym absolutnie nie ma konkretów i każdemu wyda się to bredzeniem meteka

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śl/Katowice/Gliwice

Domyślnie

hah, stoję przed podobnym dylematem, w zasadzie to stałem.. popełniam głównie rep.
    pomacałem sprzęcicha i choć nigdy nie miałem puszki z jednym numerkiem teraz nie mam wątpliwości, d3. i wiem że trochę posiedzi u mnie w torbie.

ciężko powiedzieć co mnie przekonało, dwa sloty, wizjer, wykonanie, bateria.. no i oczywicie to niesamowite iso..
    blog
    Pozdrawiam,
    Al

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amadablam Zobacz posta
    D3 uzywalem, jest genialny. Jednak ja fotografuje glownie w czasie podrozy/takingow/etc. Wtedy D3 jednak jest bardzo niewygodne. Jest po prostu za duze, a na dodatek bardzo rzuca sie w oczy. Obecnie uzywam D300 + F5 oraz kilka obiektywow, glownie stalek (sa po prostu male i niewinnie wygladaja). Podkreslam jednak, praca na D3 jest rewelacyjna. Jakosc zdjec tez jest widocznie lepsza. Dla mnie jednak kolejnym aparatem z wyboru bedzie nastepca D700.
    F5 nie taki znowu mały...

Robisz głównie sport - D3
    Jak popełniasz mniej dynamiczną rep i fotografujesz wszystko (wydarzenia, imprezy, portrety i nawet trochę sportu) to IMO D700 wydaje się rozsądniejszym wyborem.

Oszczędny w słowach Awatar sirtorpeda
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

Też się nad tym zastanawiałem - biłem się pomiędzy D3 a D700.

Na wstępie musiałem sobie odpowiedzieć do czego będzie mi się ten aparat przydawał - pracuję jako fotorep. w regionalej gazecie. Zapewnia mi ona, dzięki Bogu, służbowego Nikona D200 z całym oszkleniem i błyskaniem potrzebnym do foto newsowej. Dlatego wiem, że ja nowego korpusu nie będę używał w codziennej pracy - będzie to puszka zabierana tylko wtedy, kiedy są złe warunki oświetleniowe lub podczas jakichś większych projektów (no chyba, że 14-24mm okaże się użyteczna w fotografii prasowej, ale na cropie jest wystarczająco szeroko). I to był główny argument, który zadecydował o kupnie D700.

Podstawowa różnica pomiędzy tymi korpusami to tak naprawdę nie grip (można dokupić, z czego do d700 jest lepszy, bo z dodatkowym wybierakiem), wizjer (d700 ma czyszczałkę, co w naszej pracy też się przydaje), FPSy (d700 z gripem to też już szybkostrzelna bestia), a... wytrzymałość migawki. Za połowę ceny d700 dostajesz tak jakby drugie body gratis. D3 ma wytrzymać 300 000 zdjęć, d700 "tylko" 150 000. Gdybym kupował aparat do codziennej roboty w swojej gazecie lub agencji, wybrałbym D3, któe ma jeszcze ten plus, że ma notatki głosowe.

Przewagą d700 nad d3 jest rozmiar. Tak, wiadomo, korpusy jednocyfrowe to wygoda... i profi wygląd Ale na pewno nie raz spotkałeś się z sytacją, że chciałbyś się rzucać w oczy jak najmniej. D700 z poobklejanymi napisami będzie wyglądał dużo bardziej niepozornie niż D3 po takim samym zabiegu. A w razie czego, grip zawsze możesz dokupić.

Jakość obrazu w końcu ta sama. Nie wiem czy Ty Nikoniarz czy Canonier, ale jeśli zmieniasz system, to za różnicę ceny pomiędzy d700 i d3 kupisz sobie świetne 24-70 f/2.8 albo 14-24 f/2.8 albo 70-200 f/2.8 VR. Albo ze dwie/trzy stałki.

Pozdrawiam

edit: jeszcze jedna rzecz, to ze d700 ma wytrzymac 150k zdjec, to nie znaczy ze wytrzyma tylko tyle. Moj redakcyjny d200, ktory ma teoretycznie taka sama wytrzymalosc, zrobil juz ponad 300k i calkiem niezle sie trzyma
    Ostatnio edytowane przez sirtorpeda ; 20-08-2008 o 13:37 Powód: dodanie info o d200
    mam zaczopistego awatara z canonem, o!

Domyślnie

d700 ma wbudowana lampe a D3 nie, wszysy o tym zapomnieli. Wiem, ze ona sie nie zabardzo nadaje do blyskania ale w trybie comannder moze na poczatku zastapic SU-800.
    F65, N24-70/2,8, 50/1,8, SamYang 85/1,4, S150-500, SB600, D700, MB-D10
    D50&DELTA , N18-70 - żony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amadablam Zobacz posta
    Dla mnie jednak kolejnym aparatem z wyboru bedzie nastepca D700.
    A czego nadzwyczajnego tam w nim się spodziewasz? (btw, przeglądam sobie Twoją galerię, gratuluję pasji podróżniczej)

Oszczędny w słowach Awatar sirtorpeda
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

RAF - logicznym następstwem wydaje się, że kolejny model będzie miał więcej krzyżowych punktów AF lub wreszcie pokrycie punktami AF całej klatki, więcej fpsów, wizjer 100% pokrycia kadru... i całkowicie niekompatybilnego gripa
    mam zaczopistego awatara z canonem, o!

Domyślnie

ja sie wlasnie zdecydowalem na D700, chociaz po glowie lazil mi D3. bawie sie w krajobrazy i chociaz D3 jest pancerna pucha to D700 tu nie odstaje. mam D300 i przetestowalem we wszystkich mozliwych warunkach poza pustynnymi d70 zarobil na D300, d300 zarobilo na d700 ja wychodze z takiego zalozeniea jak aparat potrafi zarobic na siebie to wtedy mozna go kupic
    d700 + 24-70 2.8 to jest cena D3

Domyślnie

jeśli miałbym kupować d700 + cały osprzęt (en-el4a+ładowarka+grip) to nie wiem czy nie skusiłbym się na d3 pomimo tego że do wielu zadań d700 jest praktyczniejszy. Jako że miałem już te dodatki, wybrałem d700 bo tak naprawdę w cenie d3 mam d300+d700+dodatki. I ani przez chwilę nie żałowałem że to nie d3.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

napisal sirtorpeda:

"Podstawowa różnica pomiędzy tymi korpusami to tak naprawdę nie grip (można dokupić, z czego do d700 jest lepszy, bo z dodatkowym wybierakiem), wizjer (d700 ma czyszczałkę, co w naszej pracy też się przydaje), FPSy (d700 z gripem to też już szybkostrzelna bestia), a... wytrzymałość migawki. Za połowę ceny d700 dostajesz tak jakby drugie body gratis. D3 ma wytrzymać 300 000 zdjęć, d700 "tylko" 150 000."

czesto spotykam wytrzymalosc migawki traktowane jako kryterium wytrzymalosci aparatu- ja uwazam ze to mylna teza

naprawialem juz 5 cyfrowych nikonow, ktore nie mialy w nazwie jednej cyferki a wiecej
    wszystkie ladowaly w serwisie w okolicy 100-130 tys klatek (oprocz d100, ktorry nigdy nie byl w serwisie i dalej robi)i w zadnym wypadku przyczyna naprawy nie byla migawka, najczesciej byl to silnik lustra, silnik przyslony, styki w bagnecie, pokretla

w d200 mozna zrobic i 200 k zdjec, co z tego jak po trzech miesiacach intensywnej pracy odklejaja sie gumy

ja smiem twierdzic, ze zeby zrozumiec roznice miedzy d3 i reszta stajni trzeba przejsc przez dluzsze uzywanie f5, d1 czy d2x
    - to jest taka roznica, ze czasem ciezko ja okreslic dokladnie, ale ona jest, ogromna

i jeszcze
    "Podstawowa różnica pomiędzy tymi korpusami to tak naprawdę nie grip"
    oj oj, jak najbardziej jedna z podstawowych
    Ostatnio edytowane przez luxius ; 20-08-2008 o 18:08 Powód: ort

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów