Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie D700 - niskie ISO

Witam!

Przeczytalem sporo watkow na temat D700 jak rowniez D3. Wszedzie jest duzo mowy na temat wysokiego ISO, ze w koncu jest uzywalne, ze jakosc jest o niebo lepsza niz w starszych puszkach itd.
    Mnie jednak interesuje bardziej cos innego. Mianowicie jak wyglada sprawa jakosci zdjec na najnizszych czulosciach.

Obecnie uzywam D80 i krece sie glownie wokol pejzazu. 99% zdjec ktore robie to ISO 100. Nadszedl taki moment, ze czuje potrzebe zmiany body i na pewno bedzie to FF. Czy bedzie to D700, czy D3 jeszcze nie wiem. Zreszta nie ma to wiekszego znaczenia w sprawie, bo matryca jest ta sama, wiec i jakosc zdjec tez bedzie jednakowa. Chodzi o to, ze teraz najnizszym dostepnym ISO bedzie 200 (pomijam ten tryb softowy).

Czy ktos robil moze porownania, testy jak ma sie jakosc odwzorowania obrazu, ostrosc itd. na najnizszych czulosciach w D700 w porownaniu do starszych puszek (D200, D2Xs)?

Ktos w ktoryms watku rzucil stwierdzeniem, ze roznica jest aptekarska. Jednak uznaje wypowiedz ta za malo fachowa i nie satysfakcjonujaca mnie.

A moze ktos ma wlasne zdanie na temat D700 vs 5D? Nie chodzi mi o porownania ogolne, bo wiadomo ze D700 to nowa konstrukcja i pod wieloma wzgledami bije "staruszka" 5D na glowe. Jednakze w kwestii jakosci odwzorowania niekoniecznie. M.in. Ken Rockwell twierdzi, ze na tym polu ciagle rzadzi 5D.

Dziekuje i pozdrawiam.

Domyślnie

TUTAJ masz trochę na ten temat
    pzdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Też na fotopolis, Adam Trzcionka podczas testowania D700, porównuje to body do C5D: http://fotopolis.pl/index.php?n=7590
    Pozdrawiam,
    Grzegorz Tadych

Domyślnie

5d ma słabszy filtr na matycy co uzasadnia lepsze odwzorowanie detali , d700/d3 natomiast może się pochwalić szerszą dynamiką tonalną , poza tym panuje przekonanie że 5d jest chyba najogólniej mówiąc predysponowany do zdjęć robionych na niskich iso . Sprawa oddania kolorów to rzecz indywidualna ,cała reszta po stronie nikona.

Domyślnie

Dzieki za te linki.

Troche info zaczerpnalem z watku "D3, D700 czy 5D?". Jakos wczesniej nie trafilem na niego.
    Ale myslalem, ze oprocz porownan z fotopolis ktos ma jakies wlasne.

Uprawnienia umieszczania postów