Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Domyślnie

krzysztof jot : O VR 18-200 nawet nie myśl - daje fatalne obrazki
    oraz koszmarny bokeh - zreszta jaki moze byc przy takim swietle.

daje takie obrazki jakie robi fotograf. bez przegięć, tu chodzi o formaty albumowe.
    do zdjęc pozowanych, powiększanych czasami bardziej dokupić np 85/1.8
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Zasadniczo jeśliby iść w jasne szkła opcje masz takie:
    Na krótkim:
    Tamron 17-50/2.8 - ok. 2 kafli
    Sigma 18-50/2.8 - ok. 2 kafli
    Nikkor 17-55/2.8 (AF-S) - ponad 5 kafli

A do tego uzupełnienie,
    na długim:
    Sigma 70-200/2.8 (HSM) - ponad 3 kafle
    Nikkor 80-200/2.8 - 4 kafle
    Nikkor 70-200/2.8 (AF-S VR) - ponad 6 kafli

I teraz się męcz jak se tą zagadkę rozwiązać.

Domyślnie

kordian,
    Na dniach zamierzam kupić cyfrową lustrzankę Nikona D200.
    nie zauwazylem, ze jeszcze nie zanabyles body. moze zamiast d200 zastanow sie nad d70/50, a nadwyzke zainwestuj w interesujace cie szkla?! na szklach na pewno bedizesz mial mniejsza utrate wartosci, a z czasem dozbierasz ponownie na d200, wtedy d70/50 to bedzie zapas, a d200 z porzadnymi szklami jako body glowne.

Domyślnie

ja radze 17-55 2.8 i 85 1.8 mam i sprawdzaja sie a w nast roku dokop sobie 70-200 vr ja tak mam zamiar zrobic. albo serio tak jak leon mowi kup sobie d70s i wtedy masz wiecej kasy na obiektywy. to jush sobie musisz sam zkalkolowac.

i wogole widze ze jakis drogi ten foto-net u hesji www.imfoto.pl kupisz taniej ten obiektyw i nie wiem czy nie body.

pozdrawiam
    Mam Nikona, Nikonke i małe Nikoniątka! Ślubna galeria:
    http://www.your-image.pl,http://www.bugdi.digart.pl,http://plfoto.com/53640/autor.html ;

Domyślnie

propozycja leona28 jest bardzo sensowna. naprawdę 2 lata temu D70 z kitem kosztował tyle co teraz body D200. (6300 zł) obiektywy tak nie tanieją.
    kup sobie kilka (3) dobrych szkieł do D70, 6 MP wystarczy spokojnie do formatu A4, a nawet A3. kiedyś zmienisz samo body. może na D300?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

kordian

Przede wszystkim szkła. Pomimo różnic technologicznych w matrycach korpusów, w pierwszej kolejności bierz pod uwagę obiektywy. Chyba że kasa nie gra roli, i wiesz, że na tych fotach dobrze zarobisz...

Pozdrawiam

Domyślnie

Proponuje zestaw:
    1. Nikkor AF 20-35/2.8
    2. Nikkor AF 50/1.4
    3. Nikkor AF 105/2.8 micro
    4. Nikkor AF 180/2.8

Zamiast punktu 3 mozna wziac:
    3a. Nikkor AF 85/1.8
    lub
    3b. Nikkor AF 105/2 DC

kordian
    Gość

Domyślnie

Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie. Zwłaszcza za merytoryczne podejscie do problemu. Zwieźle i na temat. Ogromnie mi to pomogło chodź decyzji jeszcze nie podjąłem. Będę musiał się mocno zastanowić.

Biorąc pod uwagę wszystkie odpowiedzi mogę jeszcze tylko prosić o podlinkowanie dobrych sklepów (ewentualne sugestie gdzie nie kupować też mogą sie przydać... nie chciałbym umoczyć kasy), w których można nabyć obiektywy.

Zatem proszę o LINKI!

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.
    K

Domyślnie

Piotrek... musze pomyslec o jakiej bombonierce dla Ciebie
    Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów