zaraz podlicze te zeczy i pomyslimy
Szukaj
zaraz podlicze te zeczy i pomyslimy
razem 4003 zł. troche duzo
bez lamy i tej 50
ten fuji wygląda prawie jak d200. Zbigniew, może mieć racje odnośnie pchania sie w d90. podałem tylko pod rozwagę, kwestia co się robi, co się lubi i czy jest wyczucie między chęcią a faktyczną potrzebą. ale fakt ja osobiście gdybym stał przed tym wyborem nie pchałbym się w D80
. jak się wątek rozwinie to zobaczysz jak ciężko wybrać bedzie
![]()
Poszukaj używanych. 18-70 chodzi za poniżej 600, 70-300 chyba było gdzieś za 1400 czy 1200 nawet. Powiedzmy z 1900. Zostaje 1600 na body, co jest do zrealizowania, szczególnie że D200 używane widywałem już za 2000.
Nie jestem na bieżąco z cenami, ale na 99% da się taki zestaw zmontować, bo ludzie pozbywają się sprzętu (w miarę nowego). Zobaczysz niedługo wysyp D80-tek jak wejdzie D90 - to naturalna kolej rzeczy.
poszukam jeszcze na allegro.pl
ale możesz dozbierać? czy nie wchodzi w grę. czasem warto się opamiętać i pozbierać. jeśli Ci taki zestaw odpowiada, to możesz przecież go rozbić. kupić D80 i ten 18-70, reszte odłożyć poczekać i kupić tele. nie zapomnij tylko w tym wszystkim o kartach, torbach, itp potrzebnych rzeczach.
seth - to nie jest tak, że nie warto pchać się w nowe, bo będzie niedobre - jak będzie tak jak D300, to będzie bardzo dobre. Niemniej cenowo będzie drogo, przynajmniej przez pierwsze miesiące. Ja kupiłem D200 rok temu, gdy był to już bardzo okrzepły model na rynku i dałem za prawie nówkę 3900 - obecnie jest za dwa razy mniej. Gdybym miał teraz kupić body, to albo brałbym D700, albo D200 właśnie, bo ten pierwszy jest moim body docelowym, a ten drugi jest obecnie tak tani, a jednocześnie jest to wciąż tak dobra puszka, że żal nie brać. Świetny pod względem budowy, wypluwa świetne zdjęcia (trzeba tylko umieć sobie z NEFami poradzić, no i nie stosować za wysokich ISO), do tego ma dobry AF i kilka innych fajnych cech.
Podsumowując - jak ktoś zaczyna kupowanie body nowego (w sensie nowego na rynku) jest trochę bez sensu, jeżeli jest to robione kosztem np. szkieł. Wg mnie z D40 + dobry obiektyw (np. 17-55/2.uzyskasz znacznie lepsze wyniki (w większości typowych sytuacji) niż hipotetycznym D90 + 18-70. Oczywiście D40 nie proponuję ze względu na pewne ograniczenia tego body, ale D80 jest w cenie naprawdę dobrej i jego polecam autorowi. Niech zobaczy w czym ma frajdę, niech się zastanowi, niech nadwyżki zainwestuje w szkiełka, a za rok-dwa wymieni sobie na D300 czy inne, co będzie chciał.
na allegro od 3500 do 4500.
Skontaktuj się z nami