Witam wszystkich serdecznie.
Prosze was o pomoc w wyborze jakiegoś fajnego zestwau. cena maxymalna do 3500zł.
nie bede robił fotek artystycznych przerabainych w photo shopie...
Szukaj
Witam wszystkich serdecznie.
Prosze was o pomoc w wyborze jakiegoś fajnego zestwau. cena maxymalna do 3500zł.
nie bede robił fotek artystycznych przerabainych w photo shopie...
potrzebny mi będzie do robienia zdjęc napewno, doświadczenie 3 lata na analogowych 3 na cyfrówce teraz coś lepszego by sie przydało. zdjęcia będe robił przyrodzie ptaki zwierzeta rosliny krajobarzy, budynki ciekawe , czasami ludzie...
Za 3500 zł do fotografowania ptaków to raczej ciężko będzie coś skompletować.
to dość szerokie zastosowaniaa kaska ograniczona.. ehh skąd ja to znam
. cóż w tej kwocie, jeśli chodzi o body to D40/D40x/D60 - możliwości mają podobne i są tanie, szczególnie D40, chyba ze potrzebujesz 10 mpx. połeczkę wyżej masz D80 dający wiekszę możliwości np. możliwość użycia szkieł AF bez S
, dla przykladu obecne stałki. Może to być argumentem o ile bedziesz chciał z nich korzystać, na plus można mu dodać ergonomię.. eh no nie ma sensu tu pisać wszystkiego o D80. dużo znajdziesz o nim na tym forum. Minusem (względnym) może być wiek puszki, nie jest to najnowszy model (komuś może preszkadzać, ale do lansu to i nowy w tej klasie się nie nada
), ale to już kto co lubi, zdjęcia ciągle robi. Możesz też chwile poczekać, we wrześniu pojawi się prawdopodobnie jego następca, który dostanie min. matrycę CMOS, więc jeśli zależy CI na niższym szumie to warto poczekać. 3500 pln raczej wystarczy, o ile jeden obiektyw na początek będzie Cię satysfakcjonował (podobno wyjdzie jakiś nowy razem z body)... i co tu pisać.. decyzje i tak będziesz musiał podjąć sam
edit: tak czy inaczej bedziesz musiał cos wybrać, za 3500 zestawu do wszystkiego nie zbudujesz.
pozdr
nowy we wrzesniu tak??
ten fuji wygląda prawie jak D80, pamiętajac ze prawie robi wielką róznice
chciałem kupic D80 i do tego 18-135mm ale nie wiem czy to dobry wybór jezeli chodzi o moje zastosowanie
D80 + 18-70 + 70-300VR + ( SB600 lub 50/1.8 )
Nowe lub używane - zależnie od cen - tak aby się zmieścić. Taki zestaw pokrywa 99% potrzeb początkującego fotografa. Pchanie się w D90 bo jest nowe nie ma sensu - D80 jest spokojnie używalne do ISO1600, a obiektywy zapewnią Ci maksymalne pokrycie ogniskowych przy minimalnej inwestycji. Z czasem zmienisz sobie na jaśniejsze/dłuższe/stałki/itp.
Skontaktuj się z nami