Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie NEF problem z otwieraniem

Szukałem troche w forum ale niebardzo znalazłem odp.
    Mam takie pytanie...
    O co chodzi że pliki NEF z d200 bez problemu otwieraja mi sie na NC i PSE6 a gdy staram sie otworzyc NEFa z d300 to i w NC i w PSE6 wyskakuje ze jest to niewłaściwy typ pliku......?

Domyślnie

Witam

Potrzebne są wyższe wersje tych programów.

Camera RAW do D300 działa dopiero w PS3 (w sumie to takie złodziejstwo, kupisz nowszy aparat to i nowszy soft trzeba kupić).

Tomx
    Ostatnio edytowane przez Tomx ; 16-08-2008 o 00:12
    deczysta

Domyślnie

Dopiero Capture NX otwiera pliki z D300. Nikon Capture niestety nie. Jak jest z PSE 6 nie wiem, ale myślę, że sytuacja jest podobna. Potrzebujesz upgrade'u oprogramowania.

Domyślnie

no dobra NC faktycznie jest w pierwsej wersji ale PS elements jest w najnowszej 6.
    zakladam ze chodzi o raw camere do PSE?
    Wszedłem na Pomoc - uaktualnienia ale napisalo ze nie ma żadnych uaktualnien wiec jak to zrobic?
    Ostatnio edytowane przez crossman ; 16-08-2008 o 00:13

Domyślnie

W zakładce 'Help' powinieneś mieć coś w stylu 'Check for updates' lub 'Software update'. Tak przynajmniej jest na Macu w każdym programie do obróbki zdjęć.

Domyślnie

Jeśli chodzi o elements to nie wiem, na stronach Adobiego nic nie ma?

Musisz mieć Camer Raw najnowszy v 4.5 --> http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=3943
    deczysta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crossman Zobacz posta
    Wszedłem na Pomoc - uaktualnienia ale napisalo ze nie ma żadnych uaktualnien wiec jak to zrobic?
    Nie używam PSE więc nie dam Ci w tym przypadku żadnej dobrej rady. Musisz poczekać, aż wypowie się użytkownik. Swoją drogą, jeżeli ta najnowsza wersja nie ma więcej jak rok, to powinien otwierać te pliki z pocałowaniem w rękę. Adobe Lightroom 1.x.x otwierał pliki z D300 w miesiąc po premierze aparatu.

EDIT

wygląda na to, że Tomx rozwiązał Twój problem

Domyślnie

Tomx - dobra rada...)
    działa!
    dzięki.

Domyślnie

Adobe Photoshop Elements 6 PL mam i otwiera Raw, trzeba pobrać nową wersję Camera Raw i zamienić pliki. Link http://www.adobe.com/support/downloa...atform=Windows
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Uprawnienia umieszczania postów