Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Jak wyżej. Instrukcja + trochę pogłówkować
    Przedbłysków nie zobaczysz - oko ludzkie nie jest w stanie ich zarejestrować, bo są zbyt krótkie w czasie.
    Przy foceniu "na wprost" lampa podaje na wyświetlaczu szacunkowy zakres, w którym zdjęcie powinno! być właściwie naświetlone na podstawie danych z puszki i swoich przewidywań.
    Przy odbiciu już nie podaje. Zbyt wiele niewiadomych - jak daleko sufit, gdzie obiekt. A głównie dlatego, że światło odbite od ściany lub sufitu już raczej do lampy nie wróci Przy takim świetle trzeba wprowadzić korektę do aparatu i/lub lampy.
    I tutaj kłania się praktyka - czyli na początku działanie na czuja.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

no i u mnie podobnie tyle że ja mam d70s i sb-800 w trybie TTL z lampą do góry fotki są niedoświetlone musze na body ev +1 dać.. a z lampą na wprost wychodzą super... a w trybie lampy AA z lampą w góre już jest wszystko super...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4hunter Zobacz posta
    no i u mnie podobnie tyle że ja mam d70s i sb-800 w trybie TTL z lampą do góry fotki są niedoświetlone musze na body ev +1 dać...
    Przy takim samym sprzęcie mam też taki problem. Prawdopodobnie, to nie jest wina lampy, tylko pomiaru światła w D70s. Po ustawieniu EV w lampie na +1 w większości przypadków jest ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wrocek Zobacz posta
    Przy takim samym sprzęcie mam też taki problem. Prawdopodobnie, to nie jest wina lampy, tylko pomiaru światła w D70s. Po ustawieniu EV w lampie na +1 w większości przypadków jest ok.
    Ani wina lampy, ani wina D70. Poprostu odbijając światło od sufitu, ściany, dyfuzora, blendy itd. część błysku się marnuje (oświetla większe pole niż ustalony kadr) z tąd potrzeba dodatniej korekty na lampie. Nawet "mydelniczka" z osiemsetki osłabia błysk właśnie w ten sposób. Nie ma co dramatyzować - trochę praktyki i z tą lampą można cuda zdziałać.
    D200/T12-24 f4/N50 f1.8/S100-300 f4/SB800

Domyślnie

lazaruss, to jest pomiar TTL (przez obiektyw). Nie można więc tłumaczyć niedoświetlenia "marnowaniem" się światła. Pomiar ekspozycji przez aparat i dobór mocy lampy powinny te straty uwzględniać. Skoro ręczna korekta +1EV zwykle rozwiązuje problem, to dlaczego nie odbywa się to automatycznie?
    Oczywiście, że praktyką i eksperymentami można sobie z tym poradzić, tylko po co kupować wtedy lampę z zaawansowaną automatyką?

Oszczędny w słowach Awatar nim
    Miasto
    Okolice stolicy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    Przedbłysków nie zobaczysz - oko ludzkie nie jest w stanie ich zarejestrować, bo są zbyt krótkie w czasie.
    Ech, no więc cały problem w tym że przedbłyski Nikona z cyfrowych sprzętów (z iTTL) są niestety widoczne zwłaszcza w ciemnych miejscach i ludzie niestety bez problemu zdążają zamykać oczy na czas błysku właściwego. Ratować się można blokadą siły błysku. Lampa wysyła wtedy sam przedbłysk w celach pomiarowych. Jeśli D40 potrafi blokować siłę błysku to możesz się w ten sposób sprawdzić czy przedbłyski działają u Ciebie czy nie.
    NIM zrobisz zdjęcie znajdź w NIM temat
    # kilka słoików # puszka # latarka na 4xR20 #

Uprawnienia umieszczania postów