Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Pierwsze B&W

Rozmowny Awatar mariusz_777
    Miasto
    Sosnowiec / Dąbrowa Górnicza

Post Pierwsze B&W

Witam moje pierwsze B&W i mam pytanko w związku z zdjęciami czy są one dobrze skonwertowane, kadr jest może zbyt pospolity, ale jestem ciekawy opinii bardziej doświadczonych.
    1.2.Pozdrawiam komentarze mile widziane

Domyślnie

Oba zdjęcia są szare. Popracowałbym nad światłami i kontrastem.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

1. Nie nadaje się do konwersji. Za duży tu bałagan, zbyt wiele detali - kolor powinien to zdjęcie uporządkować.
    2. Zapowiada się nieźle, tylko trochę zbyt jednolite. Pokombinuj by bardziej zróżnicować tonalnie plany na tym zdjęciu.

Domyślnie

Mysle, ze 3 i 6 zdjecie z tego: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=66235 watku,
    dobrze oddaja to, co powiedzial Czornyj.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Miasto

Szczerze powiedziawszy najpierw zastanawiałem się na tym, ale dałem dwa poprzednie
    3.A co do koloru fotka wygląda tak
    4.

Domyślnie

3-ka beznadziejna kompozycyjnie. 4-kę tak jak mówiłem - ciężko wygrać w B&W. Za duży chaos.

Miasto

Domyślnie

Ok popracuje nad tymi aspektami, które mi unaoczniliście i może za niedługo wrzące coś w B&W co by było godniejsze uwagi. Na razie to pierwsze kroki w tego typu fotografie. Mam jeszcze pytanie, dlaczego na forum nikt nie pokazuje zdjęć robionych sepią (przy najemnej Ja się nie spotkałem, chyba że coś przeoczyłem) ???
    Pozdrawiam i dziękuje za cenne uwagi

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

Kiepsko. Źle przeprowadzona konwersja do b/w. Czerń nie jest czernią tylko szarością. Też popełniałem ten błąd. Nie jest łatwo zrobić dobre b/w. Polecam zapoznać się z wiedzą dotyczącą kanałów RGB bo w nich jest ukryta cała prawda na temat dobrego b/w. I popatrz się na każdy kanał z osobna...

Domyślnie

Bo sepia jest już passe. Teraz modny jest duotone (karmin na cienie, błękit na światła):

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Bo sepia jest już passe. Teraz modny jest duotone (karmin na cienie, błękit na światła)
    Auć... dziwnie to wygląda...
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów