Jak już napisałem w wątku o slajdach, stałem się posiadaczem dalmierza Konica Auto S2 (Hexagon 45/1.8 ), czekam jeszcze na przesyłkę z aparatem. Jak większość aparatów z tamtego okresu, zasilanie stanowi bateria pastylka PX625 o napięciu 1.35V. Ze względu na zawartość szkodliwych substancji te baterie nie są już produkowane, natomiast dostępne są baterie PX625A alkaliczne, o napięciu 1.5V. Niektóre aparaty, posiadają układ stabilizujący napięcie do wartości 1.3-1.4V i pomiar światła jest w tym przypadku prawidłowy. Nie wiem jak jest w przypadku mojej Konicy, ale zakładam, że przy włożeniu baterii 1.5V pomiar światła będzie obarczony błędem. Z tego co znalazłem w internecie, zdjęcie będzie niedoświetlone, więc przy pomocy ustawienia wartości ASA (negatyw, slajd) zamiast o wartości 50, ustawiam wartość 32 lub 40, analogicznie ASA100 - ustawiam 80, ASA400 - 320 - pomiar światła powinien być zbliżony do prawidłowego? Miał ktoś może doświadczenie w tej kwestii? Wiem, że ten sam dylemat mają posiadacze Yashica Electro 35 (i jej pochodnych wersji). Wiem, że można zamówić adapter do baterii ale to tylko w USA, niestety nie posiadam konta PayPal.
Drugi problem to założenie filtra polaryzacyjnego, średnica mocowania filtrów w dalmierzu to 55mm, chciałbym kupić redukcję filtrową 55-52mm aby zamocować filtr, który już mam o średnicy 52mm - czy będzie winietował? Może bezpieczniej będzie kupić redukcję 55-67mm?
Oczywiście zanim pojadę na wakacje - zamierzam przetestować aparat na slajdzie, jak i negatywie. Zakupiłem w tym celu kilka negatywów Rollei Retro ISO100 i ISO400 (to samo co Agfa APX).
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami