Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: F4s

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice

Domyślnie

myśle że nie jest trudny w obsłudze ale po raz pierwszy będe 3mał w ręce nikona i chciałbym go dogłębnie wykorzystać.
    aha, i jeszcze jedno. Czym różni się nikon F4 od F4s?

Domyślnie

Gripem: F4, F4s, F4e.

Zwróć uwagę na kilka rzeczy: F4 były produkowane w dwóch wersjach (wcześniejszej i póżniejszej).
    Ta wcześniejsza jest lepsza - bo ma więcej metalowych części w środku. Można to sprawdzić na podstawie takiego malutkiego "cyngielka", który znajduje się na wysokości pokrętła zwijania filmu, a w miejscu gdzie tylna ścianka domyka się do korpusu (w zagłębieniu). Zamknięcie tylnej ścianki - wciska ten "cyngielek'.
    We wcześniejszych wersjach "cyngielek" był metalowy, a w późniejszych był plastikowy.
    W późniejszych wersjach dodano także otworek "posi mont" w sankach mocujących lampę błyskową na pryzmacie podstawowym (wcześniejsze tego nie miały).

Domyślnie

F4s używa 6 baterii a F4E 8 bateryjek - więc działają dłużej bez wymiany w/w. Do F4E można dodatkowo zakupić zewnętrzny pojemnik na baterie który się podłacza kabelkiem do gniazda w gripe (np. w zimie można taki pojemnik z bateriami pod ciepła kurtką). Wady F4s i F4E to oczywiście wzrost wagi. Przypuszczam, że F5 będzie ważyć tyle co F4E więc nie mało ale F5 jest zdecydowanie bardziej rozwiniętym modelem. Mimo tego używam F4s od kilku lat i chyba nie wymieniłbym na nic innego. AF jest wystarczająco szybki - chyba że zajmiesz się sportem to faktycznie może być momentami zbyt wolny.

Najlepiej wejdz tutaj i zarezerwuj sobie cały wieczór albo dwa na czytanie http://www.mir.com.my/rb/photography...onf4/index.htm

Domyślnie

Tak F4 jest najlżejszy i potrzebuje tylko czterech paluszków (z wielkiej trójki: F4, F4s, F4e). Natomiast F4e najlepiej się trzyma w dłoni przy kadrach pionowych.
    Natomiast F5 na ten słynny pomiar temperatury barwowej w matrycy - rewelacyjna sprawa jeśli chodzi o BARDZO PRECYZYJNY pomiar światła (bo uwzględnia również barwę).

Domyślnie

Mam F4e...jak dla mnie to rewelacja...oczywiscie F5 byłby lepszy, ale nie jestem zawodowcem i nie strzelam kosmicznie szybkich klatek tak wiec AF w Nikonie F4 w zupełnosci mi wystarcza...jego ciezar powoduje ze aparat jest stabilniejszy i mozna zrobic nieporuszone zdjecie przy dłuzszych czasach niz zwykle...reasumując-poleciłbym ten aparat tym bardziej ze mozna go kupic na allegro juz za 880zł ( sam korpus)...i w całkirem dobrym stanie...facet ze Szczecina takie sprzedaje. Sam kupiłem od niego swojego F4 i jestem bardzo zadowolony bo aparat jest w swietnym stanie...: )

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów