Szukaj
witam
Mam pytanie/pytania odnośnie zdjęć nocą...
Byłem wczoraj z Qmplem wieczorem porobić zdjęcia (po 20:00) Noc była ładna, zero wiatru, niebo przejrzyste, widać gwiazdy, księżyc (może i pełnia była) Ja posiadam Nikon D80 + Nikkor 18-70, Qmpel natomiast Canona Eos 450+ obiektyw 18-55. No i robimy zdjęcia, długi czas naświetlania, oczywiście statywy mamy. I tutaj zaczynają się u mnie problemy... U Qmpla ładnie wszystko rozświetliło, niektóre zdjęcia wyszły mu jak w dzień, a u mnie? ciemno jak u murzyna w d***, mimo iż ustawiałem na długi czas naświetlania to nic nie pomogło, Dlaczego u niego takie zdjęcia wyszły a u mnie ciemne? można jakoś ustawić żeby te zdjęcia wychodziły jaśniejsze? Jeszcze jedno pytanie...Jak robię zdjęcia "naświetlane" to później muszę odczekać jakiś czas żeby mi pokazało je na wyświetlaczu, pisze mi "job..." Można to jakoś ustawić żeby od razu pokazało zdjęcie po zrobieniu zdjęcia?
długi czas oczekiwania na podgląd to po prostu zapisywanie fotki przez aparat - musisz czekać. Co do ciemnicy - daj ISO 800 czas naświetlania na 20" przesłonę na 5 i powiedz jak teraz wyglądają zdjęcia ?
Ciekawą pozycją o fotografowaniu nocnego nieba jest Astrofotografia W. Skórzyńskiego. Poza podstawową wiedzą, tabelami, ilustracjami itp. książka zawiera wiele zdjęć ze szczególowym opisem obiektu, czasu ekspozycji, czułości filmu, światłosile i ogniskowej.
Przy obiektach niewidocznych gołym okiem (mgławice) lub planetach, do osadzenia aparatu używana się montażu paraktycznego teleskopu, którym śledzi się wybrany obiekt. Odpowiednio wyjustowany montaż pozwoli na bardzo dlugie czasy naświetlania, a korekty położenia zestawu względem obiektu dokonuje się tylko jednym pokrętłem (cięgnem).
Dużo jest przy tym zachodu, ale jakie efekty ...
dzięki wielkie
Już ładnie działa tak jak trzeba![]()
Nikon D80 + Nikkor 18-70 + Statyw
Witam.
Podepnę się pod wątek, jak rozsądnie usunąć blask ze znaków drogowych.http://img155.imageshack.us/my.php?image=001sv5.jpg
Dzięki.
Skontaktuj się z nami