Close

Strona 4 z 24 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 235

Wątek: statyw

Domyślnie

loki_p kurde.... zaczynasz już irytować.
    Pracowałeś z lepszym statywem tak w ogóle? Tu nie chodzi o to że można czy nie można tylko o bezpieczeństwo/wygodę/stabilność. I nic nie zmieni faktu że statywy za 30/50/90zł do po prostu 'trzęsidupy'.
    Jak wytłumaczysz fakt że userzy tych tanich statywów i tak w końcu kończą z lepszym jakościowo sprzętem?
    Chcą być 'trendi'? Nie sądzę... po prostu zaczynają doceniać jakość pracy z czymś lepszym... i niekoniecznie za 1000zł (uparłeś się coś akurat na tą kwotę...)

Oszczędny w słowach Awatar pestkos
    Miasto
    prawie Oświęcim

Domyślnie

edit:
    czym się różni oryginał od zamiennika poza ceną oczywiście?
    http://allegro.pl/item410806520_n7_p...d40_f_vat.html
    taki może być?

u mnie jakos nie działał...raz działał raz nie,problem był po stronie styku baterii z układem w środku.Sprzedałem bo mnie wkurzało jak chciałem fotke strzelic a tu nic.Kupiłem używanego orginalnego pilota nikona (35 zeta)i mnie jeszcze nie zawiódł.

Jeśli chodzi o statyw.Miałem tez problem z wyborem.Jako amator ktory bedzie od czasu do czasu wykorzystywał statyw. Padło na zestaw goldphoto.kupiłem ;nie doszedł .
    Nabyłem w końcu slika pro340DX ,była to moja górna granica kwoty jaka miałem przeznaczyć na statyw.Nie żałuje ani grosza.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Wiesz od statywu nie zależy Twoje życie i to chyba trochę nietrafione porównanie.
    ale zależy od niego bezpieczeństwo twojego sprzętu i fakt czy jadąc gdzieś daleko, czekając kilka godzin na odpowiednią chwilę, światło, lub co tam jeszcze chcesz robisz wreszcie zdjęcia i wracasz do domu...pięknie jest myslisz sobie, aż do czasu gdy zobaczysz po powiękseniu zdjęcia poruszone, nieostre i ogólnie do bani...masz to dzięki temu że zaoszczędziłeś kilka złoty!
    moje zdanie jest takie: kupowac najlepszy statyw na jaki nas stac rezygnując nawet na jakiś czas z dodatkowych szkieł lub wcale nie kupowac jesli to ma byc coś taniego i plastikowego...statyw zmienia się nie często raczej więc raz na parę lat warto zainwestowac...w jakieś tam poczucie bezpieczeństwa...ale to moja tylko opinia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    A co do "wiaterka który może wywrócić statyw ze sprzętem do góry nogami" to jaka mam gwarancje ze w sprzęcie za choćby 1000zł tak się nie stanie? Jest wiatr wiec stoję przy statywie i asekuruje albo nie rozkładam wcale.
    Witam

Rozumiem, jednych i drugich którzy wypowiadają sie w tym wątku, a to dlatego że wiem jak to jest jak sie jest uczniem/ studentem powiedzmy bez stałych dochodów mającym jakieś zainteresowania i nie mówię tylko o foto bo przecież nie tylko tym człowiek żyje szuka sie tańszych a co za tym idzie gorszych przeważnie rozwiązań (choć nie zawsze na całe szczęście). Jeżeli ktoś bardzo chce tylko spróbować jak to jest robić zdjęcia na statywie, możemy mu poradzić zakup czegoś dobrego co by nie musiał sie irytować tak jak my kiedyś kiedy kupiliśmy coś super taniego i wspaniałego co później nas tylko denerwowało. Chociaż jak kolega pisze na razie nie jest w stanie sobie kupić lepszego statywu, po prostu czasami sie nie ma tych paru złotych więcej. Ale też nie całe życie jest sie wspomnianym uczniem/ studentem i kiedyś zaczyna sie zarabiać i można sobie pozwolić na wydanie "troszkę" więcej na swoje zainteresowania. Najlepsze wg mnie jest to, że jak ktoś naprawdę chce to znajdzie rozwiązanie i będzie potrafił robić fajne fotki nawet na gorszym sprzęcie a kiedy będzie mógł to zmieni sobie go na bardziej komfortowy i będzie sie cieszył z jego używania i z uśmiechem wspominał jaki to kiedyś miał np "bujający" sie statyw.

A co do cytatu to polecam rozłożenie sobie statywu firmy xxxxx za np. 100 i np MF( bo dla amatora a nawet w większości profi to wystarczy) 055 i odpowiedzenia sobie na którym wolał byś mieć sprzęt podczas wiaterku.

Serdecznie pozdrawiam.

Domyślnie

Panowie ale ja to wszystko rozumiem. Sam przed chwilą zamówiłem solidniejszy statyw ale nie przez to że sie nie da tylko dlatego że jestem leń i nie lubię sie schylać. I naprawdę mając lepszy statyw nie zrobi sie lepszych zdjęć niż używając statywu za 100 zł. Nawet na wietrze. Tak samo jak obciąż sie statywy drogie tak samo obciąża sie statywy lekkie. I mówię to z doświadczenie. Fotografuję gwiazdy wraz z kolegą który ma manfroto ileśtam ważące 4,5 kg. I przy silnym wietrze i kilkugodzinnych ekspozycjach też na niego narzekał.

Domyślnie

Panowie ale ja to wszystko rozumiem. Sam przed chwilą zamówiłem solidniejszy statyw ale nie przez to że sie nie da tylko dlatego że jestem leń i nie lubię sie schylać.
    Gdybyś kupił raz, a dobrze byłoby pewnie taniej i prościej.

Fotografuję gwiazdy wraz z kolegą który ma manfroto ileśtam ważące 4,5 kg. I przy silnym wietrze i kilkugodzinnych ekspozycjach też na niego narzekał.
    Narzekanie to cecha ludzka. Na Maybacha też narzekają, ale na Cinqucento nie chcą się zamienić, chociaż to też samochód i na miejsce dowiezie.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ray_knox Zobacz posta
    akustyk, no i sam powiedz, czy z punktu widzenia ekonomii (wydales pieniadze na 4 statywy zamiast na jeden, ale porządny), ergonomii (byc moze miales zajete rece bo musiales przytrzymywac statyw, zamiast - jak to napisales - spokojnie oddychac i zajac sie kadrowaniem), zdrowia psychicznego (!) (nie zyjesz w ciaglym strachu o to, ze kazdy wiaterek moze wywrocic Twoje - nie tanie przecież - "zabawki" do gory nogami) nie warto dokonac jednego, ale konkretnego zakupu, zamiast bawic sie w polsrodki i zamienniki?
    Dla mnie odpowiedz jest oczywista
    w sumie to 3 statywy, z czego funkcjonalne nadal sa 2, z czego jeden w Polsce, na wypadej gdyby mi sie zachcialo przyjechac i wyskoczyc w Karkonosze - bo na podreczny w Ryanair duzej Sherpy nie wezme , a placic 40-50 EUR za bagaz mi sie nie chce przy bilecie kosztujacym w sumie 30 EUR w te i nazad.

aczkolwiek, poniekad, retrospektywnie przyznaje racje. z tym ze problemem w tym wypadku byl wzrost wymagan i jednak jakies polepszenie sytuacji materialnej. kilka lat temu za czorta nie wysuplalbym takiej kwoty jak dzisiaj na statyw. a z dwojga opcji wole miec sredni statyw niz zaden. zrobione dzieki statywom (roznym) zdjecia z okladem zarobily na te posrednie rozwiazania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    Gdybyś kupił raz, a dobrze byłoby pewnie taniej i prościej.
    To nie do końca prawda. Nie wszędzie da sie zabrać statyw ważący 4,5 kg. Jakoś nie wyobrażam sobie jazdy rowerem z czymś takim. Podróż na drugi koniec świata z takim balastem to też niezbyt dobre rozwiązanie. Wychodząc na jakąś większą górkę w Alpach też wolę mieć ze sobą ten złom za 50zł.
    Jak widzisz znajdzie się sporo zastosowań dla statywu który "nie nadaje się"
    Nowy zakup będę woził w bagażniku

Domyślnie

To nie do końca prawda. Nie wszędzie da sie zabrać statyw ważący 4,5 kg.
    stosujesz uproszczenie, ze cena jest proporcjonalna do wagi. co za cholere nie jest prawda

Jakoś nie wyobrażam sobie jazdy rowerem z czymś takim. Podróż na drugi koniec świata z takim balastem to też niezbyt dobre rozwiązanie. Wychodząc na jakąś większą górkę w Alpach też wolę mieć ze sobą ten złom za 50zł.
    Jak widzisz znajdzie się sporo zastosowań dla statywu który "nie nadaje się"
    Nowy zakup będę woził w bagażniku
    nie widze problemu. karbonowa manfrotka, velbon czy giotto waza z przyzwoita glowica
    mniej z 2 kg. karbon jest co prawda bardziej podatny na rezonans niz aluminium, ale w gorach
    (moze poza aktywnymi wulkanami) to specjalnie nie grozi. a wysokosc robocza czegos takiego
    i przy tym sztywnosc jest fantastyczna.

Domyślnie

cena zapewne też jest "fantastyczna" takiego karbonowego statywu nieprawdaż?
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Strona 4 z 24 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów