na głowicę się zdecydowałem Manfrotto 804RC2 Basic Pan Tilt Head. A jakie nogi polecicie- stabilne, dość wysokie(mam 178cm wzrostu) i w cenie do 300 zł ??
Szukaj
na głowicę się zdecydowałem Manfrotto 804RC2 Basic Pan Tilt Head. A jakie nogi polecicie- stabilne, dość wysokie(mam 178cm wzrostu) i w cenie do 300 zł ??
D750, D7500, S Art 18-35/1.8; N10-20/4.5-5.6, T 60/2 Macro, N AF-P 70-300/4.5-6.3; T17-35mm f/2.8-4 Di OSD; T 35-150 2,8-4; Sigma A 50/1.4; T SP 24-70 mm f/2.8 VC USD G2
Też się zdecydowałem na tą głowice. Ale na nogi nie mogę...
No tylko zastanawiają mnie różnice między tymi wersjami. Nie chciałbym wydać 500zł a okaże się, że wersja z inną literką w nazwie będzie lepsza. Gdzie można dokładnie poczytać o tych wersjach w języku polskim?
NIKON
Nie chcę zakładać nowego wątku, stąd podepnę się pod istniejący - możecie polecić dobry statyw w cenie do 500 zł?
Nikon D80 | Nikkor 18-200 3.5-5.6G AF-S VRII | Nikkor 105 2.8G VR | SB-800 | MB-D80 | GoldPhoto YH324C + YH410 | Lowepro D200AW
Ja się tez podpinam moje pytanie brzmi podobnie znaczy wybrałbym ten MANFROTTO 055XPROB i głowicę kulową ale właśnie o te nogi chodzi i tu tkwi szkopół i nietypowość mojego wzrostu gdyż sięgam prawie 2 metrów i może ktoś wie jaki statyw a dokładniej nogi byłyby dla mnie odpowiednie i jeszcze jadno pytanie czym różni się ten model MANFROTTO 055XPROB od tego 055XB
055xprob bedzie ok. ja mam 190.
z tego co widze to XB jest odrobine lzejszy, krotszy po zlozeniu (4cm), dluzszy o 2cm na maxymalnie wysunietej kolumnie, nizszy jesli chodzi o minimalna wysokosc pracy. ale za to nie ma tego czegos co umozliwia za jednym posunieciem polozenie kolumny w poziomie (ten dzynks na gorze w xprob).
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem
Dziękuje za odp. znalazłem właśnie opis do tego statywu:
Built on the same ergonomically improved design as the Manfrotto 055XPROB tripod, but without the horizontal centre column feature, the Manfrotto 055XB tripod is lighter in weight and slightly more compact. The ergonomics of the leg angle release mechanism and the quick action leg locks themselves have also been greatly improved. With the leg angle presets, allow the camera to reach all intermediate heights from min–max extension.
czyli jest z wyłączeniem poziomej funkcji centralnej kolumny, tylko z czym teraz to się je? proszę o wyjaśnienie bo nie kumam tego do końca, różnica w cenie też jest 055XB kosztuje 98 funtów a 055XPROB 118 i teraz które waszym zdaniem nogi wybrać.
Ja tam się nie znam, ale weź droższy, 20GBP to nie majątek, bo równie dobrze można zadać pytanie: którą bułkę wybrać? chałkę z posypką, czy bez? różnica 20gr...
skorzystam z linku naszego kolegi, mam nadzieje ze sie nie obrazi, ale w sumie zdjecie bylo wlasnie w celach pogladowych zastosowania tej kolumny:
http://www.grudzinsky.co.uk/statyw/
dla mnie przydatna opcja.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem
a ja ze swojej strony dorzuce, nigdy nie kupujcie statywów, obojetnie jakich, które mają plastikowe dźwignie do blokowania nóg. Mój miał, skończyło się tym, że uchwyt pękł w miejscu, gdzie mocowana jest oś dźwigni dociskającej, uchwyt się odblokował, noga się wsunęła i statyw przewrócił się razem z aparatem i obiektywem 300 mm.
pozdrowienia
drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...
Skontaktuj się z nami