Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 75

Domyślnie

JK, spokojnie poczekam do jutra (a nawet jak trzeba dłużej)
    Ostatnio bawię się głównie w makro, dlatego bardzo interesuje mnie ten zestaw.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Potwierdzam i czekam !
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie Re: Zestawy lamp: SB-R1 i SB-R1C1

Cytat Zamieszczone przez JK
    .... Nikon podaje, że jeśli zestaw lamp jest mocowany w gwincie filtrowym obiektywu, a gwint filtrowy (przednia soczewka) wysuwa się lub obraca, to nie wolno wykorzystywać autofokusa, bo obiektyw może zostać uszkodzony. .....
    Czyli z Tamronem 90 tylko manual

Domyślnie

wigi - odbłyski zależą od tego czy przedmiot ma połysk czy nie. Dyfuzor tego nie zlikwiduje. Ewentualnie odblask bedzie miał większą powierznie i będzie wyglądał na słabszy.
    Dyfuzor zmniejsza "twardosć" swiatła, większa powierzchnia swiecąca to mniejsze, łagodniejsze przejścia tonalne.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jako że na codzień strzelam głównie do zwierzątek, to lampki prawie nie używam.
    Stąd moje małe doświadczenie i pytanko.
    Napisaliście że można tego zestawu uzywać również w "portretówce".
    Tak sobie kombinuję. Mam swoją SB600 i kupiłbym te dwie do kompletu.
    Rozstawiam je sobie na statywach w odległości ok 2m od modelki (z parasolką, lub jakims uniwersalnym softboxem) i mam światełko za małe pieniądze, a w dodatku dość poręczne.
    Tylko czy moc tych lampek jest wystarczająca do oświetlenia z tej odległości?
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    wigi - odbłyski zależą od tego czy przedmiot ma połysk czy nie. Dyfuzor tego nie zlikwiduje. Ewentualnie odblask bedzie miał większą powierznie i będzie wyglądał na słabszy.
    Nigdzie nie pisałem, że dyfuzor likwiduje odbłyski! (napisałem, że je minimalizuje), ale z Twoim tłumaczeniem się zgadzam - o to właśnie chodzi.

Dyfuzor zmniejsza "twardosć" swiatła, większa powierzchnia swiecąca to mniejsze, łagodniejsze przejścia tonalne.
    Właśnie (pisałem przecież, że zmiękcza światło). Dyfuzor fajna sprawa
    wigi.pl

Domyślnie

andrzej_laskowski, liczba przewodnia tych lampek to 10 dla ISO 100, 14 dla ISO 200. Lampa wbudowana w D200 ma liczbę przewodnią 12 dla ISO 100 (dla D70 było chyba 14 dla ISO 200 - tak to pamiętam, ale nie mam gdzie sprawdzić), czyli niewiele więcej - działanie możesz więc sprawdzić za pomoca lampy wbudowanej. W instrukcji Nikon podaje, że dla ISO 100 i przysłony f/5,6 maksymalny zasięg błysku to 1,8 metra, a dla ISO 200 i f/5,6 zasięg wzrasta do 2,5 metra. Dla przysłony f/2,8 daje to odpowiednio: 3,5 metra i 5 metrów. Czyli nie powinno być problemów. Z rozstawianiem lampek też nie, bo każda ma dodatkową podstawkę do ustawienia na poziomej powierzchni (np, stół, czy półka), a każda podstawka ma również gwint statywowy. Może być tylko jeden problem. Nikon podaje w instrukcji, że zasięg transmicji danych to maksymalnie 4 metry, czyli wszystkie lampki SB-R200 powinny być w odległości mniejszej niż 4 metry od aparatu. Dlatego napisałem o wykorzystaniu w MAŁYM domowym studio.

[ Dodano: Nie 28 Maj, 2006 11:17 ]
    wigi, różnicę w działaniu lamp z dyfuzorami i bez najlepiej zobaczysz na na takim montowanym obrazku, na którym znajdziesz zdjęcia błyskającej lampy. Od lewej: goła lampa, lampa z dużym dyfuzorem (też jest w komplecie), lampa z dyfuzorem dedykowanym dla makro. Dla ułatwienia dodam, że wszystkie fragmenty pokrywają taki sam obszar. Jeśli jeszcze to będzie zbyt mało to nic już na to nie poradzę.

Jacek

Domyślnie

andrzej_laskowski - JK podaje moce (LP) tych lampek i zasięgi gdy świeca na wprost.
    Tak użyte - szeroko rozstawione od modela sie nie nadają, dają za ostre cienie.
    To co ty pisałeś - uzycie np parasolek tak bardzo zmniejsza siłę swiatła, że niestety będa one za słabe.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tak właśnie myślałem.
    Latem często mi się zdarza fotografować "ludziki" i często brakuje mi wówczas swiatła.
    A targać z sobą taki zestaw jak np z Funsports i do tego cały ten złom do puszki to mordęga straszliwa. Zbyt piękne aby było możliwe.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

JK, fajnie, teraz czekam na jakieś testowe i nietestowe zdjęcia
    acha, gdybyś mógł pokazać jeszcze zdjęcie obiektywu z zamontowanym zestawem lampek z dyfuzorami, byłoby git
    wigi.pl

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów