Close

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 75

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi
    te zdjęcia, niestety, nie pokazują przewagi nad SB-800 z dyfuzorem samoróbką (takiego zestawu używam), czekam na nastepne - ciekawsze
    Bo przewaga nie zawsze musi oznaczać lepiej, a może tylko wygodniej. Różnica między SB800, a SB-R1 przy takich fotach, jest taka jak miedzy D70, a D2h przy fotografii sportowej. Oglądasz foty i różnicy nie widzisz, jednak jak masz focić jednym a drugim to już tą różnicę poczujesz na własnej skórze.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Bierzcie pod uwagę jeszcze jedno. To są dopiero różne próby i to raczej próby doboru parametrów ekspozycji, korekcji mocy błysku, przepalania, robione w różnych warunkach. Wszystkie zdjęcia były wykonane z dwoma lampami zamocowanymi na pierścieniu i ustawionymi w poziomie - symetrycznie po obu stronach obiektywu. Nie używałem dyfuzorków na lampy i filtrów barwnych - na to przyjdzie jeszcze czas.

Wystarczy zmienić położnie lamp aby otrzymać zupełnie inne efekty - ci co znają pracę w studio wiedzą o czym mowa. Tu macie cztery różne przykłady, tak na szybko - nie mam teraz czasu na zabawę. Ta pierwsza fotka zrobiona w układzie takim jak wszystkie poprzednie. Parametry wszystkich - te same, a jedynie zmiana położenia jednej z lamp.

Jak będę miał trochę czasu to zrobię coś ciekawszego.
    Jacek

Domyślnie

W D50 lampa wbudowana nie obsługuje CLS, a SU 800 sporo kosztuje.

Czy można jedną lampę podłączyć kablem z gorącą stopką, a lampy ustawić w tryb A ?. Ewentualnie wyzwalać błyskiem lampy wbudowanej, bądż w pełni ustawienia manualne?

I jeszcze czy SB800 można używać do sterowania w podczerwieni tymi lampkami?
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Zdaję sobie sprawę z tego, że możliwości kształtowania światła za pomocą SB-R1 są olbrzymie. Czykam jednak niecierpliwie na następny etap po testach - te właściwe zdjęcia makro, np. z terenu (mam nadzieję, że nie kupiłeś tego zestawu tylko do testów )
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

wigi, oczywiście, że kupiłem je tylko do testów. Dokupię jeszcze kilka (najlepiej tak ze dwadzieścia), postawię wszystkie lampki na półkach (podstawki to ważna sprawa, ważniejsza niż pieścienie do obiektywu ) i będę sobie błyskał przez całą dobę, co kwadrans, żeby mi to kukułkę w zegarze zastąpiło.

A tak na poważnie. Żeby te lampki w pełni wykorzystać, to się trzeba wiele nauczyć, popróbować, a potem jeszcze dużo pokombinować, ale raz się żyje, można spróbować.
    Jacek

Domyślnie

OK OK , zastanawiam sie jeszcze, czy te lampki, dające jednak dość punktowe światło nie będą powodować odbłysków na fotografowanych obiektach (na testowych zdjęciach widzę, że są odbłyski) i jak ew. można je wyeliminować (ograniczyć).
    wigi.pl

Domyślnie

wigi, one nie dają światła punktowego. Kąt rozsyłu światła tych lamp, bez dyfuzora to 60 stopni w pionie i 78 stopni w poziomie. Te zdjęcia, jak już pisałem, były robione bez dyfuzorów (w instrukcji zwanych adapterami do makrofotografii i zdjęć z bardzo małej odległości). Zrobiłem kilka zdjęć z tymi dyfuzorami i jest znacznie lepiej. Ale jak będziesz robił zdjęcie szklanej kuli, kropli wody, czy portret biedronki , to odbłysków raczej nie unikniesz.
    Jacek

Domyślnie

Pisząc punktowe, miałem na myśli nie kąt rozsyłu swiatła, ale powierzchnię z jakiej to światło się wydobywa. Bo widzisz, taki dyfuzor/softbox ręcznej roboty, który na wylocie ma dużą powierzchnię, bardzo dobrze zmiękcza świało i minimalizuje odbłyski. Nie wiem jak to jest w przypadku tego Twojego zestawu. Może zapodaj też fotki z założonymi dyfuzorami dołączonymi do zestawu? A najlepiej to zrób jednakowe ujęcie bez zdyfuzorów i z dyfuzorami, żeby zobaczyć różnicę.
    wigi.pl

Domyślnie

OK, ale jutro, bo zaraz mam małą imprezkę towarzyską, a co za tym idzie obowiązki.
    Jacek

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

miałem okazję się tym trochę pobawić, i stwierdzam że warto!
    Niestety nie mam przykładowych fot - tak wyszlo, ze musialem skasowac.
    Ale naprawde to duża przyjemność pracy, niezliczona ilosc mozliwosci!

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów