Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Zamokniety d80

Unhappy Zamokniety d80

Bedac w plenerze robilem zdjecia przy czym padal deszcz. Po okolo 20 minutach aparat przestal odpowiadac na moje komendy. Wyciagnalem wiec baterie i po powtornym wlozeniu aparat wogole sie nie uruchomil. Aparat po powrocie do domu osuszylem sciereczka i jeden dzien lezal i wysychal. Po wlozeniu bateri aparat wciaz nie dziala. Jedyny pozytywny objaw to maly gorny LCD polaryzuje sie po wlozeniu baterii. Moze jakies sugestie? Czy to rownoznaczne jest z wyslaniem aparatu do serwisu? Czy moze proses suszenia powinien trwac duzo dluzej? Moim zdaniem cos jest nie tak z wlacznikiem aparatu. Ale nawet nie wiem za bardzo jak to rozebrac i wysuszyc (Obiektyw dziala bez problemu). Jestem niezmierni zdziwiony tym faktem bo desz nie byl ulewny tylko rzesisty. Poza tym utopilem juz telefon w jeziorze i po wysuszeniu dzialal.
    Prosze o jakies podpowiedzi.
    Pozdrawiam...
    Dudoff

Domyślnie

Po pierwsze D80 nie jest korpusem uszczelnionym i nie powinno się go wystawiać na deszcz. Dziesięć razy się uda, za jedenastym coś się może sp... Zresztą woda do niego mogła się dostać np. także od strony łączenia z obiektywem itd..
    Jeśli aparat masz na gwarancji oddaj do serwisu. Obawiam się jednak, że jeśli serwis zobaczy, że sprzęt był zalaty (a raczej zobaczy), mogą nie uznać Ci gwarancji
    Jednak nie ma wyjścia - oddawaj, sam raczej nie grzeb.

Domyślnie

jak miałeś szczęście to tylko poleciał bezpiecznik w body
    D610 | N24-70 f/2.8 | N50 f/1.8 | N70-300VR f/4.5-5.6 | SB-900 + MK-900 |

Domyślnie

wiec gdzie znajduje sie ten bezpiecznik i czy da sie go wymienic samemu badz tez sprawdzic? Moj aparat zostal kupiny w US wiec gwarancja z tego co wiem nie obejmuje europy. Stad pytam o szczegoly

Domyślnie

D80 i poniżej naprawdę nie są uszczelnione i jak ktoś chce fotografować w deszczu to niech albo kupi minimum D200, albo dokładnie owinie sprzęt foliową torebką. Radzę długo suszyć i nie włączać zmokniętego. A amatorskiej puszki typu D80nie trzeba wrzucać do wody alby padła. Mżawka może wystarczyć (choć może przetrwać i tysiąc mżawek). A nawet jeżeli Ci zacznie działać, to nie wie, czy nie lepiej i tak oddać do serwisu do przeglądu. Był tu kiedyś wątek o D80 w saunie, gdzie padały wypowiedzi, że woda może zadziałać z opóźnieniem. Nie jest fajnie, jak puszka siada w jakimś bardzo ważnym momencie.
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Domyślnie

Ja też wczoraj wieczorem w deszczu na koncercie robiłem foty i to z sb-900! Bałem się trochę, ale jak się uważa i pod kurtkę wkłada aparat gdy się go nie używa to idzie przeżyć, ale nie polecam nikomu testować ile w ulewie wytrzyma...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dudoff Zobacz posta
    wiec gdzie znajduje sie ten bezpiecznik i czy da sie go wymienic samemu badz tez sprawdzic?
    żeby dostać się do bezpiecznika trzeba rozkręcić body... myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie oddanie puszki do serwisu
    D610 | N24-70 f/2.8 | N50 f/1.8 | N70-300VR f/4.5-5.6 | SB-900 + MK-900 |

Domyślnie

Ja robiłem moim D40 w deszczu i się udało. Natomiast jak czytam te wszystkie wiadomości o zalaniach to sobie myśle "głupi ma zawsze szczeście"

Pozdrawiam
    Nikon D610 | D80 i szklarnia jak w Parku Oliwskim

Oszczędny w słowach Awatar avallardi
    Miasto
    bardzo duże miasto w centralnej Polsce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dudoff Zobacz posta
    Jestem niezmierni zdziwiony tym faktem bo desz nie byl ulewny tylko rzesisty.

Domyślnie

musisz mieć nadzieje, że przejdze mu i zacznie działać. Jak nie to serwis albo nowy. :/
    Jak ja robilem d80+300f4 (całkowicie metalowa po przejsciowce z p-six) w temperaturze minus -5 i silnym wietrze to po zmianie obiektywu na nikkora nie działała przysłona. po przyjsciu do domu i odczekaniu sporej ilości czasu podłączyłem i działało wszsytko.
    Tylko ze bezpośrednia woda może być goźniejsza :/
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów