Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie Podział Orange Freedom

Krótka piłka: będę miał do podzielenia Orange Freedom na łączu TP. Z tego co wyczytałem, to działa identycznie jak neozdrada z której jeszcze korzysta, tylko login/hasło będzie inne. Sprzęt do OF, ponoć też może być ten sam co Neo.
    Tak więc sprawa wygląda tak:
    Komp stacjonarny, podpięty tradycyjnym kablem sieciowym do routera z modemem i WiFi + laptop który będzie się łączył przez WiFi. Ew. w przyszłości 2. laptop też przez WiFi.
    Tak więc proste jak budowa cepa, stanie to wszystko w mieszkaniu 58 m^2, więc żadnych problemów z zasięgiem nie powinno być. Tyle tylko, że router będzie stał przy zewnętrznej ścianie mieszkania (tam musi stać, nie ma innego wyjścia).
    Nie będę przesyłał plików przez WiFi między kompami, nie potrzebuję VoIP i "N".

Poguglałem w necie i doszedłem do wniosku, że chyba najlepszym rozwiązaniem będzie Linksys WAG200G. Chyba, że ktoś może mi podpowiedzieć coś lepszego w porównywalnej cenie, to byłbym wdzięczny za podpowiedź.

Domyślnie

Witam,
    Odświeżam:
    Pragnę podzielić łącze ADSL Orange freedom 512 kBps za pomocą routera, tak by w drugim domu oddalonym w linii prostej o 100m istniała możliwość korzystania z internetu na laptopie za pomocą WI-FI. Tam gdzie posiadam ADSL-a łącza internetowego korzystam z niego na laptopie, który posiada też kartę WI-FI.

Potrzebuję zatem:
    1. Laptopa z WI-FI- (karta WI-FI jakaś lepsza- słyszałem coś o Wirelles N..., ale nie znam się na tym za bardzo )
    Laptop ma służyć do podstawowych czynności:
    -korzystania z internetu
    -oglądania/nagrywania filmów
    -pisania
    2. Routera WI-FI z odpowiednimi antenkami i zasięgiem-najlepszy byłby już z programem tomato. (Tomato tylko po to, by ograniczyć w przyszłości chętnych niepowołanych sąsiadów)
    I chyba tyle???? Nie wiem czy standard routera obsłużyłby obecną kartę wi-fi w posiadanym laptopie i nową w lapku tym do nabycia?
    Moje wyobrażenie jest takie, że stawiam router WI-FI w jednym domku (parterowy), po którym zresztą biegałbym z laptopem i korzystał z WI-FI ( w tej chwili tak na szybko nie wiem jaka to karta wi-fi w nim siedzi )w jakimś tam zakresie (pewnie zasięg nie będzie idealny, bo antenki będą kierunkowe) i jednocześnie korzystałbym z netu w drugim domku, też na laptopie z kartą WI-FI.
    Macie może jakieś gotowe i sprawdzone rozwiązania. Najlepiej gdyby to wszystko było skonfigurowane już na zasadzie wpinam i działa

Dziękuję i pozdrawiam.

pebees
    Gość

Domyślnie

Dowolne wi-fi Ci starczy, nawet nie N, jeśli tylko będzie zachowana 'tzw. widoczność anten' Co do sąsiadów - w tej chwili każdy router wi-fi ma możliwość ustawienia 'szyfrowania', i musisz wprowadzić na laptopie odpowiedni kod w ustawieniach sieci, wtedy sąsiedzi nie podłączą się
    Router, jeśli go skonfigurujesz pod połączenie z Twoim neo/cośtam wpinasz i .. działa, tylko na laptopie ustaw dynamiczne pobieranie adresu IP i hasełko-kod szyfrowania
    Aha - to co napisałem, napisałem skrótowo i językiem 'codziennym', a zabezpieczenia... wszystkie da się obejść

Domyślnie

No właśnie, dl mnie za szybko pisałeś Tzn. zbyt skrótowo. Raczkuje w temacie więc poproszę "jak krowie na rowie".

Domyślnie

Wczoraj dostałem do ręki D-linka DAP-1160 http://www.opinie.senior.pl/Komputer...0,30094,1.html przywiezionego z U.K, mam do niego numer seryjny (wpisany na naklejce), ale nie wiem jak mam to skonfigurować sprzętowo, by uzyskać to, co napisałem w pierwszym poście, czyli:
    1.dostęp do netu na kompie (laptop), z którego korzystam obecnie po kablu - ma być także po radiówce.
    2. korzystanie z internetu na drugim laptopie po WiFI w domku oddalonym o 100m.
    Czy ten AP załatwi sprawę, czy nadal potrzebny będzie router, bo ze schematu na pudełku wynika, że do modemu ADSL Orangefreedom winien być wpięty Router i dopiero do niego ten DAP 1160.
    Cierpliwym dziękuję za pomoc!

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

rafal, z tego co widzę w opisie tego sprzętu, to za dużo pożytku z tego mieć nie będziesz. To jest AP z routerem, ale nie ma modemu ADSL w sobie. Więc żeby to to działało, musiałbyś 24h na dobę mieć włączonego kompa, do którego musiałbyś mieć podpięty modem z Orange na USB, a następnie z tego samego kompa musiałbyś przez kartę sieciową udostępniać net temu Dlinkowi... Gra nie warta świeczki. Sprzedaj to cudo i kup klasyczny AP z wbudowanym modemem ADSL. Szukaj tego, gdzie pisze, że jest do Neostrady, na pewno na tym Orange freedom pójdzie.
    A co do Linksysa WAG200G: sprzęt przez parę miesięcyh działa bezboleśnie. Żadnych zawieszeń, zrywania połączenia itp. Polecam!

Domyślnie

Czyli ten AP mógłby się sprawdzić u szwagroskiego, który na lapku ma neta z OrangeSpeyware (czy jakoś tak) i chciałby mieć neta w całej chałupie? Siłą rzeczy jego laptop i tak musi być włączony, bo to dostęp za pomocą karty sieci komórkowej.

Uprawnienia umieszczania postów