i jak to ugrysc:P
Szukaj
Po przestawieniu gammy na standard pc jest troche lepiej.
Ja ostatnio używam PSE i "zapisz dla Web" - daje to niezle efekty jeżeli chodzi o przeglądarki bez obsługi profili kolorów.
Być może profil srgb w nx nie jest za bardzo "zgodny" z przeglądarkami które nie biorą pod uwagę profili, więc rozwiązaniem byłoby znaleźć jakiś profil srgb bardziej zgodny z nimi...
a gdzie to sie przestawia na standard PC ??
rozwala mnie ze niby najlepsze komputery dla grafikow i fotografow a glupie ustawienia kolorow sa nie do ustawienia...;/
Ostatnio edytowane przez sevenoo ; 07-08-2008 o 16:48
Contax 645, Zeiss 80mm f/2
wlasnie nie wiem ... alee kazdy z kim nie rozmawialem mowil ze do grafiki/ foto najlepszy macitd...
ale whateva:P wczoraj zarwalem noc i wkoncu mi sie udalo..
a wiec tak trzeba skalibrowac monitor , po kalibracji utworzyc nowy profil i nastepnie w tym wlasnie profilu pracowac w NX i wtedy jest cacy ...
Tak właśnie absolutnie nie należy robić
Wprawdzie dzięki takiemu postępowaniu uzyskasz zgodność pomiędzy wyglądem zdjęć w aplikacjach z zarządzaniem i bez zarządzania barwą, ale wystarczy, że po pewnym czasie zmienisz monitor i wszystkie zdjęcia będą do luftu. Zresztą nawet podczas ponownej kalibracji będziesz za każdym razem uzyskiwał nieco inną przestrzeń, w funkcji czasu zdjęcia wyrenderowane do starszych przestrzeni będą coraz bardziej odstawać.
Problem polega na tym, że przeglądarka nie ma modułu zarządzania barwą i nie dokonuje korekty podczas wyświetlania zdjęć. Nie znam OS-Xa, ale historycznie monitory Apple były kalibrowane do gamma 1,8, więc w przypadku zdjęć wyrenderowanych do syntetycznych przestrzeni takich jak sRGB czy AdobeRGB, gdzie TRC jest gamma 2,2 (a w sRGB coś zbliżonego) musi to powodować duże różnice w jasności.
wlasnie problem jest taki ze mam ustawione nie 1.8 a Gamma 2.2 ...
i niewiele to daje ...
natomiast przy moim patencie , pracuje w moim profilu na mac... po czym po zakonczeniu pracy konwertuje go na SRGB i juz powinno byc ok ... czy zle mysle ?
Skontaktuj się z nami