Szukaj
Ostatnio przeglądałem książkę "SYSTEM NIKON" i tam jest bardzo fajny analog F75, myślę że jest to dobra alternatywa, na pewno parę oczek wyżej niż F55 (odpuścił bym sobie) po pewnym czasie zabraknie Ci pamieci pomiaru, pomiaru punktowego, gripa gdy trafi się jekieś tele, co tam jeszcze... takie usprawnienia jak wybierak pola AF no i posiada on taki sam zawansowany algorytm dla określenia parametrów ekspozycji jak F100 - w przypadku slajdów jak znalazł bo właśnie F100 jest wyskalowany na slajdy. POza tym gabaryty podobne jak F55 czyli lekki i poręczny korpusik nie obciążajacy za bardzo kuferka podczas plenerków![]()
kocham Zenita TTL.. a kupisz go za 30zł..
może przesadziłem ze starością, ale i tak go uwielbiam
D80, Tamron 17-50 f.2.8, SB-800, Hoya HMC UV-0, Marumi DHG, M 055XPROB + 804RC2, SanDisk Extreeme III, Zenit TTL, Tamrac System 6
dzięki, to bardzo miłe
nabiłem sobie już co nieco postów, pewnie dlatego tak mnie bronicie
a skoro wątek jednak się tak bardzo rozwinął, to dodam coś od siebie:
moja ścieżka to: smiena -> zenit -> kijev 19 -> minolta xg1 (ew. do sprzedania wraz z trzema szkłami, jak ktoś ma zdolne łapki do naprawy, bo puszka się zacięła, mechanicznie) -> F70 -> F100 ....-> F6 (kiedyś, pewnie na emeryturze)
zabawę z analogiem polecam właśnie w ten sposób (oczywiście nie koniecznie z taką ilością systemów po drodze, z jaką ja miałem do czynienia) - od najprostszych aparatów do nauki co to jest ostrość, przysłona i czas aż do zaawansowanych, z matrycą, podglądem głębi ostrości, balanced-fill-in flash itp itd. jak się zacznie od razu od automatu, to lepiej wcale nie robić na analogu, cyfra jest tańsza i wygodniejsza.
"Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."
oswiec mnie niby dlacego "chyba ze do slajdow"
olo
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Zabawę z analogiem powinno się zacząć od średniego formatu - daje więcej możliwości twórczych.
Aparat oczywiście bez pryzmatu (kadrowanie i ostrzenie na podstawie oceny czystego obrazu na matówce), pomiar światła - najlepiej światłomierz zewnętrzny.
Ostatnio edytowane przez sławoj ; 10-08-2008 o 19:28
hmm a taki analog żeby współpracował z nowymi szkłami nikona?? jakoś mnie tęsknota naszła na taką zabawkę... nigdy nie miałem ale jak mi teść swojego analogowego starego canona pokazał to zmiękłemtakże też chce
szkoda mi po prostu inwestować w szklarnie na dwa aparaty więc najlepiej taki który wykorzysta nowe obiektywy nikona
posiadam kuku na muniu, poszukuje wspólnika z fiksum dyrdum
nikon f301
mam w stanie idealnym
chcesz to wpadnij
olo
eee ale ty mowisz o obiektywach g to chyba nie bardzo((((
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
fotografią na poważnie zainteresowałem się ze trzy miesiące temu ( w wojsku mnie tym zarazili) więc jaśniej proszę :P seria G?? cóż to takiego?? co by nie działało w takiej puszce z tymi obiektywami??
posiadam kuku na muniu, poszukuje wspólnika z fiksum dyrdum
Skontaktuj się z nami