Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    tylko-tyle
    Gość

Domyślnie

witam wszystkich
    mam pytanie, dopiero zaczynam nauke programu Aperture, wiem, ze na mc mozna tez zainstalowac lightroom i nie jestem pewna czy dokonalam wlasciwego wyboru, czy te programy dzialaja na bardzo zblizonych zasadach czy moze lightroom jest latwiejszy do ogarniecia? do tej pory dzialalam jedynie w photoshopie i cos czuje, ze bez podrecznika bedzie mi trudno nauczyc sie Aperture, niestety nigdzie nie moge znalezc do niego pordecznika, w przeciwienstwie do lightroom, do tego programu jest wiele podrecznikow dostepnych na naszym rynku
    pozdrawiam

Domyślnie

Pracuję na macu, 2 lata używałem ACR, potem dwa miesiące Aperture i od kilku miesięcy Lightroom 2.
    Aperture sprzedałem. Na mojej konfiguracji był wolniejszy podczas obróbki (za to szybszy przy eksportowaniu).

Prawdopodobnie dlatego narzekałem na interfejs, gdyż przestawienie się z suwaczków i efektów w Adobe (od zawsze Photoshop do rawów) na Applowskie, kosztowało mnie dużo czasu. W końcu się poddałem, zainstalowałem demo Lightrooma i dwa dni później kupiłem pełną wersję.
    pozdrawiam
    Philipp Gmür Fotograf Poznań

Domyślnie

Ja sobie potestowalem Aperture, wczesniej troszke LR i kupilem LR2, jak dla mnie jest ok
    ps a do katalogowania i tak uzywam fotostation

Domyślnie

Minęły dwa latka, mamy nowe wersje programów.
    Który program Waszym zdaniem jest szybszy/sprawniejszy i oferuje więcej możliwości?
    Pozdrawiam!
    Aria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blady_kriss Zobacz posta
    Minęły dwa latka, mamy nowe wersje programów.
    Który program Waszym zdaniem jest szybszy/sprawniejszy i oferuje więcej możliwości?
    Pozdrawiam!
    Nie wiem jak to możliwe ale OS X-a używam od miesiąca a Windowsa, począwszy od 3.1, od prawie 20 lat. O dziwo Aperture 3, podobnie jak OS X jest dla mnie o wiele prostszy a co najważniejsze efektywniejszy, od kopa mogę robić to co wcześniej zajmowało mi dużo więcej czasu i czego przez to nie szlifowałem. Pokaz slajdów, export do iPada czy 1080p, stronka www na odpowiednim do włożonego czasu pracy poziomie, dodatkowo za kilkanaście dolarów dodatkowe szablony... Wszystko to w Lightroomie niby jest ale w Aperture działa jakby lepiej, ładniej, (wraz z obsługą) szybciej, czyli generalnie efektywniej.

Pewnie znajdą się tacy, którzy będą ze mną polemizować ale przy założeniu ceny sprzęt + soft 1:1 nie ma nawet o czym mówić i wybieram MAC-a natomiast w obecnej sytuacji rynkowej zmuszony jestem do dzielenia pracy między MAC-a a PC, ale już niedługo.

Domyślnie

a ja wybieram mac i LR
    jakos aperture mi nie podszedl

Domyślnie

Ponieważ działam na obu systemach to korzystam z LR. Aktualna wersja znacznie różni się od pierwowzoru. Nie co do zasady działania, ale co do możliwości.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów