Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17
    MariuszF
    Gość

Domyślnie Aperture kontra Lightroom

Dzien Dobry.
    Opisywany wczesniej problem z powolnoscia dzialania Capture NX2 i sposobem uzytkowania tego wynalazku rozwiazalem bardzo prosto - odinstalowujac to cos (do teraz mam nocne koszmary po tym NX2).
    Narazie uzywam Camera Raw 4.5 (D700) i wreszcie da sie pracowac z NEFami .
    Ale kusza mnie inne programy - i dlatego pytanie - czy ktos uzywa programow wymienionych w tytule i moze opisac ich zalety i wady ? A moze jakies inne ?

Dziekuje i pozdrawiam, Mariusz.

Domyślnie

Lightroom bardzo dobrze wspominam z obrabiania duzej ilosci RAWow. A wlasciwie z ich wywolywania, hurtowy export, zmiana rozmiaru itd ... przyjemne narzedzie
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

Sporo uzywalem LR, jeszcze na PCie, ale po zabawie Aperture sprzedalem PC i kupilem MACa. Dla mnie Aperture to nie tylko program do obrobki, ale system katalogowania, obabiania, przygotowywania etc. zdjec. Ciezko tak po prostu wymienic wady i zalety, tych programow, musialbys sprecyzowac pytanie (pytania). W kazdym razie ja wole Aperture i to zdecydowanie.

Nie wiem jak w LR2,ale w 1 nie bylo mozliwosci pracy na dwoch monitorach, natomiast Aperture pracuje tu swietnie. Jedyne na kozysc LR to chyba to, ze jest jakby szybszy, ale nie wiem.

MariuszF
    Gość

Domyślnie

Znam CR 4.5 z PS CS3 i widze, ze niezle radzi sobie z RAWami z D700. Jest tez dosc przyjazny w obsludze, logiczny i szybki.
    Czy Aperture, Lightroom lub cos innego wyciagnie wiecej z cieni i swiatel ? Moze jest bardziej intuicyjny w obsludze ?
    Jak wyglada redukcja szumu - w ktorym lepiej zamaskuje szum i zostanie wiecej szczegolow, lepsza ostrosc ?
    I odwrotnie - z ktorego dostane lepsze, wieksze, ostrzejsze ziarno ?

Pytan moze troche sporo i chyba najlepiej, jak znacie jakies strony z porownaniem roznych programow do wolania. Bede wdzieczny za linki...

pozdrawiam, Mariusz.

Domyślnie

Lightroom bazuje na ACR z szopa, poza tym ma bardzo rozbudowane możliwości jeżeli chodzi o katalogowanie, tu nie ma mowy że szukasz jakiegoś zdjęcia dłużej niż parę sekund (oczywiście pod warunkiem że utrzymujesz jakiś logiczny porządek z katalogami, tagami itp) OD wersji 2.0 masz możliwość pracy dwumonitorowej. LR świetnie się integruje z PSem jeśli chodzi o dalszą bardziej zaawansowaną obróbkę, choć mi w pewnie 95% wystarczą możliwości samego LR. Nie bawiłem się jeszcze LR2 więc trudno mi powiedzieć na ile zamiany w stosunku do ver.1.4 podniosły komfort pracy i możliwości, ale wszędzie trąbią w necie, że to nie są kosmetyczne różnice.
    Do tej pory nie podobało mi się w LR ubogie ustawienia przy eksportowaniu zdjęć (brak dodawania ramek, podpisu czy wyostrzania po przeskalowaniu zdjęcia) ale już dla starej wersji były pluginy, w v.2.0 podobno też wzbogacili ten moduł.
    Acha jeszcze w starej wersji zabrakło korekty perspektywy i wad optycznych obiektywów oraz tak sobie działał moduł odszumiania zdjęć, ale dawałem sobie z tym radę normalnym PSem. Z drugiej strony w ilu procentach zdjęć musisz poprawić perspektywę czy je mocno odszumiać?
    Ostatnio edytowane przez alexkoz ; 06-08-2008 o 13:06
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

zobacz jeszcze acdsee pro 2

Oszczędny w słowach Awatar mBak
    Miasto
    dolnyśląsk

Domyślnie

Od czasu gdy wywołanie na PC przy pomocy NX kilku fotek trwało noc, a na MAC'u kilka minut, przesiadłem się na MAC'a.
    Aperture był pierwszym słusznym wyborem, ale D3 zmusiło mnie do przesiadki na Lightroom'a.
    Aperture to bajka, ale Lightroom i stajnia Adobe to inna bajka. Polecam Lightrooma Zmieniając puszkę nie będziesz czekał na upgrade
    Lightroom = szybko, hurtowo, logicznie, pokatalogowane foty, współpraca z PS.
    D3|24/3,5PC|14-24/2,8|24-70/2,8|70-200/2,8VR|200-400/4VR|50/1,4|60/2,8|TC-20EII|SB-800|SB-900| 5D Mk II|24-70/2.8L|15/2.8|24/1.4|85/1.2 Leica M9+Summilux 24/35/50mm f/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta
    Lightroom bazuje na ACR z szopa
    tyle, ze jest spooooro wolniejszy...

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta
    Z drugiej strony w ilu procentach zdjęć musisz poprawić perspektywę czy je mocno odszumiać?
    Czasami wszystkie zdjecia z sesji.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Miałem okazję pracować na Aperture na Mac-u i u mnie na PC (Lightroom) powiem szczerze ze programy są bardzo podobne w obu przypadkach. Jak zwykle wszystko zależy jaki ma się komputer, (wiadomo MAC MACowi nie równy) zauważyłem, że nieraz ludzie myślą o MAC = wielka wydajność i wogóle wszystko super, moim zdaniem jest tak jak w PC, nie bronie tu PC w żadnym wypadku ale naprawdę dobrze skonfigurowana jednostka typu PC jest bardzo wydajna i pracuje się świetnie. (zaznaczam, że mówię tu o zastosowaniach domowo hobbystycznych) MAC natomiast jest jakiś bardziej twórczy, ma sie wrażenie, że pracujesz na naprawdę czymś wyjątkowym i jesteś bardziej kreatywny...dziwne uczucie, może to tylko moja próżność .

Przy okazji polecam książkę do Lightrooma http://helion.pl/ksiazki/sekcyf.htm.

Pozdrawiam Artur
    D800 2xD700 14...200 f2.8, 85f1.4, S14f2.8, 35f2,

Domyślnie

oj Jeger obawiam się że pewnie nieswiadomie sciągasz rozmowę na niebezpieczne tory: Mac kontra piec. Sam jestem użytkownikiem MACa w domu i PCta w robo i powiem szczerze, że OS-X na początku kosztował mnie trochę nerwów, bo musiałem walczyć z silnymi przyzwyczajeniami, ale dzisiaj jestem szczęśliwy że mam jabłko w domu. Jeżeli chodzi o programy, to rzeczywiście chyba grubych różnic między nimi nie ma. Wybrałem LRa, bo udało mi się go kupić za połowę ceny.

PS Ta książka mi dużo dała i szybciej nauczyła programu.
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów