Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Domyślnie

Pewnie, że lepiej... jeśli się wie o czym chce się czytać
    Jeśli dostanie propozycję (nie nakaz) kupna czegoś, to już wie czego szukać na forum...

Jeśli dostanie nakaz, to jako nieświadoma, weźmie i kupi to wszystko, i... połowa tych rzeczy może leżeć bezużyteczna... Fakt, nauczy się na własnych błędach. Dzięki "pomocy" forum.
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

jaaaasne, bo każdy zaraz taki chętny żeby lecieć do sklepu i kupować
    a jak dostanie listę to nagle zacznie szukać
    czytać, czytać, czytać
    jak się nie ma pojęcia co do czego to akurat wiadomo co będzie z listy trzeba kupić
    przykłady sztandarowe:
    dodatkowa karta
    dodatkowa bateria

znam sporo osób, którym te dodatki są na ... mają 1x8GB, czy 1x4GB i wystarcza w każdych okolicznościach (mnie czasami i 24GB jest mało )
    ja latam z dwoma (zaraz dokupię trzeci) akku, inni używają jednego i nie mają z tym problemu
    świadomości nie nabywa się od czytania listy, tylko na podstawie WŁASNYCH doświadczeń, a bez nich taka lista jest o kant d... potłuc,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    w górach robienie zdjęć bez filtra UV to nieporozumienie
    To jak to jest naprawdę z tym filtrem UV. W wiekszości książek i opracowań pisze się że stosowanie filtra UV jest zasadne gdy rejestrujemy zdjęcie na błonie fotograficznej i że wpływ promieni UV na matryce aparatu jest żaden lub niezauważalny. Sam osobiście nie zauważyłem żadnej różnicy na zdjęciach wykonanych w górach z lub bez filtra. Różnica nieznaczna jedynie była w pogorszeniu ostrości. (Marumi WPC slim). Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zooza1
    Witam,
    pewnie taki temat już nie raz przewinoł się przez te forum (WIĘC PROSZĘ NIE KRZYCZEĆ), ale interesuje mnie Wasze doradzwtwo. Wczoraj zakupiłam aparat D40 i na razie staram się go poznać To jest moj pierwsze aparat takiej klasy i domyslam się, że troche czasu mi zajmie opanowanie podstawowych funkcji
    Zooza, mogłaś poczytać opinie ekspertów, a teraz proponuję słów kilka od totalnego amatora Kupiłam D40 wiosną. Mam na koncie dopiero około 1500 zdjęć, więc ciągle jeszcze poznaję aparat. Idąc po niego do sklepu zarzekałam się, że nic do niego więcej nie dokupię. W miarę poznawania sprzętu to się trochę zmieniło. Po tych kilku miesiącach fotografowania zaczęło mi brakować obiektywu 55-200 i to będzie mój następny wydatek. Zdecydowałam się również na filtr UV. Jak widać zdania na jego temat są podzielone, ale cena na forumowej giełdzie była taka, że nie było się nad czym zastanawiać. Na razie uważam, że statyw nie będzie mi potrzebny, ale nie wiem, co powiem za kilka miesięcy. Moim zdaniem nie ma sensu kupować wszystkiego na raz, bo i tak tego nie wykorzystasz, a już na pewno nie w tydzień po zakupie aparatu. Zapotrzebowanie na akcesoria przyjdzie z czasem. Póki co polecam dostępne w internecie poradniki na temat fotografowania. One też podpowiedzą Ci, w co warto ewentualnie zainwestować. Powodzenia z nową lustrzanką! Po kompakcie to jednak spora odmiana

Domyślnie

Nie wiem czy się jasno wyrażam.

Chodzi mi o jakość porad: proponując taki, np filtr UV skłaniajmy do poszukania info o nim - znajdzie i zdecyduje czy potrzebny. Jeśli nie poszuka Jej/Jego sprawa.

Pisząc: KUP UV - możemy wpędzić tylko w niepotrzebne koszta. Nabierze doświadczenia i po pewnym czasie stwierdzi, że to nie było potrzebne... będąc laikiem zaufała, wydawać by się mogło, bardziej doświadczonym forumowiczom, a okazało się co innego (skoro każą, to wiedzą co robią)

Krótko mówiąc: "przemyśl zakup" a "kup". Dla mnie to duża różnica (a mając 200-500 postów na forum w oczach laika można być uznanym nawet za guru jakiegoś...)

Jaśniej już nie potrafię, więc kończę już ten temat.

P.S.
    I życzcie mi dobrego światła - 2 godz. i 18min temu zacząłem urlop.
    Pa!

P.S 2:
    O! tak jak Rycerzyk! To jest porada!
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 06-08-2008 o 10:24
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rycerzyk Zobacz posta
    Zooza, mogłaś poczytać opinie ekspertów, a teraz proponuję słów kilka od totalnego amatora Kupiłam D40 wiosną. Mam na koncie dopiero około 1500 zdjęć, więc ciągle jeszcze poznaję aparat. Idąc po niego do sklepu zarzekałam się, że nic do niego więcej nie dokupię. W miarę poznawania sprzętu to się trochę zmieniło. Po tych kilku miesiącach fotografowania zaczęło mi brakować obiektywu 55-200 i to będzie mój następny wydatek. Zdecydowałam się również na filtr UV. Jak widać zdania na jego temat są podzielone, ale cena na forumowej giełdzie była taka, że nie było się nad czym zastanawiać. Na razie uważam, że statyw nie będzie mi potrzebny, ale nie wiem, co powiem za kilka miesięcy. Moim zdaniem nie ma sensu kupować wszystkiego na raz, bo i tak tego nie wykorzystasz, a już na pewno nie w tydzień po zakupie aparatu. Zapotrzebowanie na akcesoria przyjdzie z czasem. Póki co polecam dostępne w internecie poradniki na temat fotografowania. One też podpowiedzą Ci, w co warto ewentualnie zainwestować. Powodzenia z nową lustrzanką! Po kompakcie to jednak spora odmiana

Witam,
    ja rowniez dopiero zaczynam swoja przygode z fotografia ale np nie wyobrazam sobie jak bym mogl funkcjonowac bez statywu, wg mnie to podstawa Jezeli chodzi o akumulatorek to narazie mi w zupelnosci wystarcza robie na 1 naladowaniu okolo 1000zdjec, natomiast od kad zaczalem robic zdjecia w formacie RAW zauwazylem ze karta 4gb to zdecydowanie zamalo-raptem 300zdjec, tak wiec na jakis dluzszy wypad bedzie trzeba dokupic troszke pamieci

Domyślnie

MZ skoro aparat masz od kilku dni to odpowiedź na Twoje pytanie jest prosta - NIE kupuj nic! Poświęć trochę czasu na poznanie aparatu, porób nim trochę zdjęć, poczytaj forum a z czasem sama dojdziesz do wniosków co Ci jest potrzebne.

Ja do tej pory mam "gołego" kita bez żadnego UV i jakoś mi tego nie brakuje. Nie rozumiem stwierdzenia, że jest "obowiązkowy". Tym bardziej, że jak pisali przedmówcy stosunek ceny filtra do obiektywu nie skłania do takich zakupów.
    Dodatkowy akumulator? - Na tym jednym który mam mogę spokojnie robić zdjęcia cały dzień i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby padł więc dodatkowy też nie jest niezbędny.

Podsumowując - poczekaj z kolejnymi zakupami i zrób je świadomie a nie dlatego, że ktoś Ci tak poradził.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adamson
    Witam,
    ja rowniez dopiero zaczynam swoja przygode z fotografia ale np nie wyobrazam sobie jak bym mogl funkcjonowac bez statywu, wg mnie to podstawa
    A ja sobie wyobrażam I właśnie dlatego moim zdaniem trzeba po prostu iść w plener i fotografować, a wtedy można się przekonać, jakie zdjęcia chcemy robić i czego nam brakuje, żeby zrobić je dobrze (pamiętając o tym, że kiepskie foto to nie zawsze wina sprzętu) .
    Ostatnio edytowane przez Rycerzyk ; 06-08-2008 o 12:23

Domyślnie

Filtr UV nie jest obowiązkowy, tylko warto go mieć dla świętego spokoju. Tak samo jak pasek od aparatu. Można go mieć na szyi, ale nie trzeba, efekty są różne. Co z tego że kit jest warty 200zł, jak zniszczy się przednią soczewkę to po ptokach. Hoya HMC super kosztuje 45zł, to nie są jakieś gigantyczne koszty. Poza tym filterki nie są urządzeniami jednorazowego użytku, zawsze można taki filterek sprzedać albo używać z innym obiektywem.
    Polecam UV z tego względu, że przez tych kilka pierwszych tygodni nie do końca umiemy posługiwać się aparatem, jak każdą nową zabawką, a głupio by było zniszczyć obiektyw na starcie nie poznawszy jeszcze jego wad

Domyślnie wujek Ken

Cytat Zamieszczone przez zooza1 Zobacz posta
    Witam,
    pewnie taki temat już nie raz przewinoł się przez te forum (WIĘC PROSZĘ NIE KRZYCZEĆ), ale interesuje mnie Wasze doradzwtwo. Wczoraj zakupiłam aparat D40 i na razie staram się go poznać To jest moj pierwsze aparat takiej klasy i domyslam się, że troche czasu mi zajmie opanowanie podstawowych funkcji Ale wybiegajać w przyszłość, chciałabym się dowiedzieć jakie dodatkowe akcesoria polecalibyście do tego wlaśnie sprzetu?! A przy okazji jak Ktoś ma jakieś wskazówki dla Początkującej osoby to chętnie poczytam
    z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość
    Pozdrawiam.
    mysle ze jezeli znasz w miare angielski to moge Ci na poczatek polecic strone www.kenrockwell.com gdzie troche gamoniowaty ale dobry wujek Ken opisuje łopatologicznie (czasem infantylnie) czym dla niego jest fotografia i caly ten bajzel ze sprzetem itd., do tego gosc jest nikoniarzem (i do tego wielkim fanem d40-tki) wiec jest duzo opisow sprzetu i gadzetow Nikona

polecam zamiast kupowania ksiazek i innych akcesoriow zapoznanie sie z filozofia Kena, dopiero po przeczytaniu kilku jego art. zabrac sie swiadomie do wyboru dodatkow i innych foto-gadzetow

nie zrazaj sie stylem i opiniami o Kenie, wiesz facet ma po prostu misje i jest nawiedzony lekko ale w jego art jest sporo zdrowego rozsadku, ktorego czesto brakuje poczatkujacym fotografom
    pozdrawiam,
    Krzysiek

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów