Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: WB w D200

Domyślnie

szczerze, to czytalem tylko raz (przepraszam, przepraszam...) instrukcje do puchy-marzenia i nie pamietalem tych pre razy 5.
    pewnie dlatego jade na auto, a ze robie w krajobrazie a nie kosciele, to jakos to chodzi.
    Szczerze to jestem z auto WB zadowolony i rzadko kiedy cos zminiam na kompie.
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

Jacek_Z , balans bieli w D100 uważam za wyśmienity, lepszy niż w D70 choć być może nie tak dobry jak w D200 czy D2...

krzysztof jot - auto WB wcale nie utrudnia późniejszej jego korekcji, bo przecież korygujemy do określonej temperatury, więc to że w tych samych warunkach na AUTO bywa różnie lub w różnych warunkach bywa tak samo wcale nie przeszkadza
    DSLRowanie, taniec towarzyski, siatkówka, wino chilijskie

www.sztukapatrzenia.pl

Domyślnie

do tej pory na pre lecialem w trudnych warunkach, ale czasami zauwazam ze AUTO radzi sobei ok. Ale ma lekkie wachjania temperatury i czasami ten niebeiskie czy zielony jest rozny na roznych zdjeciach, jak to auto. Wiec zaczne sie bawic jednak z tym stałym WB
    Mam Nikona, Nikonke i małe Nikoniątka! Ślubna galeria:
    http://www.your-image.pl,http://www.bugdi.digart.pl,http://plfoto.com/53640/autor.html ;

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Mogę jedynie powiedzieć że AWB w D200 dziala znacznie lepiej niz w D70.

Domyślnie

gregorie7 : ...balans bieli w D100 uważam za wyśmienity...

? no troche mam doswiadczenia - miałem D100, D70 i D70s i jesli WB jest
    w D100 wysmienity - to chyba fotografujesz albo stale w studio albo przy
    pieknej słonecznej pogodzie w stałych niezmiennych warunkach. Bo takie
    "odjazdy" jak sie trafiały D100 to juz dzis chyba tylko w tanich kompaktach

Domyślnie

D100 jak zauważyłem ociepla jedynie lekko kolory na ustawieniu automatycznym, ale jest to tendencja stała w określonych warunkach, nie ma sytuacji w których 'wariuje' i ostatnio nawet w warunkach katedralnych gdzie zdjęcia trzeba było robić na ISO >800 w trakcie obróbki wystarczyło skorygować WB o praktycznie stałą wartość, naprawdę nie miałem jak dotąd żadnych przykrych niespodzianek ze strony WB w D100

dlaczego nikt nie pisze o korekcji wartości 'Tinta', bliźniaczym parametrze WB, jak zauważyłem robiąc testowe fotki to w słabym świetle nawet D200 się nieco myli pod tym względem
    DSLRowanie, taniec towarzyski, siatkówka, wino chilijskie

www.sztukapatrzenia.pl

Domyślnie

pretensje mozna miec do Auto WB, a nie do całego balansu bieli.
    Jak ktoś się chce przekonać jak się spisuje ten czy inny aparat proponuję zastosowac nastepującą procedurę sprawdzenia AWB:
    ubrać dziewczynę/żonę/kochankę w czerwony sweterek/bluzkę/koszulkę (niepotrzebne skreślić) wyjść na spacer do lasu czy w inne miejsce gdzie jest dużo zielonego (trawnik)
    a następnie robić na zmianę zdjęcia portretowe, potem całej postaci, plan amerykański, popiersie. Potem popatrzec na kolor skóry na wszystkich tych zdjęciach. Będzie równo - OK. Odchyłki - no cóż, sa zawsze lepsze modele aparatów.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów