Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: WB w D200

Domyślnie

wracając do postawionego na początku pytania -
    naswietlenie a WB to dwie różne sprawy.
    naswietlanie - nie wiem, może ciut lepiej (mniej niedoświetla niz D70), ktoś w jakimś wątku o D50 pisał, że mu przeswietla.
    WB - duża poprawa - mowa oczywiście o WB Auto, bo predefiniowane były OK w poprzednikach.
    zaczynam się przekonywać do robienia na WB Auto i odchyłki sa akceptowalne.
    W poprzednich modelach to była tragedia. Dlatego nie polecam starych puszek - jak D100.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

z wszystkich puszek które mam/miałem: D70, d2h, d200, WB Auto w D200 działa zdecydowanie najpewniej i najbardziej przewidywalnie.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

bo jest najnowszym body. ja zauważam taka prawidłowość, zresztą nic dziwnego, stale to dopracowują.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Masz rację Jacek_Z. Tylko o ile z D70 to sprawa oczywista, to w przypadku D2h wydawać się może że system oparty o 3 czujniki powinien działać dokładniej.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

ciężko powiedziec. powinien. ale to oczywiśce tez sprawa oprogramowania.
    np pomiar matrycowy powinien byc lepszy od ważonego, a wielopolowy lepszy od tego tylko 5 polowego - a nie zawsze tak jednak jest. To nie to samo, ale więcej nie jest przesądzające o efekcie.

Domyślnie

jak czytam te wasze opowiesci o WB to cos mi sie wydaje ze nie wszyscy radą sobie
    z tym co mają. Po pierwsze - AutoWB w D200 jest zdecydowanie lepsze od poprzednikow,
    a w warunkach na "zewnatrz" trafia w 97%. Natomiast zupełnie nie wiecie co czynicie,
    robiac fotki na automacie WB w zmiennych warunkach - to podstawowy bład, bo bardzo
    utrudnia potem korekcje. Cokolwiek - byle stała temperatura - potem zero problemów
    z korekcja w komputerze. Jesli nie predefiniowane i nie pomiar - to jest jeszcze Kelvin
    ktory bardzo sie sprawdza, a sa tez banki fotek z WB - masz kosciół - robisz fotke w RAW,
    perfekcyjnie dokonujesz korekty w PC zapisujesz na karcie zabierasz ze soba - przenosisz
    WB do ustawien body i lecisz.... dlatego D200 jest bardziej dla pro... albo tych co czytaja instrukcje

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot
    sa tez banki fotek z WB - masz kosciół - robisz fotke w RAW,
    perfekcyjnie dokonujesz korekty w PC zapisujesz na karcie zabierasz ze soba - przenosisz
    WB do ustawien body i lecisz.... dlatego D200 jest bardziej dla pro... albo tych co czytaja instrukcje
    Nie wiem, czy dobrze kojarzę o co z tą funkcją chodzi, ale takie predefiniowane według jakiegoś zdjęcia WB to i d50 ma, chyba, że to nie to samo?

Domyślnie

pebees - D200 może zapamietać w sumie 5 wartości WB pre (1+4), które w dodatku mozna opisać, nazwać po swojemu, dlatego jest jeszcze praktyczniejszy w uzyciu niz D50. ale masz rację, WB pre można i w D50.
    krzysztof jot pisze o jeszcze innej opcji kiedy wartość WB bierze się ze wskazanego przez body zdjęcia. D70 to miał, D50 nie wiem. Ale też nie wiem, czy można było w D70 tak robić, że zdjęcie obrobione i wgrane do aparatu. Własciwie czemu nie? Sprytne.

pebees
    Gość

Domyślnie

Jacek_Z, z tego co piszesz, i z tego jak ja to rozumiem, to d50 ma taką opcję (wb na podstawie zdjęcia wzorcowego). Pięć pre-balansów bieli to może być przydatna sprawa w tym d200

Domyślnie

Jacek_Z, serio jest taka mozliwosc w D70? Jak to zrobic, zeby dzialalo? Bo szczerze mowiac nie przypominam sobie tego ani w instrukcji ani w menu aparatu...
    forum.niekojarze.pl

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów