Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Zalany D200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CodeBoy Zobacz posta
    dlatego pytalem o instrukcje rozkrecenia, zaqnim to dojedzie do wawy i go rusza to mina tygodnie. sam jestem w stanie sobie poradzic z "cola" a potem serwis aby naprawic popsute rzeczy.
    Skoro body jest na gwarancji, to po co chcesz rozkręcać? Jeżeli ta usterka nie jest związana z zalaniem, a rozkręcisz body, to generalnie możesz pożegnać się z gwarancją, a okazać się może, że usterka jest poważna i kosztować cię będzie kilkaset złotych. W żadnym wypadku nie rozkręcaj! Wyślij do serwisu. Jeżeli to zalanie, to i tak będziesz bulił w zieleninie, a jak nie, to będzie to naprawa gwarancyjna...
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Domyślnie

oki , masz racje
    dam mu jeszcze 2 dni moze wyschnie jak nie to pakuje i wysylam.
    D800, D200 + SB900 + N14-24 2.8, N24-120 + N28-300 + N35 + N10,5, Nikon F90x

Domyślnie

w wizjerze widac swiat ale jakby przez taka mgielke
    Jeżeli to bezpiecznik to raczej sam się nie naprawi, ale z drugiej strony jest szansa że to tylko zbieg okoliczności i puszka nie została zalana w środku.
    D610 | N24-70 f/2.8 | N50 f/1.8 | N70-300VR f/4.5-5.6 | SB-900 + MK-900 |

Domyślnie

oki , masz racje
    dam mu jeszcze 2 dni moze wyschnie jak nie to pakuje i wysylam.
    Teoretycznie po zalaniu jakimkolwiek płynem, należy natychmiast odłączyć kompletnie zasilanie, elektronikę powinno się przemyć wodą demineralizowaną, lub specjalnym płynem do czyszczenia elektroniki (zawiera czynne środki czyszczące). Chodzi o to, że po wyschnięciu mogą pozostać różne "naloty", które albo mogą przewodzić prąd lub też wchodzić w reakcję z elementami - przynajmniej taka jest dobra praktyka inżynierka.
    W przypadku cocacoli będzie to z pewnością cukier, ewentualnie kwas fosforowy, który teoretycznie pozostawiony na powierzchni metalu, może spowodować pasywację styków - brak kontaktu.
    W tym przypadku nie radzę jednak na własną rękę przeprowadzać takich operacji - szczególnie że chodzi o coś co kosztuje kilka tysiączków.
    Proponuję nie czekać, tylko natychmiast odesłać do serwisu. Gdyby miało coś wyschnąć i działać, to z pewnością już by wyschło - tym bardziej że mówiłeś, że ewentualnie były to pojedyncze krople.
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!

Domyślnie

wszystko prawda, ja na 90% jestem pewny ze to nie zalanie, podbna usterke mial kiedys moj kolega z D70s, tez sie nie wlaczyl, okazalo sie ze bezpiecznik. Nie wiem jaki jest tutaj, ale mozliwe ze od wstrzasow cos padlo autostrada Praga - Cieszyn jest w strasznym stanie, a potem jeszcze troche fotek w Polsce i padlo do konca.
    Co do coli we wnatrz to nie wierze bo naprawde na obudowie byly minimalne ilosci , pod gumkami tez jakies lekkie zacieki. ale zadna kropla nie weszla dalej, chyba ze naprawde jakis pech.

Pytanie czym wysylac kurierem i ubezpieczac ?

Domyślnie

Zdecydowanie Tak
    D610 | N24-70 f/2.8 | N50 f/1.8 | N70-300VR f/4.5-5.6 | SB-900 + MK-900 |

Domyślnie

a na jaka kwote, pelna ?

Domyślnie

Proponuję DHL, UPS lub DPD (Masterlink). To chyba najbardziej solidne firmy. Co do ubezpieczenia, któraś z tych firm ma ubezpieczenie do 5000 PLN wliczone w cenę, nie wiem tylko która, musisz się dowiedzieć - jak najbardziej ubezpieczyć na 5000 PLN - jeżeli jest nieubezpieczona.
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!

Domyślnie

No więc aparat mam juz naprawiony
    Dalej mogę pstrykać Nikonkiem (gwarancja sie przydała, ale żadnej info nie dostałem co popsute) ważne że w ramach gwarancji

Domyślnie

...gwarancja sie przydała, ale żadnej info nie dostałem co popsute...
    Z tego co wiem to niezgodne z przepisami... no ale najważniejsze, że masz sprawną puszkę

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów