Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Zalany D200

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Zalany D200

No właśnie bylem na urlopie , bylo przecudnie caly czas piekny upal, ale w Pradze dorwala mnie straszna ulewa aparat schowalem pod kurtke deszczowa i po deszczu go wytarlem. Potem robilem jeszcze kilka kart zdjec Pragi. Potem pojechalem do Wro i mialem strasznego pecha w lowepro w komorze nad aparatem otwarla mi sie pepsi i wylala do tej komory, po ok 5 minutach wyjolem aparat (wtedy to zauwazylem) aparat byl lekko wilgotny i mial 2 krople pepsi na body nic wiecej. Wszystko dzialalo slicznie pochodzilem po wro porobilem kilka detali. minely 3 dni i wsadzilem aparat do samochodu pojechalismy ze 150km i wyjmuje aparat a on martwy. No i tak od wczoraj.
    Nie mam pomyslu co sie stalo procz tego ze jednak jakos cos sie wlalo do srodka, niby body na gwarancji ale sie nie oszukujmy to nie przejdzie chyba ze to zbieg okolicznosci ?
    Teraz pytanie wracam do domu dzis i bede mial dostep do narzedzi normalnych

Czy da sie jakos w miare bezpiecznioe dostac do tylnej elektroniki zeby zobaczyc jak wyglada stan i wymyc ja ipa ?
    Znam sie na elektronice i wiem ze moze byc juz po elektronice , wtedy wymiana plyty glownej. ale moze tak jak moja stara komorka po kapieli we wrzacej herbacie wystarczy tylko wyczyscic, dziala do dzis (komorka sony )

Wiem ze kiedys byly gdzies zdjecia z rozbierania zalanego d70 a czy z d200 ktos cos widzial podobnego ?

Ps i tak nie zaluje wyprawy, zdjecia mam przepiekne
    D800, D200 + SB900 + N14-24 2.8, N24-120 + N28-300 + N35 + N10,5, Nikon F90x

Domyślnie

d200 jest uszczelniony. kilka kropel to stanowczo za mało, chyba ze zalałeś przez obiektyw który może nie być uszczelniony. ale to tez 2 krople raczej nie starcza
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

Oki czyli by zostalo ze przez obiektyw, ale wtedy by chyba migawka stanela ?
    a on robil dobrze zdjecia, przez 3 dni. Ale to uszczelnienie znaczy ze elektronika jest w jakims woreczku ? czy bardziej chodzi o te gumowane wykonczenia gniazd ?

Domyślnie

ja w torbie mam Silica Gel w woreczkach, i fociłem w totalnej ulewie długo i namiętnie, nic sie nie stało. Jakieś suszenie tygodniowe i bedzie po sprawie...

Domyślnie

deszczyk czy kilka kropel na pewno nie powinny mu zaszkodzić po to są te uszczelnienia co innego jakby wpadł do wody albo pod niezły strumień wody
    oddaj do serwisu zobaczysz co powiedzą jak zam rozkręcisz to kupa z gwaranci tak masz jakieś szanse ze naprawia

Domyślnie

powinien mieć uszczelki wokół wszystkich otworów na klawisze, kolka etc. Jeśli to wina zalania to musiałoby to być więcej niż kilka kropel na obudowie. Może jakieś ślady na bagnecie? Stykach obiektywu czy coś? bo inaczej to nie wiem jak mogłoby się dostać coś do środka. Aprobowałeś go włączać bez obiektywu/z innym? Sprawdzałeś z inna baterią?
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

inna bateria probowalem , ale nie jestem pewny czy ta druga jest jeszcze naladowana, obiektyw mam 1 przy sobie 18-200
    dzis jak dojade do domu w nocy to zaladuje baterie 2 do ladowarki i wstawie inny obiektyw i dam znac co i jak.
    Oki od rozkrecania sie wstrzymam, moze sam wyschnie jesli cos tam sie wlalo jakims cudem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CodeBoy Zobacz posta
    inna bateria probowalem , ale nie jestem pewny czy ta druga jest jeszcze naladowana, obiektyw mam 1 przy sobie 18-200
    dzis jak dojade do domu w nocy to zaladuje baterie 2 do ladowarki i wstawie inny obiektyw i dam znac co i jak.
    Oki od rozkrecania sie wstrzymam, moze sam wyschnie jesli cos tam sie wlalo jakims cudem.
    Aparat w ogóle jest martwy (wyświetla informacje o karcie na lcd?), czy tylko się nie uruchamia?

Przy założeniu że będziesz dysponował naładowaną (i sprawną) baterią, to do sprawdzenia są dwie rzeczy:
    1) Czy kontakty baterii są właściwe.
    2) Czy obiektyw nie zrobi (lub nie zrobił na stałe) zwarcia na stykach. Podstawowa rzecz to nie montuj żadnego obiektywu i spróbuj uruchomić aparat bez niego.
    3) Sprawdź czy na stopce od lampy nie ma żądnych zwarć.

Jeżeli to nic nie pomoże, to jedynie serwis.
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Domyślnie

Zeby troche rozjasnic sprawe w tej komorze gdzie byl d200 , lezala tez sb600, ona dziala i nic jej nie jest wiec wody nie moglo byhc duzo. na bagnecie znalazlem krople pepsi , ale w komorze lustra juz czysto.

Co do baterii to nie jestem ich pewnien - to dopiero rano jak naladuje
    co do lcd to nie wyswietla nic - czysty wyswietlacz zadnej informacji.
    stopka lampy czysta , byla i jest.

Domyślnie

Sprawdź jeszcze, czy po włożeniu baterii widać cokolwiek w wizjerze.
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów