Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie co tu jest brudnego?

oba zdjecia robione na tej samej ogniskowej, to samo iso, to samo wszystko i na niektórych są kropki bardziej widoczne a na niektórych są minimalnie zauważalne (lewa część nieba) Dlaczego raz one są a raz ich nie ma?
    Co w takim razie jest zabrudzone? Wlazło mi do obiektywu czy do body?

ps. to nie są mewy a na jedna kropka na tym bardziej "czystym zdjęciu to latawiec

http://img60.imageshack.us/my.php?image=79731557jw9.jpg tu Z kropkami

http://img368.imageshack.us/my.php?image=bezui0.jpg a tu BEZ
    D60 - 18-55mm , D3100 - 18-135 mm, PZ42X i inne pierdółki

Domyślnie

brudna matryca, wez kup sobie gruszke i przedmuchaj ja, tylko uwazaj zebys sobie nie wdmuchala wiecej syfu.

Domyślnie

Z tego co widzę w EXIFie to nie jest "to samo wszystko" Na jednym masz f20 na drugim f10. Czym większa liczba przesłony tym syf na matrycy jest bardziej widoczny. Temat wałkowany już wiele razy więc warto skorzystać z szukajki.

Domyślnie

acha, dzięki no to zastosuje się do zaleceń A że nie użyłem szukajki to przepraszam i postaram się poprawić następnym razem

Domyślnie

Przednia soczewka obiektywu lub założony filtr na obiektywie ma małe plamki. Często prawie niewidoczne.
    Żadna brudna matryca!!!
    x

Domyślnie

filtru żadnego nie było a przednią soczewkę staram się czyścić dość często mikrofibra , po za tym te plamki mam już od dawna więc to odpada, po za tym podniosłem lustro i faktycznie widać małe kropki więc to na pewno matryca, teraz tylko muszę zaopatrzyć się w gruszkę

Domyślnie

ZOO wygięte z aluminiowego drutu. Czy też będziemy dmuchać po matrycy?
    Zwiększanie głębi ostrości ( zamykanie przysłony) ujawnia szczegóły przed obiektywem i ewentualnie w nim samym (w korpusie obiektywu). Jeśli coś leży na matrycy i zasłania padające światło to wielkość przysłony jest bez znaczenia. Wyobraź sobie taką sytuacje teoretycznie, że wsadziłeś na matrycę małą monetę. Albo zdechła mucha i tam leży. Na samym środku żeby było bardziej dramatycznie. Zgodzisz się, że będzie to zaśmiecać każde zdjęcie bez względu czy przysłona jest F4, F16 czy F25.
    x

Domyślnie

Andrzej ma racje!
    Nikon D80 + case&tripod Vanguard
    Nikkor 18-55/3.5-5.6 VR | Nikkor 70-210/4 | Nikkor 50/1.4
    SanDisk SDHC 2x4GB Extreme III | Nikon SB-800 | Nokia N82 and Nokia E55 in future

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

E tam. Andrzej nie do końca ma racje.
    Plamy na matrycy stają się tak samo bardziej widoczne w zależności od przysłony. Na dużych otworach często są w ogóle niewidoczne, a po przymknięciu pojawiają się. Zdechła mucha czy moneta nie będą leżeć bezpośrednio na czujnikach tylko trochę przed nimi, więc w zależności od przysłony będę różnie zasłaniać matrycę.
    Żeby syf z obiektywu był widoczny musi być naprawdę duży - rob3rt by go z pewnością zauważył - tak jak ten drut z napisem zoo. Na matrycy wystarczy mały pyłek. Przedmuchać i będzie gites - zresztą zobaczysz, jeśli podmuchasz to te pyłki się przesuną.
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

nie, andrzej nie ma racji. jesli jest syf na matrycy to bedzie on roznie widoczny w zaleznosci od przyslony. a to co jest na zdjeciach rob3rta ewidentnie wyglada jak syf na matrycy.

oo Macro byl pierwszy wsadz sobie palec przed przednia soczewke po wyostrzeniu na punkt w oddali i zobacz jak wiele zasloni..
    Ostatnio edytowane przez maly5 ; 03-08-2008 o 14:02
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów