Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Nowy Pentax

Domyślnie

Nie mówię, że nie jest fajny. Mnie w dslr Pentaxa, drażni wielkość puszki.

K100D to chyba bardziej ta półka co D50.

Też z niecierpliwością czekam na model profi .
    Niewiele było widać, ale zapowiada się ciekawie.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

To wszystko to kit. Bardziej interesujący jest ich średni format. Wraz z premierą owej 10 MP puchy ma pojawić sięteż cyfrowa wersja 645. Matryca 18 MP niby niewiele, ale za to ma to mieć cenę 24.000 zł. Czyli kwotowo mniej więcej poziom Canon EOS 1Ds Mark II. Będzie to więc najtańszy MF na rynku.
    Jeżeli te wszystkie pogłoski się potwierdzą - może być w tym roku ciekawie...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Heh - to jest model tani ale ma o wiele lepszy wizjer i budowe od D50... Korpus jest maly ale b. ladnie wyprofilowany ma uchwyt... Obsluga czegos co znacie jako "AF-S" takze jest... no i stabilizacja z manualami mnie bardzo zaskoczyli Yeeees

Szkielek na bagnet K jest na rynku mnostwo a pewnie spora czesc z Was wie, ze powloki SMC w szklach firmy Pentax sa jedne z najlepszych na swiecie (mowi sie, ze dorownuje im tylko *T Zeissa)... Napewno sa lepsze niz w posiadanych przeze mnie Nikkory a mialem ich kilkanascie pewnie...

10mpix na jesien bedzie naprawde ciekawy - stabilizacja i AF-S, do tego kity 16-50/2,8 i 50-135/2,8, jakies wroble cwierkaja tez o uszczelnieniu...

A 645D to juz odlocik - mialem okazje pobawic sie aparatem Pentax 645N na III Polish Pentax Day w Lebie w ubiegly weekend... Powalil mnie - autentycznie - swoim wykonaniem, wizjerem, mobilnoscia - w sumie niewiele ciezszy od takiego F5 a klatka wieksza o 2,7 raza Taka cyfra to bedzie malina

Pzdr
    Spinner

[ Dodano: Sro Maj 24, 2006 10:11 am ]
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    Spinner wiedziałem, że będziesz zachwycony, to ciebie miałem na mysli.
    nie zdziwiłbym sie gdybyś sie przesiadł, bo to będzie takie D70 ze stabilizacją.
    ale ty masz szkła, a inni?
    gdyby koniecznie chcieli stabilizacji to wszyscy pracowaliby na Konica-Minolta D7 czy D5 które oferują to samo co pentax ale wiele wczesniej.
    Heh Owszem - ale Konika Konika ale co tam za szkla podlaczysz?? Manuali nie lyka i nie stabilizuje z nimi, M42 tyz pewnie nie, kitowe szkielka jak "kupa" a APO drogie i rzadkie... Ale sam korpus D7D jest fajowy - to trzeba przyznac-)

[ Dodano: Sro Maj 24, 2006 10:18 am ]
    Cytat Zamieszczone przez Maras
    Z drugiej strony, jeżeli to będzie naprawdę tania puszka (cena 700 baksów za body z kitem na starcie) to może skusić. W dodatku gdy potencjalny użytkownik zobaczy w jakich cenach można zdobyć obiektywy na Allegro czy e-beyu. Właśnie w ten sposób można zbudować sobie tanim kosztem system.
    A z tego co pamiętam, to 10 Mpixlowy odpowiednik D200 ma pojawić się jesienią i to chyba też z SR.
    Ok, to jest wlasnie to - jest sporo fanow manualnych, klasycznych lustrzanek na bagnet K a nawet M42 (blekitnej krwi Takumary SMC itp ) - teraz do swoich cacek dostaja powoli DSLR z porzadnymi wizjerami i stabilizacja... Dobrze marketingowo naswietlone moze byc naprawde super sprawa...

Pzdr
    Spinner
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Spinner
    Heh - to jest model tani ale ma o wiele lepszy wizjer i budowe od D50... Korpus jest maly ale b. ladnie wyprofilowany ma uchwyt... Obsluga czegos co znacie jako "AF-S" takze jest... no i stabilizacja z manualami mnie bardzo zaskoczyli Yeeees

Szkielek na bagnet K jest na rynku mnostwo a pewnie spora czesc z Was wie, ze powloki SMC w szklach firmy Pentax sa jedne z najlepszych na swiecie (mowi sie, ze dorownuje im tylko *T Zeissa)... Napewno sa lepsze niz w posiadanych przeze mnie Nikkory a mialem ich kilkanascie pewnie...
    To wszystko jest prawda. Jednak mnóstwo szkieł nie powstało wczoraj. Body drzewiej pentak też nie miał najgorszych, jednak popularności oszałamiającej nie zrobił, tym bardziej w naszym kraju. Dlaczego miało by być tak teraz, tym bardziej że część potencjalnych userów obawia się zniknięcia marki (szkoda by było), podobnie jak było z KM (tyż szkoda).
    Dobrze że jest to body, bo coś się dzieje, jest jakaś alternatywa, a potentaci nie mogą dać se na wstrzymanie
    pozdrawiam Krzysiaczek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    stolica Warmii

Domyślnie

......do tego kity 16-50/2,8 i 50-135/2,8
    Spinner gdzie mogę poczytać o tych szkiełkach?

Domyślnie

drzewiej pentak też nie miał najgorszych, jednak popularności oszałamiającej nie zrobił, tym bardziej w naszym kraju. Dlaczego miało by być tak teraz

A kto tak mowi, ze tak ma byc Wazne, ze dla nas, fanow tej zasluzonej i sympatycznej marki, dalej robia fajne rzeczy... Sek w tym, ze mimo masy fajnych rozwiazan nie umieli sie nigdy "chwalic marketingowo" a w Polsce to juz wogole tragedia - idziesz do marketu, sklepu, FJ itp a tam Canon, Konika i Nikon

Ja osobiscie lubie byc ciut inny - wlasnie z Pentaksem na szyji... Nie sztuka kupic 20D czy D200 plus 3 szkla... Bo testy, bo wszyscy itp... Owczy ped...

Zreszta tak to juz jest jak sie cos lubi... i zyczmy dobrze Pentaksowi - porzadna konkurencja to jest to

Pzdr
    Spinner
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

drzewiej pentak też nie miał najgorszych, jednak popularności oszałamiającej nie zrobił, tym bardziej w naszym kraju. Dlaczego miało by być tak teraz

A kto tak mowi, ze tak ma byc
    Ostatnie zdanie w pierwszym poscie tego watku

Ja osobiscie lubie byc ciut inny - wlasnie z Pentaksem na szyji... Nie sztuka kupic 20D czy D200 plus 3 szkla... Bo testy, bo wszyscy itp... Owczy ped...
    Wiesz ja tak samo mówiłem, jak w pierwszej połowie lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, kupowałem swego pierwszego nikona. I popatrz co to się porobiło no
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Jeśli tak, to w podobnej sytuacji - za czasów analoga był Olympus.
    Pentax miał LX, a Olympus OM4 Ti. Oba body świetne, miały wszystko co zawodowcowi trzeba. Po co wymysloną te cyfre?
    Wracając do Olympusa optykę też mieli świetną - co najmniej równą pentaxowskiej, jak nie lepszą.
    szkoda, że w czasach cyfry kombinują inaczej - po swojemu. te 4/3 nie bardzo sie przyjmuje. nie wiem czy teraz tego nie załują.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    stolica Warmii

Domyślnie

...te 4/3 nie bardzo sie przyjmuje. nie wiem czy teraz tego nie załują.
    Jacek_Z napisz swoje stwierdzenie (swoją tezę) na forum olka to pewnie Cię zlinczują

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomecki
    ...te 4/3 nie bardzo sie przyjmuje. nie wiem czy teraz tego nie załują.
    Jacek_Z napisz swoje stwierdzenie (swoją tezę) na forum olka to pewnie Cię zlinczują
    Ponieważ u nich 4/3 się przyjęło
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów