no widze ze jednak warto przejsc na nefy.. tylko teraz co do kompa.. jakie sa minimalne wymagania zeby to szybko i sprawnie szło ?
tylko wiece.. nei piszecie mi tu ze 100 giga ramu, procsor 20 giga i takie tam bo tez nie mam kokosow ;p
Szukaj
no widze ze jednak warto przejsc na nefy.. tylko teraz co do kompa.. jakie sa minimalne wymagania zeby to szybko i sprawnie szło ?
tylko wiece.. nei piszecie mi tu ze 100 giga ramu, procsor 20 giga i takie tam bo tez nie mam kokosow ;p
Coroner:
Zacznij od zabawy w Irfanie. nacisnij "Shift + G" i pobaw sie suwaczkami. Zobaczysz do czego sluzaa i jak nimi operowac.
Potem jeszcze "Ctrl + E", gdzie poznasz wyostrzanie, rozmycie i inne duperele.
Nastepnie w sofcie do wywolywania poszukasz podobnych funkcji i bedzie duzo latwiej sie odnalezc.
Glowna zaleta NEFa jest wieksza rozdzielczosc bitowa.
W JPG, kazdy kolor skladowy reprezentuje 256 poziomow (8 bit na kolor), a w przypadku NEF, nalezy to pomnozyc przez 16, co nam daje 4096 poziomow (12 bit na kolor), zatem plynnosc tonalna bedzie znacznie wieksza i mozna z tego dosc swobodnie wyciagac szczegoly (zwlaszcza z cieni), unikajac jednoczesnie artefaktow (gwaltownych przeskokow tonalnosci).
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Używam Photoshopa Elements'a 6. Camera Raw działa bez problemu.Włączony program i zdjęcie w ACR to zajętość pamięci od 200-300MB. Zawsze możesz poćwiczyć na trialach.
D300s - S18-50 - N70-300VR - SB600
Jeśli chcesz rozpocząć przygode od PS-a to proponuje ci Adobe Photoshop CS2no widze ze jednak warto przejsc na nefy.. tylko teraz co do kompa.. jakie sa minimalne wymagania zeby to szybko i sprawnie szło ?
03-08-2008 23:50
Wymagania systemowe:
- Procesor Intel XeonT, Xeon Dual, Intel Centrino, Pentium III lub 4
- System operacyjny Microsoft Windows 2000 z Service Pack 4, lub Windows XP z Service Pack 1 lub 2
- 320MB RAM (zalecane 384MB)
- 650MB Wolnego miejsca na dysku
- Monitor i karta graficzna pracująca co najmiej z rozdzielczością 1024x768 i 16 bitowym kolorem
- Internet lub połączenie telefoniczne w celu aktywacji programu
a na uwadze przydał by się naprawde duży dysk abyś miał gdzie pomieścić swój zbiór kolekcji.
Skontaktuj się z nami