Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Domyślnie Nikon Nikkor 105 mm F2.8 G AF-S VR IF-ED MICRO

Witam
    Jestem początkujący więc mam pytanie czy w/w obiektyw będzie współpracował z nikonem D50 ?

pozdrawiam

Domyślnie

Nie widzę przeciwwskazań
    pozdrawiam Krzysiaczek

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Krzysztof_

Ten nikkor został stworzony do współpracy z cyfrowymi lustrzankami i będzie doskonale współpracował z D50, choć z pewnością byłoby mu lepiej z D200

Pozdrawiam

Domyślnie

Krzysztof_, szkiełko zajebiste i jeszcze vr.
    Będzie Bosko z D50 i D70 i D 200 .
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Jak na początkującego to niezłymi szkiełkami się interesujesz?
    A będziesz potrafił je wykożystać?
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

w informacji prasowej wyczytałem: " System VR... jego działanie obejmuje zdjęcia wykonywane z minimalnej odległości 3 metrów " hmm... czy to oznacza, że VR nie można wykorzystać w makro?

Domyślnie

w makro raczej vr sie nie przyda zwlaszcza jak chcesz miec 1:1, glebia ostrosci jest tak mala ze kazde poruszenie bedzie widoczne, tylko statyw. Ale do portretu lub krajobrazu super sprawa

Domyślnie

rafau - gdzie to było napisane - to bardzo ciekawe.
    to dotyczyło tego obiektywu 105 macro - czy w ogóle systemu VR?
    przyznam, że to trochę dla mnie dziwne.

fridrich - zdjęcie może być nieostre bo coś nie wlazło w głębie ostrości, albo dlatego, że poruszone. to dwie różne przyczyny.
    jeśli przymyka się do f=22 by mieś dużą głębie ostrości, to uzyskuje sie w konsekwencji długi czas naświetlania. VR się wtedy bardzo przydaje. chodzi właśnie o to, by nie trzeba używac statywu a robić z ręki. VR ma największy sens własnie w makro.
    nie przydaje sie w normalnej fotografii szybko poruszających sie obiektów bo długi czas rozmyje obiekt.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z, na przykład tu.
    Jacek

Domyślnie

Jacek Z napisał
    VR ma największy sens własnie w makro.
    nie przydaje sie w normalnej fotografii szybko poruszających sie obiektów bo długi czas rozmyje obiekt.
    zgadzam się i dlatego zastanawiam się czy warto dopłacić kilkaset pln do wersji vr... skądinąd fajnej zabawki, ale jeśli ktoś będzie używać tego obiektywu głównie do zdjęć makro wiec może lepiej wybrać starszą wersję, której wszak niewiele można zarzucić

ps. tekst pojawił się w naszym ulubionym ChipFotoVideo nr3/2006, więc może jest inaczej niż napisali... oby

[ Dodano: Sob 20 Maj, 2006 ]
    Jacek_Z, na przykład tu.
    aha, a jednak się nie mylili... szkoda

[ Dodano: Sob 20 Maj, 2006 ]
    cytat:
    " Udoskonalony system redukcji wibracji (VRII) pozwala fotografom robić ostre zdjęcia przy czasach otwarcia migawki o 4 stopnie dłuższych [ostrość ustawiona w zakresie od nieskończoności do 3 m (współczynnik odwzorowania 1/30x)] w porównaniu do konwencjonalnych obiektywów. Negatywne oddziaływanie drgań aparatu jest szczególnie widoczne w makrofotografii i może mieć znaczny wpływ na ostrość zdjęcia. Teraz w obiektywie Micro-Nikkor po raz pierwszy zastosowano opracowany przez firmę Nikon system redukcji wibracji i w ten sposób zwiększono elastyczność zastosowania - technologia ta pozwala zapewnić lepszą ostrość i jakość zdjęć makro robionych z ręki. Kolejną korzyścią systemu VRII jest stabilny obraz w wizjerze, który ułatwia kadrowanie nawet podczas fotografowania przy znacznych powiększeniach "

To ja już jestem głupi, ma ten vr zastosowanie w makro, cz też nie ma...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów