Witam
Jestem początkujący więc mam pytanie czy w/w obiektyw będzie współpracował z nikonem D50 ?
pozdrawiam
Szukaj
Witam
Jestem początkujący więc mam pytanie czy w/w obiektyw będzie współpracował z nikonem D50 ?
pozdrawiam
Nie widzę przeciwwskazań
pozdrawiam Krzysiaczek
Pozdrawiam
Krzysztof_, szkiełko zajebiste i jeszcze vr.
Będzie Bosko z D50 i D70 i D 200 .
Jak na początkującego to niezłymi szkiełkami się interesujesz?
A będziesz potrafił je wykożystać?
Szary, cichy człowiek.
w informacji prasowej wyczytałem: " System VR... jego działanie obejmuje zdjęcia wykonywane z minimalnej odległości 3 metrów " hmm... czy to oznacza, że VR nie można wykorzystać w makro?
w makro raczej vr sie nie przyda zwlaszcza jak chcesz miec 1:1, glebia ostrosci jest tak mala ze kazde poruszenie bedzie widoczne, tylko statyw. Ale do portretu lub krajobrazu super sprawa
rafau - gdzie to było napisane - to bardzo ciekawe.
to dotyczyło tego obiektywu 105 macro - czy w ogóle systemu VR?
przyznam, że to trochę dla mnie dziwne.
fridrich - zdjęcie może być nieostre bo coś nie wlazło w głębie ostrości, albo dlatego, że poruszone. to dwie różne przyczyny.
jeśli przymyka się do f=22 by mieś dużą głębie ostrości, to uzyskuje sie w konsekwencji długi czas naświetlania. VR się wtedy bardzo przydaje. chodzi właśnie o to, by nie trzeba używac statywu a robić z ręki. VR ma największy sens własnie w makro.
nie przydaje sie w normalnej fotografii szybko poruszających sie obiektów bo długi czas rozmyje obiekt.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jacek_Z, na przykład tu.
Jacek
Jacek Z napisał
zgadzam się i dlatego zastanawiam się czy warto dopłacić kilkaset pln do wersji vr... skądinąd fajnej zabawki, ale jeśli ktoś będzie używać tego obiektywu głównie do zdjęć makro wiec może lepiej wybrać starszą wersję, której wszak niewiele można zarzucićVR ma największy sens własnie w makro.
nie przydaje sie w normalnej fotografii szybko poruszających sie obiektów bo długi czas rozmyje obiekt.
ps. tekst pojawił się w naszym ulubionymChipFotoVideo nr3/2006, więc może jest inaczej niż napisali... oby
![]()
[ Dodano: Sob 20 Maj, 2006 ]
aha, a jednak się nie mylili... szkodaJacek_Z, na przykład tu.
[ Dodano: Sob 20 Maj, 2006 ]
cytat:
" Udoskonalony system redukcji wibracji (VRII) pozwala fotografom robić ostre zdjęcia przy czasach otwarcia migawki o 4 stopnie dłuższych [ostrość ustawiona w zakresie od nieskończoności do 3 m (współczynnik odwzorowania 1/30x)] w porównaniu do konwencjonalnych obiektywów. Negatywne oddziaływanie drgań aparatu jest szczególnie widoczne w makrofotografii i może mieć znaczny wpływ na ostrość zdjęcia. Teraz w obiektywie Micro-Nikkor po raz pierwszy zastosowano opracowany przez firmę Nikon system redukcji wibracji i w ten sposób zwiększono elastyczność zastosowania - technologia ta pozwala zapewnić lepszą ostrość i jakość zdjęć makro robionych z ręki. Kolejną korzyścią systemu VRII jest stabilny obraz w wizjerze, który ułatwia kadrowanie nawet podczas fotografowania przy znacznych powiększeniach "
To ja już jestem głupi, ma ten vr zastosowanie w makro, cz też nie ma...
Skontaktuj się z nami