jarzab D80? A nie D40, tak jak jest to zapisane w EXIF?
Szukaj
jarzab D80? A nie D40, tak jak jest to zapisane w EXIF?
Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.
Dokładnie tak pozatym w 18-200 przy ogniskowej 18 mydli na krawędziach znacznie. Może to mi trafił się taki egzemplarz, lecz spotkałem się już nie raz z podobnymi problemami użytkowników tego obiektywu. Zazwyczaj nie czytam opinii podpartych firmą Nikona lub sponsorowanych pism przez tą firmę,bardziej cenie sobie niezależne opinie użytkowników. Powinni w tym temacie wypowiadać się ludzie mający D40 z tym obiektywem, problem jest nieznaczący np. przy D80.
Ostatnio edytowane przez bumboo ; 01-08-2008 o 20:32
bumboo, uwierz mi ten obiektyw to doskonały tandem z D40. Doskonały dla osoby, która już nie chce kompakta, a w lustrzance nie chce mieszać w szkłach.
Mam, a właściwie moja żona ma taki zestaw i z zadowoleniem z niego korzysta. Ja też go używam na rodzinnych spacerach, kiedy nie chce mi się zabierać całej torby obiektywów.
Wbudowana lampa to bezużyteczny gadżet we wszystkich lustrzankach. Znacznie lepsze efekty osiągniesz robiąc zdjęcia, nawet te u cioci na imieninach, stosując podwyższone ISO i korzystając z dobrodziejstwa VR'a niż dopalając tą lampką.![]()
OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.
Oczywiście masz rację, lecz czytając cały temat wątek po wątku nie zapominajmy, że rozmawiamy o koledze, który nie chce kupić lampy zew. i jest typowym amatorem. Docenia to, co piszesz o ustawach manualnych, lecz tak naprawdę duża część amatorów i tak korzysta z automatu. Nie ma, co się rozpisywać, pozostawmy decyzję koledze.![]()
Ostatnio edytowane przez bumboo ; 01-08-2008 o 20:51
dokładnie tak, użytkownik tego aparatu korzysta wyłącznie z automatu, zewnętrzna lampa nie wchodzi w gre
Przyłączając się do dyskusji, uważam również że zestawienie D40 z N18-200 bardzo dobrze się sprawdza dla amatora, zwłaszcza do zdjęć okazjonalno - turystycznych. Sam posiadam taki zestaw + SB400, której koszt obecnie jest dość mały. Co do lampy wbudowanej to nie korzystałem z niej również jak miałem podpięte 18-55, wszyscy wiemy jaka jest różnica w użytkowaniu wbudowanej lub zewnętrznej lampy. Jak ktoś już mądrze napisał w pewnych przypadkach lepiej mieć zrobione zdjęcie z pewną utrato ostrości na brzegach niż nie zrobić go bo w czasie gdy możliwe jest ujęcie trzeba zmienić obiektyw. Ostatnio testowałem taki zestaw w górach i tu kolejna pozytywna cecha, nie wyobrażam sobie zmiany obiektywu jak w górkach wieje jakby chciało człowieka zepchnąć itd. A jak komuś zależy na idealnej jakości to nie używa kita tylko kupuje lepsze szkło. Zresztą na niejednej stronie 18-200 zbiera nadzwyczaj pozytywne opinie.
Pozdrawiam Mariusz Sobecki
Początkujący amator z początkującym sprzętem (D40, N18-55 II, N18-200VR, N35/1.8, SB400, Velbon Sherpa 600R)
I jeszcze jedno, powiedz mi czy w tym obiektywie nie ma mydlen na krawedziach przy ogniskowej 18? Pozbywajac sie teog obiektywu zaczalem sie troche interesowac tym problemem i nawet w autoryzowanym punkcie sprzedazy Nikona uczciwy sprzedawca odradzil mi kupowanie tego obiektywu. Oczywiscie powiedzialem mu ze juz go mialem i sie go pozbylem. Roznice sa widoczne tylko wtedy kiedy mamy inne, lepsze obiektywy i skala porownawcza jest wyrazniejsza. WIelu ludzi nie widzi pewnych mankamentow, za co oczywiscie nie ma co ich krytykowac lub w jakis sposob czepiac sie. Wiem jedno, ze kitowy obiektyw np 18-70 jest naprawde rewelacyjnym obiektywem i nigdy nie zamienilbym go np na 18-200 z VR.
Ostatnio edytowane przez bumboo ; 01-08-2008 o 21:06
Pierwszy-lepszy kadr na 18 mm z wycieczki żony do Turcji. Napomnę, że fotografuje ona tylko w trybie zielonym więc proszę kadru nie oceniać. Dla mnie zdjęcie, jako pamiątkowe jest OK. No pewnie, że ostrość można by ustawić gdzie indziej ale mydła nie ma.Ja jednak 100% cropów nie oglądam, nie mam takiej potrzeby.
Reszta danych w EXIFIE.
OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.
Skontaktuj się z nami