Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Jaka drukarka

Domyślnie Jaka drukarka

Witam,

jest to mój pierwszy post na forum, pozdrawiam więc wszystkich serdecznie. Przejdę od razu do rzeczy. Otóż wymyśłiłem sobie, że uniezależnię się od labów i zacznę drukować zdjęcia w domowym zaciszu. Mój problem dotyczy wyboru drukarki. Przy czym podstawowy dylemat to czy lepsza będzie drukarka termosublimacyjna, czy też plujka. Zależy mi głównie na jakości i trwałości oraz trochę mniej (ale bez przesady) na kosztach wydruku. Dodam, że zdecydowaną większość odbitek robię w formacie 10x15.
    Pytanie brzmi: czy lepsze efekty uzyskam z drukarki termosublimacyjnej (np. canon selphy), czy też z atramentówki (np. epson R800, canon iP5200, canon iP8500).
    Pozdrawiam

Domyślnie

Antonina - dzięki za info. Rzecz w tym, że zamin uruhomiłem nowy temat skorzystałem z ostatniego linku i uważnie przeczytałem posty, które Ty i włączyłaś. I niestety nie dostałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Dokładnie rzecz biorąc, poszukuję opinii osób, które porównywały wydruki z drukarek termosublimacyjnych i atramentowych.
    Pozdrawiam

Domyślnie

dawno nie oglądałem wydruków z nowych drukarek termosublimacyjnych. mają one dobre przejścia tonalne. ale te starsze - źle oddawały oste granice. nie ma takiej ostrości.
    atramentówki wypadały tu lepiej
    generalnie polecam canona i przede wszystkim epsona.
    nie musisz kupować az takich modeli z górnej półki. często moduł drukujący jest ten sam, a płaci sie za kolorowy wyswietlacz LCD czy bezpośrednie czytniki kart.
    Ja oglądałem jak drukuje Epson R 220 za niecałe 400 zł. Jakość super - wyższa niż drukarek kilka lat temu kosztujących wtedy tysiące. Zdjęcie wyglądało lepiej niz z labu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ostatnio kupiłem dla zabawy Canona CP510, zapodałem foto i ? ?? SZOK !
    Rok temu przynosiłem gorsze foty z labu. ! Oczywiście można zawsze się do czegoś przyczepić ale co mnie przekonało:

1. Koszty wydruku - ok 1,- do 1,20 za zdjęcie
    2. Nie ma problemu z zasychaniem głowic
    3. Małe rozmiary - jest miniaturowa
    4. Szybkość - ok minuta na foto.

Oczywiście tylko 10x15 na tym robię bo szerzej się nie da - choć da się dłużej. Trzymam ją bo do laba opłaca mi się wysyłać minimum 100 zdjęć a tu nagle niedziela wieczorem, rodzina chce foty i ... ma. Biorę 2 zeta i jeszcze dziękują...

Jeśli chodzi o jakość to czepię się tylko jednego - czarny nie jest taki bardzo czarny ale jest czarny :P Reszta jest malinka...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi.
    Jacek_Z: Oglądałem dziś wydruki z R220. Faktycznie wyglądają OK. Czy orientujesz się mniej więcej ile wynosi koszt wydruku A4 na oryginalnych tuszach i papierze (a ile na wartych użycia zaminnikach)?
    Al Bundy: pytanie zapewne idiotyczne i odpowiedź względna ale czy kolor czarny niezupełnie czarny przeszkadza czy tylko można się przyczepić? I jak jest z ostrością wydruków z tej drukarki?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa / Łomża

Domyślnie

A korzysta może ktoś z Was z "Systemy stałego zasilania " Bo z tego co piszą to ceny za wydruk zdjęcia były by bardzo korzystne. Tylko nie wiem jak to się w praktyce sprawdzi

Domyślnie

na to pytanie nikt nie chce dać odpowiedzi. Dużo. papier 1,5 - 2,5 zł za arkusz. Tusz ciężko wyliczyć, ale więcej niz papier, parę złotych. Razem na pewno drożej niz odbitka w labie.

Zamienniki tuszy dawały mi gorszy kolor i zapchały dysze. Jak dukujesz teksty to możesz używać, jak zdjęcia to nie. A że nie mozna wyciągać jak sie załaduje, to musisz sie zdecydowac raz na zawsze.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Mam Canona IP 4000 i jakość nawet na zamiennikach (ale tylko Active Jet, innych tworów nie polecam) jest bardzo dobra (papier musi być prima sort!!) , jednak w związku z kosztami drukuję tylko jakieś pilne prace . W labie masz lepiej, taniej i foty można mieć w ciągu godziny a jak zagadasz i będziesz stałym klientem to i 15 minut .
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

Co do czarnego w CP510 to można się tylko przyczepić co nie znaczy że go tam nie ma. Jeśli chodzi o ostrość to ta maszynka punktuje w 300Dpi - jest zayeeepiście jak na sprzęt który na allegro można kupić w okolicach 100 zł. Do tego papier najbardziej opłaca się kupić w kompletach po 3 - razem 108 fotek za ok 100 + wysyłka. Niczego więcej nie potrzebujesz do szczęścia...

Jeszcze jedno - nie występje tam efekt przejść tonalnych c zy widocznego rastra jak w przypadku plujek a do tego nie ma znaczenia ilość danej barwy na fotce - zawsze wychodzi tyle samo zdjęć czyli 108 lub 36 bo takie paki też są po ok 40 zł...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów